Altėjos miestelis (Altea – angl.) yra Alikantės provincijoje, Ispanijoje. Šis miestukas laikomas vienu gražiausių ir įspūdingiausių miestų Kosta Blankos pakrantėje. Keliautojų įspūdžiuose skelbiama, kad miestelis pritraukia lankytojus savo nuostabiais paplūdimiais ir pasakiška aplinka. Pasakojama, kad Altėja yra populiari vieta tarp menininkų, rašytojų ir muzikantų. Mieste daug romantiškų siaurų gatvelių, daugybė meno galerijų ir parduotuvių. Būtent čia savo prabangią oazę kuria G. Kėvišas.

Sklypas – akylai saugomam turtuolių kvartale

Pagal DELFI turimus Ispanijos žemės registro duomenis, pusė sklypo Altėjoje registruota pačio G. Kėvišo ir jo žmonos Rūtelės Kėvišienės vardu. Kita pusė sklypo priklauso kitiems lietuvių asmenims. Pagal duomenis, sklypas įsigytas 2012 metų gegužės 9 dieną, o įrašas registre galioja nuo 2012 metų birželio 5 dienos.

Ispanijos žemės registro duomenis

Pagal Ispanijos žemės registre pateiktą sklypo kadastrinį numerį ir Ispanijos kadastro biuro informaciją, galima išsiaiškinti ir tikslią sklypo vietą. Skelbiama, kad sklypas yra „Altėjos kalvų“ (Altea hills – angl.) kvartale.

"Altėjos kalvų" vilų kvartalas

„Altėjos kalvų“ kvartalas internete yra pristatomas kaip prabangių, išskirtinių ir įspūdingų namų kvartalas, kuriame turto turi turtingi ir įžymūs žmonės iš viso pasaulio.

Skelbiama, kad apsaugos darbuotojai patruliuoja kvartale 24 valandas per parą. Jis visas yra uždaras ir aptvertas tvora, į jį pašaliniams patekti neįmanoma. Savininkai, nuomininkai ir svečiai į kvartalą gali patekti tik per vartus, kuriuos saugo apsaugos darbuotojai, pranešę savo duomenis.

Įvažiavimai į kvartalą uždari

Skelbta, kad dauguma namų yra naudojami išimtinai savininkų, tik keli namai yra laisvi nuomai. Tai sukuria aukštą privatumo lygį ir dėl to kvartalą renkasi asmenys, kurie nori privatumo.

Bendra kvartalo aplinka iš paukščio skrydžio užfiksuota vaizdo įraše:

Sklypą įsigijo iš G. Vainausko

G. Kėvišas savo pateiktoje deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) 2012 metais deklaruoja įsigijęs sklypą iš žiniasklaidos magnato, „Lietuvos ryto“ savininko Gedvydo Vainausko. Žinoma, VTEK deklaracijoje nėra nurodoma, kurioje šalyje yra sklypas. Sandorio data panaši į turto Ispanijoje įsigijimo datą – 2012 metų gegužės 8 diena. Sandorio suma – 252 054 eurai.

Pats G. Kėvišas DELFI patvirtino, kad sklypą Ispanijoje nusipirko iš G. Vainausko.

Pagal teatro skelbiamus naujausius 2016 metų III ketvirčio vidutinio darbo užmokesčio duomenis, oficialus G. Kėvišo atlyginimas iš teatro yra 2322 eurai neatskaičius mokesčių. G. Kėvišas teigia, kad dar užsiima papildoma veikla ir iš to užsidirba papildomą atlyginimą.

Kainos įspūdingos

Pagal dabar internete prieinamus skelbimus, naujai pastatytų vilų kainos „Altėjos kalvų“ kvartale yra įspūdingos. Kai kurios vilos kainuoja milijonus.

Parduodama vila Atlėtoje

Viena vila šiuo metu yra parduodama už 3,2 milijono eurų. Dar vienos, kiek kuklesnės vilos kaina 1,5 milijono eurų, kitą galima nusipirkti už 1,8 milijono. Didžioji dalis parduodamų vilų perkopia milijono eurų kainą. Yra ir šiek tiek pigesnių variantų.

Parduodama vila Atlėtoje

Pagal G. Kėvišo deklaraciją, pateikta VTEK, slypas jam kainavo 252 054 eurus.

G. Kėvišas ėmė karščiuotis: pareiškė, kad nekalbės ir numetė telefono ragelį

G. Kėvišas DELFI patvirtino, kad turi sklypą Ispanijoje, tačiau plačiau į žurnalistų klausimus neatsakinėjo, pareiškė, kad jam daugiau nebūtų skambinama ir numetė telefono ragelį.

„Taip, jis deklaruotas yra“, - sakė G. Kėvišas, paklaustas, ar turi sklypą Altėjoje ir ar jis yra deklaruotas.

Paklaustas, ar sklypą įsigijo iš G. Vainausko, G. Kėvišas tai patvirtino.

Daugiau detalių apie savo paskolą, sklypą bei lėšas, iš kurių jis įsigytas, G. Kėvišas pateikti nepanoro ir pabaigė pokalbį: „Aš nebenoriu su jumis kalbėti, nes jūs viską išverčiat aukštyn kojom, aš su jumis tikrai daugiau nekalbėsiu, prašau man daugiau neskambinti.“

Didžiuliai turtai ir Lietuvoje

DELFI jau rašė, kad keturiolika metų dirbdamas teatre, o anksčiau filharmonijoje ir visuomet besisukęs valstybės tarnyboje G. Kėvišas su šeima sugebėjo sukaupti didžiulius turtus.

Jo ir šeimos nekilnojamasis turtas yra gausus: sklypas, įsigytas 2004 metais ir namas viename prabangiausių Lietuvoje Laurų kvartale, saugoma ir itin privati sodyba ant Bebrusų ežero kranto Molėtų rajone, butas Vilniuje, pagal deklaracijas vertas 800 tūkstančių litų, ir padovanotas sūnui, G. Kėvišo tėvų namas Kaune, paliktas sūnėnui. Prie turto prisideda ir prabangus sklypas Ispanijoje.

Žinoma, piniginių lėšų bei kitokio turto teatro vadovas turi dar daugiau. Žiniasklaidoje buvo svarstyta, kad G. Kėvišo namas Laurų kvartale buvo statomas būtent tuo metu, kai Operos ir baleto teatre vyko skandalingoji scenos rekonstrukcija. Statybų inspekcijos aktas apie statybų užbaigimą 2009-aisiais metais patvirtina, kad statybų laikas sutapo su didžiuoju skandalu.

2007 metais G. Kėvišas deklaruoja iš banko gavęs beveik 3 milijonų litų paskolą, kuri buvo daug didesnė už visą jo turtą. Iki 2010 metų (faktiškai per dvejus metus) G. Kėvišas grąžino beveik 1,3 milijono litų paskolos, o šeimos turtas išliko milijoninis ir beveik toks pats, kaip prieš pasiimant paskolą. Metinės G. Kėvišo pajamos iš atlyginimo turėjo siekti apie 84 tūkstančius litų, jo žmona buvo muzikos mokytoja, o jokio turto pardavimo nebuvo deklaruota. Tiesa, yra deklaruota papildomi 600 tūkstančių litų pajamų iš sūnaus įmonės 2010 metais, bet įmokėta paskolos suma vis tiek yra daug didesnė. Tais pačiais metais teatrą krėtė skandalas dėl scenos rekonstrukcijos.

2016 metų rugsėjį G. Kėvišas laimėjo naują konkursą Operos ir baleto teatro vadovo pareigoms eiti ir teatrui vadovaus dar penkerius metus. Konkursas buvo paankstintas beveik puse metų ir jį rengė dar praėjusi valdžia. Dabar opozicija reikalauja konkursą atšaukti, bet, pasak ministerijos, tokių teisinių galimybių nėra.

Pats G. Kėvišas neatskleidžia, kiek vidutiniškai per metus gauna papildomų pajamų iš savo sūnaus Martyno įmonės „Riverside Music Limited“, kuri laimėjo LNOBT viešuosius pirkimus ir kurioje jis deklaruoja užsiimantis individualia veikla, G. Kėvišas teigė: „Aš skaičiais nenorėčiau vardinti, nes ir neprivalau.“

G. Kėvišas aiškino, kad pajamos iš teatro sudaro mažąją dalį jo pajamų. Skelbiama, kad oficialus jo atlyginimas yra kiek didesnis nei 2 tūkstančiai eurų. Jis teigė, kad 1992-1994 metais dirbo Monako Kunigaikštystėje, vadovavo įstaigai. 2001-2002 metais gyveno ir užsiėmė veikla Monake. Tačiau, pagal senas G. Kėvišo turto deklaracijas, kai jis buvo politiku - kultūros ministru ir Vilniaus savivaldybės tarybos nariu - atrodo, kad jo šeimos turtas sparčiausiai pradėjo augti gerokai vėliau, kai G. Kėvišas jau buvo grįžęs iš Monako ir dirbo teatre. G. Kėvišas žadėjo visas savo deklaracijas paviešinti vėliau.

VMI pradėjo tyrimą

Jau skelbta, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nutarė pradėti mokestinį G. Kėvišo pajamų tyrimą.

Sprendimas priimtas atsižvelgiant į VMI turimą informaciją bei siekiant patikrinti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, įskaitant paties G.Kėvišo teiktus komentarus. LNOBT vadovas yra deklaravęs turtą ir pajamas, tačiau naujausios jo deklaracijos nėra viešos.

Pagal G. Kėvišo VTEK deklaraciją, jo paskola per pastaruosius metus dar labiau išaugo ir siekia 4,1 mln. eurų (Tačiau tai gali būti ir deklaracijos klaida, kadangi deklaruota iki 2015 metų, suma gali būti ir senąja litų valiuta, pats G. Kėvišas DELFI neatsakinėjo į klausimus apie paskolą ir kokia valiuta ji paimta, todėl pasitikslinti informacijos nepavyko). Paskola yra paimta iš „Danske bank“, šio banko generalinis direktorius Gintautas Galvanauskas yra G. Kėvišo artimiausias kaimynas Laurų kvartale. „Info TV“ laidoje G. Kėvišas pripažino, kad du trečdalius šios paskolos jau yra grąžinęs.

Taip pat naują tyrimą dėl G. Kėvišo pradėjo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), kuri aiškinsis, ar G. Kėvišas nesupainiojo interesų prašydamas Vilniaus savivaldybės paramos dviem užsienio atlikėjų koncertams savo vadovaujamame teatre, kuriuos organizavo jo sūnaus įmonė. Komisija vienbalsiai nusprendė pradėti tyrimą.

Prokuratūros tyrimas dėl galimo pinigų iššvaistymo rekonstruojant LNOBT sceną tęsiasi iki šiol. Dabar Kultūros ministerija sustabdė finansavimą scenos rekonstrukcijai.

Nepasitikėjimą išreiškė ministrė, premjeras, prezidentė

Nepasitikėjimą G. Kėvišu išreiškė visi aukščiausi valstybės pareigūnai. Jį trauktis dėl prarasto pasitikėjimo ragino kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson. Tai lėmė teatro sutartys, sudarytos su vadovo sūnaus įmone, G. Kėvišas buvo nusišalinęs ir sutartis pasirašė jo pavaduotojas, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, kad nusišalinimas buvo tik formalus. STT pareiškė, kad toks nusišalinimas neužkerta grėsmės korupcijai. G. Kėvišui paskirta tarnybinė nuobauda – pastaba.

Tačiau G. Kėvišas po ministrės paraginimo nusprendė nesitraukti. Vėliau ministrės poziciją parėmė ir premjeras Saulius Skvernelis, vis dėlto, G. Kėvišas vėl pasakė, kad nemato reikalo trauktis.

Galiausiai nepasitikėjimą teatro vadovu išreiškė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Po jos pareiškimo G. Kėvišas teigė, kad jam reikia laiko pagalvoti ir apsispręsti. Jis savo sprendimą žadėjo pristatyti trečiadienį.