„Karinė žinyba prielaidų nekomentuoja“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Gynybos ministerijos atstovas Vladimiras Makarovas.

Lietuvos valstybės saugumo departamento (VSD) ir 2-ojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos pirmadienį paskelbtoje kasmetinėje ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui perspėjama, kad per rugsėjį Rusijoje ir Baltarusijoje vyksiančias dideles karines pratybas gali būti surengta provokacijų.

„Dėl gerai išplėtotų Rusijos įtakos svertų Baltarusijoje neatmestina provokacijų ar tyčinių incidentų galimybė Lietuvos ir Lenkijos pasienyje karinių mokymų „Zapad 2017“ metu“, – teigia žvalgybos institucijos.

Dokumente pabrėžiama, kad Lietuvai ir toliau didžiausią grėsmę kelia agresyvi Rusijos užsienio politika, jos karinių pajėgumų telkimas prie šalies sienų ir aktyvi žvalgybinė veikla.

Baltarusijos gynybos ministras neseniai pranešė, kad pratybose „Zapad 2017“ rugsėjo 14–20 dienomis dalyvaus 13 tūkst. karių, o jos bus gynybinio pobūdžio.

Lietuvos žvalgybos teigimu, „labai tikėtina, kad tikrasis mokymų dalyvių skaičius bus didesnis, o mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO“.

Dalis mokymų vyks greta Lietuvos sienos, į Baltarusijoje teritoriją bus perdislokuota daug Rusijos karių ir kovinės technikos.

Nerimą dėl pratybų anksčiau yra išsakę ir Lenkijos pareigūnai. NATO teigia besitikinti skaidrumo ir laukianti kvietimo stebėti šiuos mokymus.

Be to, Lietuvos žvalgybos vertinimu, šalies vakarinėje dalyje ir Kaliningrado srityje karines pajėgas sustiprinusi Rusija šiuo metu sugebėtų per 24–48 valandas pradėti kovos veiksmus prieš Baltijos valstybes.