G. Paluckas buvo planuojamas tapti socialinės apsaugos ir darbo ministru, teigiama, esą jo kandidatūrai buvo pritaręs premjeras Saulius Skvernelis, bet socdemų vedlys A. Butkevičius ir frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė buvo greitesni – vietoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, jie pareikalavo Ūkio ministerijos ir delegavo į ministro pareigas Mindaugą Sinkevičių.

Vienas valstiečių frakcijos atstovas kalbėdamasis su DELFI svarstė, ar po pirmininko rinkimų socialdemokratai neateis derėtis iš naujo, mat pasirašant koalicijos susitarimą keturi socdemai – G. Paluckas, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas ir Andrius Palionis – paskelbė atskirąją nuomonę.

Du iš šių keturių politikų dalyvauja socialdemokratų pirmininko rinkimuose – G. Paluckas ir A. Palionis.

„Dabar G. Paluckas išvyko į Ameriką. Jeigu jis išvyko, vadinasi, yra garantuotas savo pergale. O jis buvo vienas iš keturių, nepatenkintų koalicijos derybomis“, - svarstė valstiečių frakcijos atstovas.

S. Skvernelis: norint persiderėti, pirma reikia nutraukti koaliciją

Pirmi tiesioginiai socialdemokratų pirmininko rinkimai įvyks balandžio 6, 7 ir 8 dienomis. Juose dalyvauja G. Paluckas, M. Sinkevičius, A. Palionis, Mantas Varaška ir Artūras Skardžius.

Rimčiausiais kandidatais laikomi Vilniaus vicemeras G. Paluckas ir ūkio ministras M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius, Gintautas Paluckas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Virginijus Sinkevičius sako, kad apie situaciją po pirmininko rinkimų socialdemokratų gretose kalbėta nebuvo.

„Čia geriau atsakytų premjeras, bet koalicijos sutartis jau pasirašyta. Galima galbūt kalbėtis, bet aš manau, kad nėra tokios galimybės numatyta. Bent jau nesame to aptarinėję“, - sako V. Sinkevičius.

Premjeras S. Skvernelis irgi teigia, jog apie galimybes persiderėti – nekalbėta. „Reikia palaukti pirmininko rinkimų rezultatų. Mano pozicija: visi ministrai dirba kokybiškai, todėl net nesvarstau galimybės juos keisti. O norint persiderėti, tektų nutraukti dabartinį susitarimą“, - DELFI sakė premjeras.

Permainų vėjai: pirmoji kris M. Vainiutė?

Tačiau socialdemokratai, bent jau kai kurie jų, apie pokyčius tikrai mąsto. „Sėsim dėl tos koalicijos rimtai kalbėtis“, - teigia vienas socialdemokratas.

DELFI žiniomis, socialdemokratai nori kalbėti ir apie ministrus, ir apie darbo principus. Pavyzdžiui, socialdemokratams visiškai nepriimtina, kaip valstiečiai planuoja reformas: jie norėtų, kad pirmiausia būtų susitariama su koalicijos partneriais, o po to valstiečiai imtų kalbėti apie būsimus darbus.

„Jei jau darom reformas, ypač dideles bei kritiškai svarbias, tai jos į dienos šviesą galį išlįsti tik tuomet, kai visą sutarsim, visus varžtus susuksim“, - aiškina savo pavardės atskleisti nenorėjęs socialdemokratas.

Pasak pašnekovo, dabar susiklostė tokia situacija, kai valstiečiai patys vieni rengia reformas, socialdemokratų nė nemėgina atsiklausti ar paklausti, ką šie mano. O paskui stebisi, jeigu koalicijos partneriai nepatenkinti ar nustebę.

Kitu atveju jie mąsto apie laisvą balsavimą – kitaip tariant, Seime socialdemokratai gali elgtis ne kaip koalicijos partneriai, o kaip opozicija.

„O ministrų mes palauksim. Kai pradės po vieną byrėti, mes perimsim tas ministerijas“, - sako pašnekovas.

„Aišku, jie gali rinktis konservatorių paramą ir mažumos Vyriausybę“, - į ūsą šypsosi valstiečių koalicijos partneriai.

Pašnekovas taip pat svarsto, kad vadinamuosius „ministrus-profesionalus“ socialdemokratai norės laikyti už trumpesnio pavadžio.

„Pavyzdžiui, apie mokesčius diskusija tampa jau juokinga. Niekas nieko tikrai nežino ir paaiškinti negali, o „reforma“ jau ruošiama“, - sako socialdemokratas.

Klausiamas apie socialdemokratų ministrų pokyčius – ar jie įmanomi – partijos atstovas paminėjo, kad daugiausiai klausimų kyla dėl socialdemokratų deleguotos teisingumo ministrės Mildos Vainiutės, kuri esą tikriausiai neištvers ir išeis pati. „Ji politikoje nesigaudo“, - sako pašnekovas.

Paklaustas, ar gali būti, kad G. Paluckas sieks revanšo dėl socialinės apsaugos ir darbo ministro pozicijos, kuri jam buvo lyg ir pažadėta, socialdemokratas svarstė, kad taip tikriausiai neįvyks.

Pats G. Paluckas DELFI sakė, kad net jei ir taps partijos pirmininku, šioje Vyriausybėje ministru būti neplanuoja, bet nuo platesnių komentarų susilaikė.

Kitas kalbintas socialdemokratas irgi kalbėjo apie tvyrantį „bardaką" bendradarbiavime su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Socialdemokratai nori apsibrėžti aiškias „raudonas linijas" ir siekia pažaboti valstiečių „bėgiojimą pas konservatorius". Jų požiūriu, reikia nustatyti, kuriais klausimais socaldemokratai negali palaikyti valstiečių žaliųjų ir tuomet šie esą gali ieškoti paramos opozicijos gretose. Kitais klausimais turi būti pirmiausia tariamasi su koalicijos partneriais, tai yra socialdemokratais.

„Dabar koalicija atrodo labai nerimtai. Ir patys konservatoriai, pas kuriuos valstiečiai bėgioja, atrodo nerimtai", - teigia politikas.

Be to, teisingumo ministrė M. Vainiutė taip pat minima kaip galima pokyčių auka.

M. Sinkevičius: valstiečiaivaikšto į šoną"

Ūkio ministras M. Sinkevičius sako, kad bėdų koalicijoje yra, bet jos labiau emocinio pobūdžio, mat socialdemokrata pyksta, kad valstiečiai žalieji su jais nesitaria.

„Šiuo metu man susidaro vaizdas, kad kartais nueinama lengvuoju keliu: nenorima kalbėtis su koalicijos partneriu, bet bandoma epizodiškai pakeisti koalicijos partnerį paprašant pagalbos iš šalies. Kartais pusiau juokaudamas sakau: jei esame koalicijos partneriai, tai beveik vyras ir žmona. Vadinasi, turime visas problemas spręsti šeimoje, o ne eiti pas kaimyną į šoną (tik ne į kairę, o į dešinę, nes pas konservatorius) ir paskui sugrįžti į šeimą", - sako M. Sinkevičius.

„Taip negali būti. Socialdemokratai nori pagarbos, nori būti girdimi", - aiškina ministras.

Jis teigia, kad net jei ir laimėtų rinkimus, persiderėti dėl koalicijos būtų galima inicijavus partijos tarybai, o ne vienasmeniu pirmininko sprendimu.

DELFI primena, kad pagal valstiečių ir socialdemokratų koalicijos susitarimą socialdemokratai į Vyriausybę delegavo 3 ministrus: teisingumo – M. Vainiutę, ūkio – M. Sinkevičių ir užsienio reikalų – Liną Linkevičių.

Visi kiti ministrai formaliai yra deleguoti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, bet dauguma jų nėra partijos nariai, mat valstiečiai žalieji rinkimuose žaidė vadinamąja „profesionalų korta“ – esą ministrais turi dirbti konkrečios srities ekspertas.

Su kuo koalicijas įsivaizduoja socdemų kandidatai

Patys socialdemokratų kandidatai į pirmininkus, svarstydami apie galimas koalicijas, pasižymi gana skirtingomis nuomonėmis. Šios nuomonės išdėstytos socialdemokratų partijos puslapyje.

M. Sinkevičius išskyrė, kad socialdemokratai iš esmės negali sudaryti koalicijos su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

G. Paluckas teigė, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms koalicijos partnerėmis gali tapti visos partijos. Šiuo metu koalicijoje negalėtų dirbti su buvusiais socdemų partneriais – Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“, mat jos vadovaujasi sumišusiomis ideologinėmis nuostatomis, prarado rinkėjų ir paties G. Palucko pasitikėjimą. Koalicijos šiuo metu kandidatas nemato ir su konservatoriais bei Liberalų sąjūdžiu.

„Šiandien turime tik du pasirinkimus – koaliciją su Žaliųjų ir valstiečių sąjunga arba opoziciją“, - teigia G. Paluckas.

A. Palionis neįsivaizduoja koalicijos su „užribiu“, tai yra partijomis, kurios patiria įtaką iš užsienio ir kurių veikla yra orientuota į Lietuvos suvereniteto sunaikinimą. Jo nuomone, socialdemokratų koalicijos partneriais gali būti konstruktyvios partijos, kurioms nesvetimos socialdemokratinės vertybės.

A. Skardžiaus nuomone, ateityje socialdemokratams pasirinkimas dėl koalicijos bus ribotas: į partnerius gali būti pasirenkamos populistinės protesto partijos, kurios sutiks įgyvendinti socialdemokratų programą. Jis taip pat neįsivaizduoja koalicijos su konservatoriais ar liberalais, nors svarstė, kad konservatoriai labiausiai atitinka socialdemokratų kairiąsias ideologines nuostatas, nors šis teiginys daugiau nei netikėtas – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai laikoma centro dešiniąja partija ir tik krikdemai kartais vadovaujasi kairiosiomis idėjomis ekonominėje srityje.

M. Varaška manė, kad bendradarbiauti galima su visomis politinėmis jėgomis.