DELFI primena, kad minėto klausimo sulaukė trečiadienį redakcijoje viešėjęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis. Tiksliai į tai atsakyti jis aiškino galėsiantis tuomet, kai pareigūnai įsivertins tiek visą tyrimo, tiek paties įvykio eigą.

„Jeigu buvo numatyta, kad nereikalinga pasala, reiškia, mes manome, kad ir nereikėjo tos pasalos. Sprendimą priėmė kolegos iš Kauno ir mes nemanome, kad jis buvo klaidingas šiai dienai“, – kalbėjo R. Kiškis.

Tikslinantis, ar įtariamieji prie automobilio taip ir nebegrįžo, ar planavo tai padaryti, pašnekovas sakė, kad tai klausimai, kurių jis negali komentuoti.

„Natūralu, kad negrįžo, nes automobilį mes radome. Mes manome, kad mergina buvo nužudyta praėjus nedaug laiko po, sakykime, jos pagrobimo. Tik tiek galiu pasakyti. Tikrai nebuvo nužudyta po kelių dienų“, – aiškino R. Kiškis.

Buvo pagrįstų įtarimų, kad I. Strazdauskaitė tapo nusikaltimo auka ir yra uždaryta bagažinėje

Savo ruožtu su DELFI susisiekęs D. Žukauskas aiškino, kad tą kovo 5-ąją, sekmadienį, pirminė juos pasiekusi informacija buvo tokia, kad dingo automobilis „Audi A7“ ir mergina – Ieva Strazdauskaitė.

„To automobilio ieškojo tam tikra įmonė, kuri užsiima saugos formavimu – „Sherlog“. Jie nustatė automobilio buvimo vietą. Išvykusi operatyvinė grupė rado jį miške, įvarytą į tokį takelį, kuris nelabai pravažiuojamas. Turėdami tą informaciją, kad mergina buvo su automobiliu, o vizualiai merginos rastoje transporto priemonėje nesimatė, jis buvo užrakintas, pareigūnai paklausė manęs, kaip elgtis“, – pasakojo jis.

Įvertinęs visą kontekstą D. Žukauskas priėmė sprendimą daužti rasto automobilio stiklą.

„Buvo pagrįstų įtarimų, kad galbūt, jei buvo pagrobta mergina, ji tapo nusikaltimo auka ir yra bagažinėje uždaryta. To nesimatė, todėl buvo išdaužtas galinis langelis ir pasižiūrėta. Merginos viduje nebuvo“, – konstatavo pašnekovas.

Dar pirmąją naktį miškelį „šukavo“ apie 50 pareigūnų

Jo teigimu, tuomet nuspręsta organizuoti skubią paiešką tikrinant versiją, ar I. Strazdauskaitė nėra kur miške pririšta prie medžio.

„Buvo pakelta 15 ar 16 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų, mūsų patrulių rinktinės apie 20, kinologai. Visi suvažiavę į tą kaimo vietovę nakties metu „šukavo“ miškelį ieškodami tos merginos. Kadangi į tą vietą jau atvyko daugiau nei 20 automobilių, dalyvavo apie 50 pareigūnų, įvertinus, kad tai kaimo vietovė, visi matė, kad policija važiavo, pasala ir nebuvo organizuojama“, – sakė D. Žukauskas.

Jis patvirtino, kad „Audi A7“ automobilis buvo rastas naktį iš sekmadienio į pirmadienį, maždaug 1:30 val.

Kauno apskr. VPK viršininko Darius Žukauskas

Prie automobilio pirmieji atvykę pareigūnai neturėjo termo priemonių

Paklaustas, kodėl informacija, ar ieškoma mergina nėra rasto automobilio viduje, nebuvo patikrinta pasitelkiant technines priemones, pavyzdžiui, termovizorius, D. Žukauskas aiškino, kad pirmieji į įvykio vietą atvykę pareigūnai jų tiesiog neturėjo.

„O miške, miško teritorijoje yra tos priemonės termo, kad žinotum, kad kažkur prie medžio žmogus pririštas yra ir laukia, kol jį išgelbės, negali surėkti, nieko? Prie automobilio atvykę pareigūnai neturėjo termo priemonių“, – patikino jis.

Pašnekovo teigimu, „Sherlog“ įmonė automobilio buvimo vietą nustatė tik apytiksliai – Kėdainių-Jonavos raj.

„Jie to automobilio ieškojo, tikslino, mes organizavome paieškos darbus. Dirbo 3-4 viešosios ekipažai, kurie blokavo kelius ir irgi ieškojo. Pareigūnai nežino, ar bus toje mašinoje kažkas, ar nebus. Prie vietos važiavo tie, kurie artimiausiai buvo, kiekviena minutė buvo brangi“, – aiškino D. Žukauskas.

Dar pirmąją naktį – skambutis ir artimiesiems

Jis taip pat atskleidė, kad vos radus automobilį buvo susisiekta su artimaisiais ir klausiama, ar jie turi transporto priemonės raktus.

„Kai pasakė, kad nėra, tada buvo išdaužta“, – pasakojo pašnekovas.

Savo ruožtu žiniasklaida apie I. Strazdauskaitės dingimą buvo informuota kovo 6-ąją – pirmadienio rytą.

D. Žukauskas tikino nesuprantantis, kodėl šiuo atveju – kalbant apie pasalą – bandoma ieškoti pareigūnų darbo kaltės įrodymų.

Dingo kelyje

DELFI primena, kad kovo 5 d. apie 21 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“ apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – dingo ryšys, vėliau telefonas buvo išjungtas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Vėliau rasti buvo ir jos asmeniniai daiktai, telefonas.

Deja, viskas baigėsi protu nesuvokiama tragedija. Daugybinius kūno sužalojimus patyrusi ir, įtariama, nuo smūgių kastuvu mirusi mergina rasta užkasta Kėdainių rajone.

Suimti 4 įtariamieji: nusikaltimo aplinkybės šiurpina

Po kelias paras trukusių itin aktyvių paieškų, penktadienį, kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. 4 jų jau suimti, kitiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, tikslas – automobilis. Pamatę autostrada važiuojančią vieną merginą už prabangaus automobilio vairo, įtariamieji imitavo eismo įvykį ir tokiu būdu sustabdę I. Strazdauskaitės vairuojamą „Audi A7“ ją pagrobė.

Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių miestelio (Jonavos r.). Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, įtariamieji ketino jį pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes mašiną greitai surado policija. Jie jau buvo sutarę, kad „Audi A7“ nugabens asmeniui, kuris ėmėsi automobilį parduoti.

Įtariama, kad šie asmenys gali būti padarę daugiau nusikaltimų (plėšimų ir vagysčių).