Pats R. Karbauskis DELFI sako, kad nurodė viską, kas turi būti nurodyta – nei daugiau, nei mažiau: „Pasakysiu paprastai: aš nurodžiau tai, ką reikia nurodyti. Jeigu ten nebuvo įrašo, kad aš privalau nurodyti, tai aš ir nenurodžiau. Nieko slapto nėra, bet nurodau tai, kas reikalaujama nurodyti. Negalima iš manęs reikalauti nurodyti tai, ko nereikalaujama nurodyti“.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narys Virginijus Kanapinskas teigia, kad sandorio suma turi būti nurodoma, tai pabrėžia Privačių interesų deklaracijų pildymo, tikslinimo ir pateikimo taisyklės, kurias galima atsisiųsti komisijos interneto puslapyje.

Privačių interesų deklaracijų pildymo, tikslinimo ir pateikimo taisyklių 22.8 punkte nurodoma taip:

„S12 laukelyje įrašoma apytikslė sandorio vertė, tai yra sandorio suma (piniginė išraiška eurais). S12 laukelis pildomas, jeigu deklaruojamo sandorio vertė viršija atitinkamą sumą: gautos dovanos (išskyrus atvejus, kai dovana gauta iš artimo asmens) – 150 eurų, sandorio – 3 000 eurų“.

Automobilį „Cadillac D3 Escalade“ R. Karbauskis nurodo pirkęs 2016 m. gruodžio 27 dieną.

R. Karbauskis privačių interesų deklaracijoje nurodė Ispanijoje gyvenančios žmonos Linos Karbauskienės nusipirkto automobilio vertę. Jis deklaravo, kad 2016 m. gruodžio 31 d. už 40 tūkst. eurų žmona iš sutuoktiniams priklausančios Ispanijos bendrovės „Corporation Mobiliaria del Baltico“ pirko automobilį „Porsche Cayenne Diesel II“.

Prieš tai L. Karbauskienė, R. Karbauskio teigimu, naudojo įmonės automobilį, jis pats nuomojo transporto priemonę iš „Agrokoncerno“.

Sutuoktiniai automobilius įsigijo Lietuvoje siaučiant skandalui, kai paaiškėjo, kad buvusi Seimo narė Greta Kildišienė važinėja „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“.

Vėliau išsiaiškinta, kad 47 tūkst. eurų vertės automobilį iš R. Karbauskio „Agrokoncerno“ išperkamosios nuomos būdu siekia įsigyti G. Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė, kuri anksčiau yra dirbusi darželio auklėtoja ir kuri iki sutarties nutraukimo buvo sumokėjusi 22 tūkst. eurų.

„Agrokoncerno“, valstiečių žaliųjų ir G. Kildišienės advokatas Evaldas Valčukas teigė, kad išsimokėti padėjo ir kiti šeimos nariai, pavyzdžiui, pusbrolis. Maža to, šeima teigė, kad prieš keliolika metų yra gavusi išmoką už Prancūzijos svetimšalių legione žuvusį brolį.

R. Karbauskis dėl VTEK sprendimo: dabar įvertinti turi būti visi

Vyriausioji tarnybines etikos komisija trečiadienį nusprendė, kad G. Kildišienė turėjo pareigą deklaruoti savo mamos sandorį, nes tai galėjo sukelti interesų konfliktą ateityje. Diskusijoje dalyvavę komisijos nariai kėlė versijas, kad buvusi Seimo narė galėjo jaustis dėkinga R. Karbauskiui, kuris pripažino padėjęs įsigyti automobilį G. Kildišienės šeimai.

Greta Kildišienė

Klausiamas, kaip vertina Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą G. Kildišienės atžvilgiu, R. Karbauskis sakė, kad dabar kyla pareiga visiems Seimo nariams tinkamai susitvarkyti savo deklaracijas ir nurodyti savo tėvų sandorius.

„Po šito sprendimo, matyt, reikės paprašyti, kad visi iki vieno, kurie pildė ar pavėluotai darė įrašus deklaracijoje, būtų apskųsti, nes būtų labai negražu, kad vienas žmogus būtų taip įvertintas, o visi kiti išeitų nepastebėti“, - sakė R. Karbauskis.

Ypatingai jis išskyrė konservatorių atstovą Andrių Kubilių, kuris savo automobilį nuomoja iš tai pačiai partijai priklausančio Vytauto Zambacevičiaus įmonės „Alkesta“. Ši įmonė ne kartą yra laimėjusi viešųjų pirkimų konkursus, tiek A. Kubiliui premjeraujant, tiek prieš tai ir po to.

2012-2016 m. A. Kubilius nuomojo automobilį paprastąja nuoma ir mokėjo iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų, 2016 m. gruodį A. Kubilius sudarė naują sutartį. Seimui priėmus sprendimą nebeleisti parlamentinių lėšų naudojimo automobilių nuomai, A. Kubilius ėmė mokėti iš savo atlyginimo.

A. Kubilus nebuvo deklaravęs automobilio, nes, jo manymu, tai nebuvo privatus sandoris (mokama iš parlamentinių lėšų), o paskui nedeklaravo, nes jo metinė vertė neviršija 3000 eurų. Galiausiai, automobilį A. Kubilius deklaravo 2017 m. sausį, nors, jo manymu, tai neprivaloma.

„Galbūt ta kritika, kuri viešoje erdvėje buvo didelė, paskatins šios kadencijos Seimo narius viską daryti daug atsakingiau. Aš čia nematau nieko blogo, kad Seimo nariai gaus pastabas ir, aš tikiuosi, kad visų (A. Kubiliaus ir visų kitų atžvilgiu) bus tokie pat sprendimai“, - sako R. Karbauskis.

„Aš nemačiau sprendimo, bet supratau, kad sprendimas buvo toks, jog deklaruoti turėjo. Tai dabar tas pats galios ir kitiems Seimo nariams, nes, matyt, nebus įmanoma vienam žmogui taikyti, kitiems netaikyti. Tai reiškia, kad visi tie, kurie nebuvo deklaravę savo automobilių ir taip toliau (tokių buvo dešimtys), turėtų sulaukti tokio pat sprendimo. Taip ir vertinu. Taip ir vertinu. Tiems, kurie to nepadarė, atsakymas toks, kad jie turėjo tai padaryti“, - teigia politikas.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra apskundusi A. Kubilių Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, kuri trečiadienį pradėjo tyrimą.

Komisija nagrinės ir paties R. Karbauskio deklaracijas.