Subūrė neabejingus žmones

Beveik savaitę trukusios 25 metų I. Strazdauskaitės paieškos baigėsi košmaru. Ji rasta nužudyta ir užkasta apleistame aerodrome Kėdainių rajone. Merginos paieškos subūrė šimtus žmonių, kurie padėjo jos ieškoti, „šukavo“ miškus, tačiau visos paieškos ir pastangos buvo bevaisės, nes, kaip vėliau paaiškėjo, I. Strazdauskaitė buvo pagrobta ir nužudyta kovo 5-osios vakarą – kelios valandos po to, kai buvo pranešta apie jos dingimą.

Kraupus jaunos merginos likimas, kurį nulėmė keturi romų tautybės vyrai, nepaliko abejingų.
Žmonės ir antradienį plūdo į Plungę, kurios laidojimo namuose buvo galima atsisveikinti su I. Strazdauskaite.

Urna su merginos palaikais skendi orchidėjose. Gedulo namuose rusena žvakės, greta rodomos I. Strazdauskaitės nuotraukos, kabo ir drobės su jos gyvenimo akimirkomis.

Žmonės netilpo ir bažnyčioje

Į merginos laidotuvės susirinko tiek žmonių, kad jie vos tilpo ir Plungės bažnyčioje. Ji buvo sausakimša – žmonės stovėjo, nes neužteko sėdimų vietų.

Bažnyčioje sukiojosi ir juodais kostiumėliais vilkinčios apsaugos darbuotojos, kurios stebėjo, kad niekas nefotografuotų ir nefilmuotų.

Katafalkas – išskirtinis

Trečiadienį apie 11 val. su I. Strazdauskaite atvykę atsisveikinti žmonės jau nebetilpo šarvojimo salėje – keliasdešimt jų stovėjo koridoriuje.

Žmonės atsisveikinti su mergina, kurios gyvenimo kelias tikrai nutrūko per anksti, nuolat plūsta – visi jie nešasi baltų gėlių žiedų.

Katafalkas, kuriuo iš laidojimo namų iki bažnyčios bus vežama urna su I. Strazdauskaittės palaikais, taip pat yra išskirtinis. Visas jo vidus papuoštas baltų rožių žiedais.

Plungės miesto savivaldybės atstovai dar pirmadienį išplatino pranešimą, kviečiantį laidotuvių dieną nuo 8 iki 8.15 val. visus prisijungti prie bendros užuojautos I. Strazdauskaitės artimiesiems, uždegant žvakutes įstaigose ir įmonėse, kabinetuose ir klasėse.

I. Strazdauskaitė amžinojo poilsio išlydima trečiadienį 12.30 val. Mišios bažnyčioje aukojamos 13 val.

Velionės palaikai bus palaidoti greta Plungės esančiose Jovaišiškių kapinėse.

Pagrobė autostradoje

DELFI primena, kad kovo 5 d., sekmadienį, apie 21 val. gautas pranešimas, kad tamsiai rudos spalvos automobiliu „Audi A7“, pagamintu 2016 metais, apie 16.30 val. iš Plungės į Vilnių išvažiavo I. Strazdauskaitė (gimusi 1991 m.), kuri, pravažiavusi Kauną, pasak pranešėjo, dingo – su ja nebuvo įmanoma susisiekti mobiliuoju telefonu, nes jis buvo išjungtas.

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie 1.30 val., jos automobilis buvo rastas Jonavos rajone, netoli Žeimių miestelio esančiame miške. Vėliau rasti ir išmėtyti merginos asmeniniai daiktai, telefonas. Deja, viskas baigėsi protu nesuvokiama tragedija. Daugybinius kūno sužalojimus patyrusi ir, įtariama, nuo smūgių kastuvu mirusi mergina rasta užkasta Kėdainių rajone.

Daugybė žmonių ir pareigūnų beveik savaitę miškuose ieškojo dingusios I. Strazdauskaitės. Penktadienį, kovo 10 d., buvo sulaikyti šeši įtariamieji – keturi jauni vyrai (23-26 metų amžiaus) ir vieno iš jų motina bei tėvas. Keturi jų jau suimti trims mėnesiams, jiems pareikšti įtarimai dėl nužudymo slepiant kitą nusikaltimą. Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.
Kitiems dviem įtariamiesiems paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pirminiais duomenimis, nusikaltimas buvo padarytas spontaniškai, tikslas – pagrobti brangų automobilį. Pamatę autostrada važiuojančią vieną merginą už prabangaus automobilio vairo, įtariamieji imitavo eismo įvykį. Taip sustabdę I. Strazdauskaitės vairuojamą „Audi A7“, ją pagrobė. Pagrobtą automobilį nusikaltėliai paliko miške prie Žeimių miestelio (Jonavos r.). Teigiama, kad tą patį kovo 5-osiios vakarą mergina ir buvo nužudyta.

Bylą tiriančių pareigūnų žiniomis, įtariamieji ketino jį pasiimti vėliau, bet nespėjo, nes mašiną greitai surado policija. Jie jau buvo sutarę, kad „Audi A7“ nugabens asmeniui, kuris buvo pasiryžęs automobilį parduoti.

Įtariama, kad šie asmenys gali būti padarę daugiau nusikaltimų (plėšimų ir vagysčių).