E. Vindašiūtė-Narbutė DELFI pasakojo porą metų važinėjusi savanoriauti į Keniją – čia gydė afrikiečių dantis. Odontologė prisipažįsta dažnai sulaukdavusi priekaištų, kad pirmiausia reikia padėti Lietuvai.

Moteris tam pasiryžo. Pirmiausia ji turėjo nueiti kryžiaus kelius, kad gautų keleto senelių namų adresus – siekė atrinkti tas vietas, kur šiuo metu labiausiai reikia pagalbos. Jos akiratyje atsidūrė treji senelių namai – Širvintų rajone, Biržuose ir Vilniuje.

„Suskaičiavome, kad būtų apie 40-50 senelių, kuriems reikėtų būtent protezavimo išimamais dantų protezais. Tai nebūtų gydymas, dantų rovimas ar plombavimas – aš suprantu, kad senelių namuose negaliu šių dalykų padaryti. Viskas vyktų taip: į burną pridedi atspaudą, tada nusiunti į laboratoriją, tau padaro plokštelę, tu vėl atvažiuoji į senelių namus ir ją įdedi“, – pasakojo gydytoja odontologė.

Iš pradžių ji iš Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų išgirdo, kad problemų nėra. Tačiau Odontologų rūmai iliuzijas išsklaidė.

„Išvada – tai nelegalu ir neatitinka teisės aktų, nes senelių namai neturi odontologinių paslaugų teikimo licencijos. Ir jei aš tą darysiu, kaip gydytoja pažeisiu teisės aktus“, – skundžiasi E. Vindašiūtė-Narbutė.

Tada jai kilo klausimas, kaip būna, kada odontologas vyksta į namus pas neįgalų žmogų. Tai, pasirodo, irgi nelegalu. Odontologė sakė dabar turinti kelias galimybes – nedaryti nieko, rašyti laišką sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai arba gauti licenciją senelių namams. Tačiau norint gauti licenciją, reikalingas medicininis personalas, o senelių namuose tokio nėra – jie čia tik globojami, o gydomi poliklinikose. Dar galima senukus atsivežti pas save į kliniką, tačiau E. Vindašiūtė-Narbutė pati yra samdoma darbuotoja. Be to, tokiu atveju į kliniką reikėtų gabenti ne tik senukus, bet ir technikus bei kitus gydytojus.

Apie idėją paskelbusi feisbuke, E. Vindašiūtė-Narbutė sulaukė palaikymo.

Eglė Vindašiūtė-Narbutė
„Idėja sulaukė didelio dėmesio ir palaikymo, atsiliepė 15 dantų technikų, kurie pažadėjo 120 nemokamų dantų plokštelių! Prie šios iniciatyvos norėtų prisidėti ir 11 gydytojų odontologų. Tai neįtikėtini skaičiai. (…) Va tau ir padėk Lietuvai, tik imiesi iniciatyvos, tuoj atsiranda biurokratai kurie, panašu, neturi jokio sveiko proto. Ačiū visiems parodžiusiems iniciatyvą, deja, Lietuvai to tiesiog nereikia“, – skundėsi pašnekovė. Viena įmonė buvo pažadėjusi nemokamą transportą.

Išimamas protezas, kuris būtų padovanojamas senukui, vidutiniškai kainuoja apie 250 eurų.

E. Vindašiūtė sako suprantanti, kad tokie teisės aktai, tačiau, klausia ji, kodėl Katedros aikštėje galima duoti kraujo – aikštėje irgi negalioja licencija.

Odontologų rūmai: o jei senukas numirs?

Lietuvos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus sako, kad odontologija reglamentuojama įstatymais ir teisės aktais. Odontologinės priežiūros įstatymas nurodo, kad verstis odontologijos praktika turi teisę tik licenciją turintis odontologas. Tai galima daryti tik sveikatos priežiūros įstaigoje, tam turinčioje licenciją. Taip pat yra pacientų žalos sveikatai atlyginimo įstatymas bei sveikatos apsaugos ministro įsakymai. Visu tuo, pasak A. Šeikaus, ir vadovaujasi Odontologų rūmai.

„Ar racionalu važiuoti į senelių namus, jų butus ir teikti danties rovimo, išimamų protezų paslaugas ten? Seneliai, kurių negalima atvežti, dažniausiai jau būna gulintys, pas juos būna ir kraujotakos sutrikimų, ir tam tikrų sunkių ligų, sutrikęs rijimo refleksas. Ir, neduok Dieve, atvažiavęs odontologas suteiks paslaugas ne gydymo įstaigoje, žmogus gali numirti, nukraujuoti, užspringti. Jeigu būtų mobili grupė, ji atvažiuotų į namus, atsivežtų specialistus, padėjėjus. Tam reikia ir tam tikro apšvietimo – lovoje ar po obelimi paslaugos atlikti negali“, – kalbėjo A. Šeikus.

Jo teigimu, seneliui mirus, jo artimieji galėtų gydytoją paduoti į teismą. Esą žmogus gali numirti vien pamatęs baltą chalatą. Taip pat, sako pašnekovas, negalima užtikrinti, kad seneliai nebus apkrėsti tuberkulioze, kitomis ligomis.

Pasak A. Šeikaus, Odontologų rūmai rūpinasi ir gydytojų sveikata. „Gausite iškvietimą į kažkokį butą, kur yra senelis, pasiima odontologas lagaminėlį kaip Čechovo laikais ir ateina į butą, o ką mes žinome, kas ten yra, gal odontologė išprievartauta bus, reikia užtikrinti kažkokią apsaugą“, – kalbėjo Odontologų rūmų tarybos pirmininkas A. Šeikus.

Sulaukę kritikos dėl nejautrumo ir nenoro padėti senjorams, Odontologų rūmai skelbia prisijungiantys prie 150 nemokamų protezų akcijos – visus numatytus senelius pristatys į kliniką.

„Daktarė, kuri iškėlė šį klausimą, tik ką grįžo iš Afrikos. Aš nežinau, kokios ten sąlygos, bet Lietuva yra ES valstybė, yra ES direktyvos, įstatymai. Man irgi gaila senelių, dėl to rūmai prisideda ir juos savo lėšomis tikrai visus pristatys į gydymo įstaigą“, – dėstė A. Šeikus.

Jo manymu, valstybė turi pasirūpinti stomatologo kėde senelių namuose. Tik taip galima užtikrinti pagalbą. A. Šeikaus tvirtinimu, seneliams, taip pat neįgaliesiems ir vaikams, problema egzistuoja daug metų. Odontologų rūmai ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, vienoje programų buvo numatyta įsteigti mobiliąją ambulatoriją, kuri galėtų atvykti ten, kur reikia.

„Tačiau iki šios dienos valstybė neskyrė nė vieno lito“, – apgailestauja A. Šeikus.

M. Majauskas: prašysime poliklinikų, kad įsileistų

Esama situacija papiktino Seimo narį Mykolą Majauską. Jis kreipėsi į ministrus A. Verygą ir Liną Kukuraitį. „Mūsų reikalas yra padėti arba bent jau netrukdyti žmonėms daryti gerus darbus. Apie situaciją informuotas ir sveikatos apsaugos, ir socialinės apsaugos ir darbo ministrai, tikimės, jie priims sprendimus, kurie leis žmonėms toliau daryti gerus darbus“, – sakė M. Majauskas.

Jis sako su E. Vindašiūte-Narbute galiausiai radęs išeitį: bus ieškoma gydymo įstaigos, kuri įsileistų stomatologės komandą.

Ketvirtadienio pavakarę M. Majauskas sakė, kad pavyko rasti sprendimą.

Mykolas Majauskas
„Jei mes jiems ten negalime suteikti medicinos pagalbos, tai nėra jokios problemos senukus pervežti į gydymo įstaigą, kur suteiks tą pagalbą. Kalbėsimės su savivaldybių poliklinikomis, kad jos Eglei duotų kėdę. Reikia, kad kažkas žmones padėtų nuvežti ir kad gydimo įstaiga suteiktų galimybę Eglei su komanda padėti“, – aiškina parlamentaras.

Planuojama, kad senoliams prireiks 3-4 vizitų.

A. Veryga ragina žiūrėti žmogiškai

A. Verygos atstovė spaudai Lina Šriubėnė perdavė ministro apgailestavimą, kad gražios žmogiškos iniciatyvos ir noras padėti silpniausiems atsiduria biurokratinio aparato gniaužtuose.

„Šiuo atveju, įvertinus, kad tai yra labai prasminga idėja – noras neatlygintinai aprūpinti senelių namų gyventojus dantų plokštelėmis, nepaisant to, net jei ir yra kažkokia odontologų norma, ribojanti tokių paslaugų teikimą ne stomatologijos kabinete, reikėtų į tai žiūrėti žmogiškai.

Ypač, jei tokios paslaugos teikimas nekelia pavojaus žmonių sveikatai, nepažeidžia pacientų teisių, nėra atliekamos jokios intervencijos. Juk, pvz., sveikatos priežiūros sistemoje slaugytojos gali ateiti į namus ir teikti paslaugas pacientams, socialiniai darbuotojai – taip pat. Tai yra paslaugų priartinimas prie paprasto žmogaus, kad jam būtų patogiau, nereikėtų niekur važiuoti, eiti. Juk visi suprantame, kad, deja, ne visi garbaus amžiaus senelių namų gyventojai gali pakilti ir nukeliauti iki paslaugos teikimo vietos“, – kalbėjo ministro atstovė.