Nežinia, kada vanduo trauksis, nes ledonešis Nemune tik prasidėjo. Vakar po tiltais į Sovetską ties Panemune pora kilometrų žemyn iki Nausėdų kaimo upė išlaužė ledus ir suplakė į Lietuvos krantą.

Nemuno intakai žemaslėnyje irgi laužia ledus. Pirmoji iš krantų išėjo Minija, Priekulėje skandinanti pakrantės gyventojų sodus. Prie Liaunų ir Šilininkų kaimų kelių ji tik priartėjo.

Į Nemuną įtekanti Jūra taip pat išlaužė ledus ir kai kur išėjo iš krantų. Jos lygis per parą pakilo 3,91 m ir pasiekė 6,21 m gylį. Nemunas ties Panemune per parą pakilo 50 cm, žemiau ties Šilininkais - 37 cm, ties Rusne - 27 cm. Čia iki kritinio lygio beliko 34 cm.

Penktadienį pailgėjo polaidžio vandenų apsemtų kelių atkarpos aplink Šilutę. Iš Juknaičių į Tatamiškius, iš Užlieknių į Šakūnėlius, iš Sausgalvių į Žalgirius, iš Rusnės į Galzdonus bei Plaškius, iš Saugų į Vabalus, Kukorus ir Mingę automobiliams tenka įveikti 50-400 metrų atkarpas vandeniu. Jo gylis - 5-30 cm.

Saugesni prieš potvynį šiemet jaučiasi Panemunės (Pagėgių s.) gyventojai. Nemuno gatvė pakrantėje pernai pradėta rekonstruoti, jos sankasa iškelta ir bus sujungta su Mokyklos gatve, kad nebūtų užlieta. Vyriausybė tam skyrė 1,2 mln. litų.

Pagėgių savivaldybė, kurios teritorijoje yra trys potvynio zonos seniūnijos, ligi šiol neturi žmonėms gelbėti skirtos technikos. Bet Vyriausybė nežada jos nupirkti, patarusi dalytis amfibijomis su Šilute.

Šilutės atstovai teigia, kad iš trijų amfibijų gali plaukti tik viena. Seniausia, 1965 metais gaminta, vikšrinė rusiška karinė mašina neturi komandos ir nepereina techninės apžiūros. Ir vienam, ir kitam taikytini kariniai standartai. Šilutė tokių specialistų neturi ir kratosi rizikos.