„Kad ir susipykę labai nebuvom. Darbas vyksta toliau, buvo aptarti artimiausi uždaviniai, sesijos klausimai, kurie darbotvarkėje numatyti, buvo aptarta, kaip galima sklandžiau bendradarbiauti, priimti bendrus sprendimus, manau, galima konstatuoti, kad koalicija toliau dirba ir priiminėja sprendimus, kurie reikalingi valstybei priimti“, – pasibaigus pusantros valandos trukusiam susitikimui sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Anot jo, reikia daugiau kalbėtis ir savo pozicijas kilus nuomonių nesutarimams pasakyti iškart, argumentuojant ieškoti bendrų sprendimų ir kompromisų.

S. Skvernelio teigimu, socialdemokratai rems urėdijų reformą, tačiau jos turinys bus matyti vėliau.

Pastaruoju metu koalicijoje esančių socialdemokratų ir valstiečių nuomonės valstybės valdymo klausimais dažnai išsiskiria. Paskutinis pavyzdys – urėdijų reforma, kuriai nepritaria socialdemokratai.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius aiškino, kad socialdemokratai urėdijų reformą remia, bet nori diskutuoti dėl turinio. Artimiausiu metu socialdemokratai pateiks savo pasiūlymus, pastabas ir kartu su valstiečiais žaliaisiais aiškinsis, kur jų pozicijos išsiskiria.

„Bet kad socialdemokratai pasisako prieš bet kokią reformą – tai yra netiesa“, – tvirtino A. Butkevičius.

„Sustiprėjo tas jausmas“, – sakė S. Skvernelis, klausiamas, ar jam sustiprėjo jausmas, kad nedirba mažumos Vyriausybės sąlygomis. „Reikia labai aiškiai žinoti, kokiomis sąlygomis dirbi. Mes ir kalbame, ir šiandien kalbėjome, kad nebūtų plenariniame posėdyje tokių siurprizų“, – apie atvejus, kada socialdemokratai Seime nepalaiko Vyriausybės teiktų projektų, kalbėjo premjeras.

Koalicijos partneriai taip pat kalbėjosi apie Darbo kodeksą – ketinama pritarti tik tam, dėl ko sutarta Trišalėje taryboje. S. Skvernelio aiškinimu, kiti registruoti pasiūlymai bus atmesti.

Socialdemokratai: koalicija negali būti pagrįsta diktatu

Nepaisant koalicijos lyderių demonstruotos vienybės ir sutarimo, po susitikimo socialdemokratai išplatino pranešimą, teigiantį, kad koalicija negali būti pagrįsta diktatu.

"Su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga pasirašę koalicijos sutartį socialdemokratai nesvarsto jos nutraukimo. Vis dėlto, Valstiečių žaliųjų vadovams viešai iškėlus klausimą, kodėl jiems reikalingi politiniai partneriai, su kuriais negali vykdyti Vyriausybės programos, LSDP taip pat primena, koalicinio solidarumo principus.

LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius šiandien klausiamas žiniasklaidos atsakė: „Mes ėjome į valdančiąją koaliciją gerai žinodami dėl ko – siekdami politinio ir ekonominio stabilumo valstybei.“

Socialdemokratai laikosi Vyriausybės programos. Iš koalicijos partnerių taip pat tikisi platesnio klausimų aptarimo, aiškiai nusakytų prioritetų ir kompromisinių sprendimų. Pavyzdžiui, kad urėdijų reforma aptarta ir suderinta koordinacinėje taryboje.

Socialdemokratai urėdijų klausimą pirmiausiai mato socialinės politikos fone ir nesupranta, kodėl koalicijos partneriai imasi reformos tiesiogiai atsiliepti regionų nedarbo ir demografijos problemoms.

Koalicija negali būti pagrįsta diktatu, tikintis, kad vieni partneriai besąlygiškai priims ir puls įgyvendinti visus vieno iš partnerių siūlymus. LSDP primena, kad politinė atsakomybė už valdančiųjų sprendimus abiejų koalicijos partnerių vienoda nežiūrint parlamentinių mandatų skaičiaus skirtumo.

Laikydamiesi koalicinio solidarumo principų socialdemokratai ir toliau siekia konstruktyviai bendradarbiauti, aptarti sprendimus, projektus ar pertvarkas kartu su koalicijos partneriais bei tikisi, kad susitarimų bus laikomasi", - rašoma pranešime.

Kapojosi nuo ryto

Pirmadienį „valstiečių“ deleguotas premjeras S. Skvernelis žurnalistams pareiškė, kad parlamente balsuojant dėl Vyriausybės teikiamų reformų tenka kliautis opozicija, o ne koalicijos partneriais.

Jis pareiškė, kad jei socialdemokratai nebemato prasmės būti koalicijoje, apie tai turėtų informuoti kuo anksčiau.

„Blogiausia, kad mes ryte pasikalbame, priimame bendrus sprendimus, ateina į plenarinį posėdį ir ten laukia vienas ar kitas siurprizas“, – santykius su koalicijos partneriais socdemais pirmadienį nusakė S. Skvernelis.

Tuo metu A Butkevičius paragino valstiečius atsakyti, ar socialdemokratai dar reikalingi koalicijoje.

„Aš siūlyčiau pirmiau savo virtuvėje susitvarkyti, aiškiai pasakyti, ar koalicijoje socialdemokratai gali būti, ar jie mato tam tikrą tolesnį tikslingumą buvimo, o jeigu ne, tai mes esame atsakingi už esančią padėtį Lietuvoje, ir mes elgsimės labai atsakingai“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė A. Butkevičius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su Lietuvos socialdemokratų partija valdančiąją koaliciją sudarė pernai lapkritį. LVŽS Seime turi 56 atstovus, socialdemokratai – 19.