Savivaldybės taryba trečiadienį turėtų svarstyti kompensacijų aprašą, numatantį, kad išmokos gali būti skiriamos visiems Vilniaus Kirtimų tabore gyvenantiems romų tautybės asmenims, kurių turtas ir pajamos vienam asmeniui neviršija valstybės remiamų pajamų dydžio ir kurių turimas nuosavas būstas yra nusidėvėjęs, o vienam asmeniui tenkantis plotas yra mažesnis nei 10 kvadratinių metrų.

Šios priemonės numatomos vykdant savivaldybės patvirtintą romų integracijos programą, t. y. siekiant paspartinti romų išsikėlimą iš taboro Kirtimuose.

Kaip BNS sakė Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, kompensacijos siektų 72 eurus vienam asmeniui.

Išsikeliantiems romams kompensacijos gali būti skiriamos ir šiuo metu, tačiau patvirtinus naują tvarką, jiems nebetektų laukti vienoje eilėje su visais kitais asmenimis, laukiantiems panašių kompensacijų.

Be to, pinigai išsikeliantiems taboro gyventojams būtų skiriami ne iš valstybės skiriamų dotacijų būsto nuomai, o iš savivaldybės biudžeto.

„Tai yra, jei galima sakyti, antra ar atskira eilė, pozityviai diskriminuojant žmones iš taboro, nes mes norime, kad taboras būtų išskirstytas. Būstas yra viena iš kritinių vietų, todėl mes papildome bendrą kompensacijų skyrimo tvarką romų eile“, – paaiškino G. Paluckas.

Pasak jo, kai kurie romai dėl įvairių priežasčių negali atsistoti į tradicinę socialinio būsto eilę, tad kol jie neregistruoti eilėje, negali gauti ir minėtų kompensacijų.

G. Paluckas teigė, kad beveik per metus iš taboro iškeltos devynios šeimos, joms skirti arba socialiniai būstai, arba kompensacijos būsto nuomai.

Trečiadienį taryba turėtų nuspręsti, ar suteikti būstą be eilės dar vienai šiuo metu tabore gyvenančiai šeimai, joje auga septyni vaikai.

Romai, anot vicemero, jau patys imasi iniciatyvos ir griaunant nelegalius taboro statinius.

„Mūsų planas buvo iki 2019-ųjų pabaigos iškelti 30 šeimų ir atitinkamai beveik visus vaikus, t. y. apie 100. Jei mes taip ir toliau judėsime, tą planą tikrai įgyvendinsime“, – įsitikinęs politikas.

Vilniaus savivaldybės trejų metų romų integracijos programoje anksčiau buvo numatyta skirti iki 0,7 mln. eurų taboro gyventojams iškeldinti, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkai tvarkyti, saugumui užtikrinti, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti.

Rengiant planą dalyvavę nevyriausybininkai kritikavo jį dėl per didelio dėmesio nusikalstamumui ir per mažos reikšmės švietimui bei kitoms problemoms, tačiau vertino jį kaip „žingsnį į priekį“.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų.

Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse.

Vilniaus romų tabore metų pradžioje gyveno iki 400 asmenų, apie 100 jų – vaikai.