Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys T. Josas DELFI pasakojo manantis, kad skyrius buvo panaikintas pamačius, jog dauguma narių nebuvo itin palankūs G. Kildišienei. Tuo metu sukurti naują skyrių tereikia vos 10 žmonių. Tai minimalus skaičius pagal partijos įstatus.

T. Joso manymu, gali būti, kad G. Kildišienė surinks savo bendražygius ir įsteigs naują skyrių, o galbūt net vėl pretenduos tapti skyriaus pirmininke.

Tarybos narys taip pat iš partijos vadų sako girdėjęs, kad G. Kildišienė veikiausiai sieks tapti kandidate į Europos Parlamentą 2019 m.

Apie ateities planus pasiteiravus pačios G. Kildišienės, buvusi Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė teigė, kad šiuo metu aktyviai dalyvauti politikoje ji nesirengia, bet, galima suprasti, kad griežto „ne“ narystei Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriuje ji nesako.

„Artimiausi ateities planai susiję su šeima. Dėl Panevėžio skyriaus - stebėsiu, kaip jis bus kuriamas, ir vėliau nuspręsiu, ar noriu dalyvauti jo veikloje“, - DELFI rašė G. Kildišienė.

Apie kandidatavimą į Europos Parlamentą ji neužsimena, nors to buvo pasiteirauta.

R. Baškienė: žmogus gali norėti, bet sprendžia partija

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotoja Rima Baškienė teigia, kad visus kandidatus į Europos Parlamentą paprastai tvirtina partijos taryba. Ji užsimena, kad individualūs norai ne visuomet atitinka partijos sprendimą.

„Pasakysiu viena: žmogus gali norėti, bet sąrašo formavimas, kaip ir Seimo rinkimuose, apsprendžiamas partijos taryboje. Eiliškumas taip pat sudaromas balsuojant. Čia nėra taip, kad paskyriau kažką pirmu numeriu, paskyriau kažką antru numeriu, čia sprendžia taryba. Todėl manau, kad pageidavimai yra svarstytini, bet kas bus ir ar bus, tai spręs partijos taryba, o po to tvirtins suvažiavimas. Manau, kad taip lengvai tikėtis būti Europos Parlamento rinkimų sąraše neturėtumėm galimybės nė vienas", - sako R. Baškienė.

Rima Baškienė

Paklausta, ar gali susidaryti situacija, kad G. Kildišienė iš naujo taps kuriamo Panevėžio skyriaus nare ir galbūt net galėtų pretenduoti į skyriaus pirmininko pareigas, R. Karbauskio pavaduotoja tokios galimybės neneigė.

„Kas gali paneigti? G. Kildišienės kaip ir kitų skyriaus narių bei viso skyriaus veikla sustabdyta. Tai reiškia, kad tie žmonės, kurie norės į tą skyrių ateiti, jie susirinks į steigiamąjį susirinkimą ir steigiamajame susirinkime rinks naujus vadovus: skyriaus tarybą, valdybą, pirmininką, pavaduotoją. Dievo valioje, matyt. Dievo kaip Dievo, o žmonių tai tikrai", - svarsto R. Baškienė.

Skyrius naikinamas antrą kartą

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyrius jau antrą kartą išgyvena sunkius laikus ir antrą kartą buvo panaikintas.

Pirmą kartą taip nutiko po 2015 m. savivaldos rinkimų. Tais metais Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Panevėžio mieste iškovojo 4 mandatus. Tarybos nariais tapo: Gema Umbrasienė, Mantas Leliukas, Tomas Josas ir Juozas Bečelis.

Tačiau skyriuje kilo krizė: buvo paviešinta neoficiali informacija apie neva neskaidrius tarybos nario M. Leliuko ryšius su nusikalstamu pasauliu. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis pareikalavo pašalinti jį iš partijos, bet M. Leliuko ginti stojo tuometinė skyriaus pirmininkė Gema Umbrasienė, mat neoficiali informacija jai neatrodė pagrįsta.

Viskas baigėsi tuo, kad skyrius buvo panaikintas ir atkurtas iš naujo. 2015 m. balandžio mėnesį Panevėžio skyriaus pirmininke tapo L. Kazokienė, jos pavaduotoja išrinkta G. Kildišienė. Moterims dirbti kartu nesisekė ir neilgai trukus skyriaus pirmininkės pareigas perėmė G. Kildišienė.

Kilus skandalui dėl G. Kildišienės vairuojamo automobilio, kurį iš R. Karbauskio „Agrokoncerno“ išperkamosios nuomos būdu įsigyti siekė politikės mama, Panevėžio miesto tarybos narys T. Josas ir buvusi mero patarėja L. Kazokienė viešai prabilo apie nedemokratinius procesus Panevėžyje.

L. Kazokienė papasakojo, kaip ji, R. Karbauskio prašymu, buvo atleista iš Panevėžio mero patarėjos pareigų, T. Josas – prakalbo apie, jo požiūriu, neteisėtą klausimus keliančių skyriaus narių išmetimą iš partijos.

Remiantis pasakojimais, atsako laukti ilgai neteko. Dabartinis Panevėžio mero patarėjas, buvęs G. Kildišienės pavaduotojas skyriuje Deividas Labanavičius apskundė šiuos narius partijos Etikos ir procedūrų komisijai, kuri partijos valdybai pasiūlė šiuos du narus mesti lauk.

Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad abu išmestieji iki šiol negavo jokio oficialaus pranešimo apie pašalinimą iš partijos, o remiantis partijos įstatais pašalinti narius gali tik skyriaus susirinkimas arba partijos taryba.

Įstatai sau, partija sau

Partijos valdyba taip pat nusprendė panaikinti visą Panevėžio skyrių, nors, remiantis partijos įstatais, valdyba tokio sprendimo priimti negali.

Tai DELFI patvirtino ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja R. Baškienė. Jos teigimu, dar turės būti šaukiama partijos taryba.

„Tokį veiksmą gali daryti mūsų partijos taryba“, - sako R. Baškienė.

R. Karbauskio pavaduotoja R. Baškienė pabrėžė, kad valdybos narių nuomonė labai išsiskyrė: „Aš asmeniškai maniau, kad žmonių pašalinimas iš partijos negali vykti vien tik Etikos ir procedūrų komisijos pasiūlymu. Turiu savo asmeninę nuomonę: už nuomonės raišką pasakyti, kad tai veikimas prieš partiją, na, reikia tai pagrįsti“.

R. Baškienė akivaizdžiai nepritaria ir skyriaus naikinimui bei jo atkūrimui iš naujo. „Galiu tik atsidusti“, - teigia politikė.

Negana to, paskelbta, kad atkurti Panevėžio skyrių pavesta Seimo narei Guodai Burokienei, bet parlamentarė DELFI teigė nieko bendra su tuo neturinti ir esanti ne partijos narė. Ji tik priklauso Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai Seime.

Paklausta apie tai R. Baškienė sako, kad G. Burokienė buvo tik paprašyta padėti atkurti skyrių, bet esą visus darbus turi atlikti buvęs G. Kildišienės pavaduotojas D. Labanavičius. Pati G. Kildišienė yra parašiusi prašymą pasitraukti iš Panevėžio skyriaus pirmininkės pareigų.

„Dabar liko jos pavaduotojas. O dabar kadangi skyrius buvo suspenduotas, tai jie visi yra laikinai nefunkcionuojančio skyriaus asmenys, kurie galbūt įsijungs į naujai formuojamą skyrių. Tą visą veiklą pavesta vykdyti pavaduotojui“, - aiškina R. Baškienė.

„Gaila, kad įvyksta tokie sprendimai, mano galva. Su Panevėžio skyriumi tai nutinka antrą kartą“, - apgailestavo politikė.

Paklausta, kam reikėjo pašalinti du narius, jei skyrius ir taip naikinamas, R. Baškienė buvo visiškai atvira: „Leiskit prisipažinti, aš to veiksmo taip pat nesupratau, kodėl taip reikia pasielgti. Etikos komisija motyvavo, kad tai geriausias sprendimas, nes buvo pakankamai nesutarimų tarpusavyje, buvo tam tikros įtampos ir priešpriešos. Kito kelio panaikinti susipriešinimą esą nebuvo. Pasiūlytas toks sprendimo kelias“.