Turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad šis Seimo narys yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo, teigia prokurorai.

Taip pat manoma, kad parlamentaras su „MG Baltic“ koncerno atstovu tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuota G. Steponavičiaus atstovaujamas Liberalų sąjūdis, viena viešoji įstaiga, G. Steponavičiaus vardo fondas bei šio Seimo nario rinkimų kampanija.

Kreipimesi į Seimą nurodoma, kad tokie veiksmai vertintini kaip G. Steponavičiaus piktnaudžiavimas konstituciniais Seimo nario įgaliojimais, Seimo nario priesaikos sulaužymas, Seimo statuto, Politinių partijų įstatymo bei Valstybės politikų elgesio kodekso pažeidimai.

Generalinės prokuratūros pranešime teigiama, kad šias veikas politikas galėjo įvykdyti 2012-2016 m. kadencijos Seime, būdamas Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotoju ir frakcijos seniūno pavaduotoju. Tuo metu Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir seniūnas buvo Eligijus Masiulis, kuris šioje byloje yra įtariamasis.

„G. Steponavičius, priešingais Seimo nario tarnybos interesais, piktnaudžiaudamas Seimo nario tarnybine padėtimi ir turimais konstituciniais įgaliojimais, asmeniškai ne kartą bendraudamas su vieno verslo koncerno vadovu, tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuota G. Steponavičiaus atstovaujama politinė partija, viena viešoji įstaiga, G. Steponavičiaus paramos fondas bei šio Seimo nario rinkiminė kampanija“, – aiškina Generalinė prokuratūra.

Pasak prokurorų, piniginės lėšos 2016 m. pradžioje buvo pervestos į su politine partija susijusių vienos viešosios įstaigos ir paramos fondo sąskaitas.

Turimais duomenimis, dalis šių lėšų buvo panaudotos padengti įsiskolinimams už politinės partijos ir Seimo nario veiklos viešinimui skirtus renginius, kita dalis buvo skirta kandidato į 2016-2020 m. kadencijos Seimą veiklos viešinimui skirtiems renginiams finansuoti.

Įtaria, kad G. Steponavičius tarėsi dėl lėšų su „MG Baltc“ koncerno atstovu, kuriomis:

- buvo neteisėtai finansuojamas Liberalų sąjūdis;

- finansuota G. Steponavičiaus rinkimų kampanija;

- per viešąją įstaigą „Laisvės studijų centras";

- per Gintaro Steponavičiaus paramos fondą;

- įtariama, kad G. Steponavičius balsavo dėl „MG Baltic“ naudingų teisės aktų.

Kaip jau rašė DELFI, ikiteisminiam tyrimui artėjant į pabaigą turi keistis specialiųjų liudytojų statusas, mat, bylai keliaujant į teismą tokį statusą turėję asmenys turi tapti arba liudytojais, arba įtariamaisiais.

Š. Gustainis apie savo statuso pokyčius nežino

DELFI jau rašė, kad statuso pokyčių turėjo tikėtis G. Steponavičius bei buvęs Liberalų sąjūdžio parlamentaras Šarūnas Gustainis. Jie abu formaliai yra sustabdę savo narystę partijoje.

Remiantis neoficialiomis kalbomis, kurių teisėsaugos institucijos nepatvirtina, Š. Gustainio taip pat gali laukti įtariamojo statusas, tačiau ketvirtadienį jis teigė jokių žinių apie statuso pokyčius nesulaukęs.

„Aš jokių pranešimų nesu sulaukęs", - teigė šiuo metu Portugalijoje viešintis Š. Gustainis.

Savo ruožtu G. Steponavičius sulaukė prašymo Seimui panaikinti teisinę neliečiamybę, mat be Seimo sutikimo joks parlamentaras negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Šarūnas Gustainis

G. Steponavičius byloje turėjo specialiojo liudytojo statusą. Jis yra sakęs, kad liudijo apie Gintaro Steponavičiaus paramos fondą ir viešąją įstaigą „Laisvės studijų centras“. Tarp viešų šių įstaigų rėmėjų buvo koncernas „MG Baltic“.

Politikas DELFI prieš savaitę teigė, kad jau baigė duoti parodymus ir apie mėnesį nesulaukė jokių žinių. „Iš mano pusės tas teisinis sprendimas reikalingas kuo greičiau“, - sako G. Steponavičius.

„Nenoriu komentuoti, bet, manau, kad mano statusas, bylai pasiekus teismą, turėtų keistis į liudininko“, - sakė politikas.

„Kiek aš disponuoju informacija, tyrimas artėja prie pabaigos“, - sakė G. Steponavičius, pridurdamas, kad jaučiasi labai ramus ir nemano, jog prokurorai ateis į Seimą prašyti neliečiamybės panaikinimo.

Š. Gustainis taip pat buvo specialusis liudytojas, jis davė parodymus dėl Vartojimų kreditų įstatymo įstatymo pataisų.

Kaip žinia, E. Masiuliui pateikti įtarimai susiję su trimis epizodais: Vartojimo kreditų įstatymo pataisų priėmimu, kelio Vilnius-Utena rekonstrukcija ir paminklo Jonui Basanavičiui vietos parinkimu Vilniuje.

Šis politikas paskutinį kartą apklausoje buvo sauso mėnesio pradžioje. Iš viso jis apklaustas du kartus.

„Kažkada G. Steponavičius sakė, kad prokuroras yra smalsus. Tai tą patį galiu patvirtinti“, - sakė Š. Gustainis, patvirtindamas, kad klausimų sulaukė įvairių.

Klausiamas apie statuso pakeitimą, Š. Gustainis sakė iš teisininkų žinantis tik tiek, kad statusas turi keistis bylai keliaujant į teismą.

„Arba aš turiu likti liudininku, arba man turi pareikšti kokius įtarimus. Esu dabar nei pakartas, nei paleistas, bet veiksmai ne nuo manęs priklausys“, - teigia buvęs parlamentaras.

E. MASIULIO IR „MG BALTIC“ BYLA

Įtariamieji:

1) Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis;
2) Buvęs Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys;
3) „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis;
4) „MG Baltic“ koncernas.

Specialieji liudytojai:

1) „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus;
2) „MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis;
3) Liberalų sąjūdžio Seimo narys Gintaras Steponavičius (prašoma naikinti neliečiamybę);
4) Liberalų sąjūdžio buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis.

Teisėsauga šiuo metu atlieka tyrimą, kuriame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio už „tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“ savo bei kitų naudai priėmęs 106 tūkst. eurų kyšį.

E. Masiulio gynybos versija, kad iš tiesų iš R. Kurlianskio jis skolinosi 90 tūkst. eurų ir dar 16 tūkst. eurų buvo savi. Namuose per kratą iš viso pas E. Masiulį rasta 250 tūkst. eurų.

Teisėsauga taip pat įtaria, kad buvusiam Darbo partijos pirmininko pavaduotojui V. Gapšiui buvo pasiūlytas 25 tūkst. eurų kyšis, kuris turėjo būti suteiktas nuolaidomis transliuojant Darbo partijos politinę reklamą LNK televizijoje bei suteikiant paramą viešajai įstaigai.

Be kita ko, manoma, kad R. Kurlianskis esą bandė paveikti V. Gapšį, kad šis darytų įtaką partijos frakcijai Seime svarstant klausimą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės skyrimo generaline prokurore.