Ministerijai pavaldžios įstaigos Vaikų išlaikymo fondo dvi darbuotojos: Finansų ir apskaitos skyriaus vadėja Viktorija Kaplan-Baranova ir Išmokų skyriaus vedėja Regina Dagienė parašė raštą socialinės apsaugos ir darbo ministrui L. Kukuraičiui ir pranešė apie galimą valstybės lėšų švaistymą per viešuosius pirkimus perkant informacinę sistemą. Darbuotojos siekė užkirsti kelią dideliam pinigų iššvaistymui, tačiau vietoj padėkos sulaukė bandymų nubausti tarnybinėmis nuobaudomis.

Kaip „pritempti“ tarnybinę nuobaudą?

DELFI pasiekė vidiniai susirašinėjai, kad tarp ministerijos darbuotojo ir Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos, kuriose svarstoma, kad panagrinėjus darbuotojų skundus ministrui galima būtų „pritempti“ konfidencialumo pažeidimą. Sunku suprasti, koks konfidencialumo pažeidimas gali būti pranešimas apie galimą pinigų švaistymą šią sritį valdančiam ministrui.

Pateikiame el. pašto susirašinėjimo ištraukas:

„Gal galima per šitą punktą ką nors sugalvoti, nes šiaip jau klausimas yra labai „slidus“? - klausia ministerijos darbuotojas Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos.

„Manau panagrinėjus jų pridedamų dokumentų ir pačių skundų turinį drąsiai galime pritempti prie jūsų nurodyto teisės akto punkto pažeidimą. Nes būtent kalba eina apie diegimo etapą, kurio informacija laikoma konfidencialia“, - Vaikų išlaikymo fondo darbuotoja elektroniniu paštu atsako ministerijos darbuotojui.

R. Dagienės teigimu, dabar ji yra atjungta nuo dokumentų valdymo sistemos, nemato į instituciją ateinančių ir iš jos išeinančių raštų, todėl sunkiai gali vykdyti savo tiesiogines pareigas. Darbuotojos teigimu, ji jaučia spaudimą bei galima susidorojimą. Jos teigimu, kitai darbuotojai, V. Kaplan-Baranovai, kuri taip pat kartu pranešė ministrui apie galimą pinigų švaistymą, jau paskirta tarnybinė nuobauda.

Įtarė, kad dešimtys tūkstančių mokesčių mokėtojų pinigų gali būti iššvaistyti

2015 metų pabaigoje Vaikų išlaikymo fondas vykdė informacinės sistemos projektavimo, kūrimo ir diegimo, bandomosios eksploatacijos ir apmokymo paslaugų pirkimą. Konkurso laimėtoja buvo įmonė „Algoritmų sistemos“. Sutarties vertė – 98 tūkstančiai eurų.

Dvi fondo darbuotojos įtarė, kad gali būti iššvaistyti valstybės pinigai ir kai buvo planuojami apmokėjimai už realiai neveikiančią sistemą, surašė raštą ministrui, siekdamos užkirsti tam kelią.

„Fondo administracija 2008 metų pabaigoje už apytiksliai 1 mln. eurų buvo įsigijusi informacinę sistemą. <...> Valstybės kontrolė lėšas, išleistas informacinės sistemos įsigijimui, pripažino kaip žalą valstybei, tačiau kalti asmenys dėl patirtos apytiksliai 1 mln. eurų žalos nenustatyti“, - rašoma darbuotojų rašte ministrui L. Kukuraičiui.

Darbuotojos pažymi, kad dalis senos sistemos veikė, tačiau sistemą reikėjo pritaikyti eurų valiutai.

„Direktoriaus pavaduotoja Ina Skubilovienė nusprendė lėšų į dokumentų valdymo sistemą neinvestuoti, t. y. darbui su euru nepritaikyti. Dėl to ir šiuo metu fondo darbuotojai iš pareiškėjų ir skolininkų gautą informaciją, išreikštą eurais, konvertuoja į litus ir suveda į programą. Pažymėtina, kad I. Skubilovienė nusprendė nupirkti absoliučiai naują fondo administracijos informacinę sistemą“, - toliau dėstoma darbuotojų rašte.

Rašte ministrui pažymima, kad nors naujoji sistema dar nebuvo sukurta, jau buvo sumokėti beveik 8,6 tūkstančiai eurų valstybės lėšų už duomenų perkėlimą iš senosios sistemos į naująją. Galiausiai, darbuotojos pastebi, kad už programą, kuri normaliai neveikia, netrukus planuojama sumokėti kur kas didesnę sumą ir prašo užkirsti tam kelią.

„Taigi „už programą, kuri neveikia taip, kaip reikia“, skubama kuo greičiau atsiskaityti. <...> Kyla natūralus klausimas, kodėl direktoriaus pavaduotoja I. Skubilovienė nusprendė įpareigoti fondo administraciją apmokėti iš valstybės biudžeto lėšų už neveikiančią informacinę sistemą? Juk fondo administracija jau turi vieną neveikiančią programą“, - rašoma darbuotojų rašte.

Rašte keliama versija, kad 49 tūkstančiai eurų gali būti tiesiog iššvaistyti.

VPT nustatė, jog sutartis niekinė, bet valdininkai numojo ranka

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pateikė neigiamą išvadą šio informacinės sistemos pirkimo atžvilgiu, tačiau, panašu, kad valdininkams ji neypatingai rūpėjo.

„Fondo administracija iš Viešųjų pirkimų tarnybos gavo raštą, kuriame nurodyta, kad administracija, vykdydama viešąjį pirkimą, pažeidė įstatymus, todėl Viešųjų pirkimų tarnybos nuomone, administracija sutartį turėtų nutraukti ir esant poreikiui iš naujo organizuoti viešąjį pirkimą.

Direktoriaus pavaduotoja I. Skubilovienė neatsižvelgė į Viešųjų pirkimų tarnybos nuomonę ir rašte tarnybai nurodė: „Atsižvelgiant į tai, jog pirkimo objekto darbai jau įpusėję, sprendimas nutraukti sutartį pažeistų viešąjį interesą. <...>, - rašoma darbuotojų rašte ministrui.

Iš tiesų, VPT savo išvadoje konstatuoja, kad konkurse buvo dirbtinai ribojama pirkėjų konkurencija.

„Reikalavimas yra nepagrįstas ir dirbtinai ribojantis tiekėjų galimybę dalyvauti pirkime, nors jie galėtų pateikti ekonomiškai naudingesnį pasiūlymą“, - rašoma VTP išvadoje.

VPT išvadoje konstatuojama: „Atsižvelgiant į išvadoje konstatuotus įstatymo pažeidimus, vadovaujantis civilinio kodekso nuostata, kad viešųjų pirkimų įstatymo nuostatoms prieštaraujantis sandoris yra niekinis ir negalioja, tarnybos nuomone, perkančioji organizacija turėtų sutartį nutraukti ir esant poreikiui iš naujo organizuoti viešąjį pirkimą.“

Ministerija neigia spaudimą darbuotojoms: apžiūrėjo darbo kabinetus ir nustatė, kad sąlygos yra įprastos

Socialinės apsaugos ir darbo ministro L. Kukuraičio patarėja Gabija Vitkevičiūtė teigė, kad jau yra inicijuotas nepriklausomas auditas Finansų ministerijoje.

„Siekdamas, kad visi vykdomi pirkimai būtų skaidrūs ir reaguodamas į gautą informaciją apie galimai neskaidrias audito atlikimo aplinkybes, ministras inicijavo tarnybinio tyrimo atlikimą vieno iš auditorių atžvilgiu taip pat, siekdamas audito išvadų didžiausio galimo objektyvumo, ministras L. Kukuraitis kreipėsi į Finansų ministeriją dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus veiklos patikrinimo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 2016 m. lapkričio 18 d. gavo Vaikų išlaikymo fondo administracijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojų paklausimą dėl asignavimų informacinėms sistemoms panaudojimo šioje įstaigoje teisėtumo. Ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento Vaikų skyrius, įvertinęs nurodytame rašte pateiktas aplinkybes, 2016 m. gruodžio 20 d. informavo socialinės apsaugos ir darbo ministrą L. Kukuraitį apie poreikį nedelsiant atlikti vidaus auditą Vaikų išlaikymo fondo administracijoje“, - komentavo G. Vitkevičiūtė.

L. Kukuraičio patarėjos teigimu, buvo nuvykta į fondą ir pamatyta, kad darbuotojų darbo kabinetai ir sąlygos yra normalios: „Ministras L. Kukuraitis ir visa vadovybė pasisako tik už skaidrų ir efektyvų bet kokių programų diegimą, normalų mikroklimatą organizacijose ir palankias darbo sąlygas visiems darbuotojams. Jis buvo susitikęs su minimomis darbuotojomis ir fondo direktore, taip pat ministro prašymu viceministrė buvo nuvykusi į fondą ir apžiūrėjo darbo kabinetus: sąlygos yra įprastos ir atitinkančios reikalavimus.

Ministras teigia, kad yra susipažinęs ir informuotas, nuomonę susidaręs ir surinkęs įmanomus faktus, tačiau sprendimus ir atsakymus pateiks vos tik gavęs nepriklausomo audito išvadas: „Visos nuomonės, kad ir kaip jos skirtųsi, yra svarbios, žinant, kad mus vienija vienas bendras tikslas - skaidri ir efektyvi sistema ir saugūs, efektyviai dirbantys darbuotojai.“