„Pasakiau, kad tai mums vienas svarbiausių istorinių dokumentų ir mes norėtume, kad jis patektų į Lietuvą“, - BNS ketvirtadienio vakarą sakė L.Linkevičius.

Jis teigė tokius lūkesčius išsakęs per pokalbį telefonu. Anot L.Linkevičiaus, diskusijas šiuo klausimu numatoma gyvai pratęsti penktadienį, kai abu ministrai Briuselyje dalyvaus NATO susitikime.

L.Linkevičiaus teigimu, į susitikimą S.Gabrielis pažadėjo atsivežti dokumento faksimilę ir pateikti daugiau informacijos apie teisinę situaciją.

Ministras taip pat sakė per pokalbį paprašęs įsileisti Lietuvos mokslininkus tyrinėti su nepriklausomybės atkūrimu susijusius dokumentus, ir sulaukęs S.Gabrielio pažado tarpininkauti.

Lietuvos Tarybos nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atstatymo Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve trečiadienį rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Istorikai mano, kad šį dvidešimties signatarų pasirašytą dokumentą prieš 99 metus Vokietijos diplomatams perdavė signataras Jurgis Šaulys. Spėjama, kad tokių nutarimų 1918-ųjų vasario 16-ąją galėjo būti pasirašyta keletas, bet kitų buvimo vieta nėra žinoma.

Kiek anksčiau ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė pranešė, kad jos komanda susisiekė su Vokietijos kanclerės Angelos Merkel biuru ir pradėjo „tirti galimybes, kaip ir kada galima būtų sugrąžinti šį dokumentą į Lietuvą“.