Ji buvo pakviesta pasiaiškinti dėl smurto prieš mažamečius vaikus atvejų Širvintų rajone, kurie pastaruoju metu pasipylė it iš gausybės rago.

DELFI primena, kad dar vasario pradžioje viešai nuskambėjo žinia apie Širvintų pradinėje mokykloje galimai bendraklasių užpultą pirmokę.

Savo ruožtu vasario viduryje pranešta apie viename šio regiono kaimų nusižudžiusį paauglį.

Kovo pabaigoje visuomenę sukrėtė žinia apie girtą mamą, kuri sulaužė kaukolę pernai gimusiai dukrai. Ši moteris taip pat gyveno Širvintų rajone.

Pastebi daugiau bėdų: visame skyriuje – tik vienas profesionalus specialistas?

Komiteto posėdyje viešėjęs, įtariama, sumuštos mergaitės tėtis Robertas vardijo ir daugiau bėdų, kurios egzistuoja Širvintų rajone. Jo teigimu, vaikų teisių poskyryje dabar dirba vienintelis tam išsilavinimą turintis specialistas, darbuotojai esą priima visiškai nelogiškus sprendimus.

Pavyzdžiui, tėvų neturintys vaikai esą neatiduodami apmokytiems globėjams, mažamečius vaikus auginančiai mamai nesuteiktas socialinis būstas.

„Vienos mokyklos direktorė viduryje baltos dienos kišo sniegą vienam vaikui už apykaklės“, – nuo ko prasidėjo jo fiksuojami pažeidimai, pasakojo Robertas.

Toleruojamas smurtas prieš vaikus?

Jo teigimu, kiek teko kalbėtis su pažinojusiais nusižudžiusį paauglį, apie jo bėdas šeimoje žinojo visi.

„Klausimas, kodėl niekas nieko nedarė? Tegu aiškinasi valdžia“, – dėstė vyras.

Robertas įsitikinęs, kad Širvintų rajono mokyklose toleruojamas smurtas prieš vaikus.

„Mokykloje po tos bėdos, kas atsitiko su mano dukra, nuolat vyksta prevencinės programos, tėvų susitikimai, mokoma atpažinti smurtą. Jų metu ateina grupė žmonių, kurie reikalauja pasirašyti peticiją“, – tikino jis, aiškindamas, kad pastarojoje abejojama ir situacija, ir jo paties psichinės sveikatos būkle.

Pripažino, kad trūksta gebėjimų atlikti pareigas

Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė komiteto posėdyje pripažino, kad Širvintų rajone kilusias problemas ji sprendė ne kartą.

„Gavome raštą dėl vaiko teisių skyriaus nekompetencijos ir negebėjimo atlikti savo pareigų“, – pripažino ji.

Pasak E. Žiobienės, situacija yra labai liūdna. Bėda ne tai, kad panašių problemų šiame rajone kyla, o kad jos nesprendžiamos.

„Vaiko teisių skyriaus neturėjimą arba turėjimą institucijos, kuri yra silpnos kompetencijos, aš vertinu labai blogai“, – sakė ji.

Mano, kad dirba pavyzdingai

Savo ruožtu pati Ž. Pinskuvienė posėdyje aiškino, kad Širvintų rajono savivaldybė niekuo nesiskiria nuo kitų. Merė pastebėjo, kad jei panašūs atvejai nutinka kituose regionuose, niekuomet nekaltinama savivaldybė ar meras, o štai jai vis tenka teisintis.

„Širvintų rajono savivaldybę galėčiau įvardyti kaip pavyzdingai dirbančią vaiko teisių srityje. 2014-2015 m., kai meras buvo konservatorių partijos, po to lyg ir nepriklausomas, jo sesuo – vaiko teisių vedėja, yra konkretūs duomenys, kaip ji nelankė šeimų“, – tikino Ž. Pinskuvienė, pabrėždama, kad situacija ėmė taisytis jai pradėjus vadovauti.

Esą vaiko teisių specialistai tuomet pradėjo dirbti ir po darbo valandų, ir savaitgaliais. Per šį laiką neva vien šeštadieniais soc. rizikos šeimos buvo aplankytos daugiau nei 100 kartų.

„Reorganizacija yra Ukmergėje, Kretingoje, bet niekur netrukdo, o Širvintose tai – blogas pavyzdys. Tačiau man tai geras pavyzdys. Šios mamos ateina būtent į socialinį skyrių – ir pašalpų, ir kitų dalykų, todėl vyksta kontrolė“, – aiškino Ž. Pinskuvienė.

Jos teigimu, kitur probleminėms šeimoms dalijami prekybos centrų dovanų kuponai, bet jie už juos nusiperka drabužių, kuriuos kitą dieną priduoda, atgauna pinigus ir prisiperka alkoholinių gėrimų.

„Su gerbiama kontroliere mes bendravome ir ne vieną kartą. Kai pasibaigs teisminiai procesai, mes pakeisime pavadinimą ir bus vaikų teisių skyrius, o ne poskyris. Tai tik pavadinimo pakeitimas. Lygiai tie patys specialistai dirbo ir dirbs“, – užtikrino Ž. Pinskuvienė.

Jos teigimu, rajone yra daugiau nei 80 probleminių šeimų, su kuriomis dirba 3 specialistės.

Susirūpino, kodėl į problemas nebuvo reaguojama

To klausydama komisijos narė Dovilė Šakalienė pastebėjo, kad girdime prieštaringus teiginius – ir sumuštos mergaitės tėtis, ir E. Žiobienė tikina, kad problemų yra, o štai Ž. Pinskuvienė aiškina, kad ne. Politikė taip pat pasidomėjo, ar Ž. Pinskuvienė imsis priemonių įgyvendinti rekomendacijas, kurias teikia vaikų teisių specialistai.

„Pluoštas laiškų iš skirtingų žmonių man kelia nerimą“, – patikino D. Šakalienė.

Jos teigimu, daugybę informacijos ji gauna ir dėl neseniai nusižudžiusio paauglio – esą jo tėvas buvo ne kartą teistas dėl įvairių pažeidimų. D. Šakalienė domėjosi, kodėl tai nesusilaukė savivaldybės darbuotojų dėmesio ir į probleminę šeimą nebuvo reaguojama.

Šeimą, kurioje nusižudė paauglys, vadina tvarkinga

„Dėl nusižudžiusio 14-mečio – man dar būnant administracijos direktore ši šeima buvo įtraukta į soc. rizikos šeimų sąrašą, tačiau vadovaujant „valstiečiams“ ji buvo iš ten išbraukta. Tėtis yra įsidarbinęs, dirba tolimųjų reisų vairuotoju – dėl to nuo 2011 m. šeima buvo išbraukta iš soc. rizikos šeimų sąrašo. Nuo to laiko nebuvo jokių pažeidimų“, – aiškino Ž. Pinskuvienė.

Jos teigimu, šioje šeimoje nebuvo smurtaujama.

„Šeima buvo tvarkinga, nebuvo gerianti, neturėjome jokių nusiskundimų. Soc. darbuotojos manymu, šią šeimą buvo galima laikyti pavyzdine – kaip kartą parkritus galima atsikelti“, – aiškino politikė.

Tačiau komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas patarė Ž. Pinskuvienei apsilankyti Vilniuje vykstančiose paskaitose, kaip atpažinti ir padėti, galvojantiems apie savižudybę.

Pavadinusi politiniu šou pasitraukė su ašaromis akyse

Žurnalistų paklausta, ką mano apie tokius patarimus, Ž. Pinskuvienė tikino, kad pati išgyveno dviejų artimųjų savižudybes, todėl tą girdėti jai – skaudu.

„Vieno vaiko savižudybė – kai kam galbūt likimas, kai kam gal kitokie dalykai. Puikiai visi žino mūsų rajone (ir vaiko teisių specialistai), kaip nutiko su šia šeima – ji dirbo, stengėsi, vaikas panaudojo tėčio automobilį, pabandė pažaisti, kol tėvai Vilniuje reikalus tvarkė, galbūt išsigando ir padarė tą, ką padarė. Prie paauglio nepastatysime po vaikų teisių specialistą, supraskite“, – aiškino ji.

Tuo metu su sumuštos pirmokės tėvu esą yra ir kitokių konfliktų, apie kuriuos ji nenori kalbėti, todėl nuo jo problemų ji nusišalina.

„Daryti tokį politinį šou vaikų sąskaita – mažų mažiausiai žemas lygis“, – aiškino Ž. Pinskuvienė.

Jos teigimu, ne M. Majauskas turi spręsti, kur jai mokytis.

„Aš pati esu tai išgyvenusi“, – nuo žurnalistų galiausiai ji pabėgo su ašaromis akyse.