Jų pavaduotojais patvirtinti Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovas Rolandas Pavilionis ir Nepriklausomos frakcijos atstovė Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

Sprendimas priimtas, 68 parlamentarams balsavus už, keturiems - prieš ir 14 susilaikius.

Nutarimas buvo priimtas Socialdemokratinės koalicijos, Naujosios sąjungos frakcijų, valdančiąją daugumą remiančios Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos bei ideologiškai neapsisprendusios Nepriklausomos frakcijos balsais.

Opozicinėmis pasiskelbusių Tėvynės sąjungos - konservatorių, Liberalų ir Jungtinės frakcijų atstovai balsavo prieš nutarimą, susilaikė arba balsavime nedalyvavo. Nutarimo priėmimą opozicija įvertino kaip valdančiosios daugumos bandymą sukiršinti mažumos narius.

Opozicijos atstovų pasipiktinimą sukėlė tai, kad vietoje jų pasiūlyto Jungtinės frakcijos nario moderniojo krikščionio demokrato Egidijaus Vareikio valdančiosios daugumos atstovų valia į delegaciją buvo įtraukta buvusi liberalė D.Kutraitė-Giedraitienė.

Kartu su dar devyniais parlamentarais, tarp jų buvusiu Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) lyderiu ekspremjeru Rolandu Paksu, ji gruodžio pabaigoje paliko Liberalų frakciją. Visi pasitraukusieji vėliau buvo pašalinti iš LLS.

D.Kutraitės-Giedraitienės kandidatūrą parėmė Nepriklausoma, Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos bei mišri Seimo narių grupė. Šios frakcijos ir mišri Seimo narių grupė vienija 24 narius.

"V.Andriukaitis ir Č.Juršėnas pasiekė savo tikslą, kiršindami mažumą", - pareiškė liberalas Eligijus Masiulis.

"Kairioji dauguma sulošė visai neblogą pokerį", - pridūrė konservatorius Arvydas Vidžiūnas.

Tuo tarpu valdančiosios daugumos atstovai teigė, jog Seimo atstovai Konvente turės atstovauti visai Lietuvai, o ne atskiroms frakcijoms ar partijoms.

Delegacijos sudėtimi liko nepatenkinta ne tik opozicija, bet ir euroskeptikai.

Lietuvos integracijai į ES prieštaraujantis Seimo narys Julius Veselka piktinosi, jog į delegaciją nebuvo įtrauktas nė vienas euroskeptikas.

Diskusijos dėl nutarimo projekto pavirto ginčais dėl lygių moterų ir vyrų, opozicijos ir daugumos teisių.

Ketvirtadienį parlamentarams įsivėlus į tarpusavio užgauliojimus Seimui teko atidėti nutarimo projekto priėmimą.

"Aš manau, kad mes pirmiausia turėtume kalbėti apie kvalifikaciją. Man labai nesinorėtų, kad į Konventą važiuotų žmonės tik tam, kad parsivežtų lauktuvių", - teigė jo kolega Algirdas Gricius.

Tai papiktino Seimo moteris.

"Tai yra didžiulis įžeidimas, kad moterys važiuoja į Briuselį apsipirkti. Gerbiamas kolega A.Griciaus jūs būsite paduotas į Etikos ir procedūrų komisiją dėl to, kad įžeidinėjate moteris. Įsivaizduojate, kad tik jūs vienas išmanote kaip atrodo Europos ateitis? Mes irgi turime supratimą ir mūsų atstovės ten turi būti", - piktinosi socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Tuomet liberalai pasiūlė socialdemokratams vietoje V.Andriukaičio deleguoti B.Vėsaitę.

Užuot priėmę šį pasiūlymą, socialdemokratai aktyviai parėmė D.Kutraitės-Giedraitinės kandidatūrą.

Europos Konventas, kuriame posėdžiaus ES ir valstybių kandidačių parlamentų bei Vyriausybių atstovai, turi parengti 2004 metais numatytai tarpvyriausybinei ES konferencijai rekomendacijas dėl Europos ateities. Lietuvai Konvente yra skirtos trys vietos - dvi Seimui ir viena Vyriausybei.

Į pirmąjį savo posėdį Konventas ketina susirinkti kovo mėnesį.