„Komisija vienbalsiai nusprendė, kad G. Kildišienė, nenurodžiusi duomenų savo privačių interesų deklaracijoje, kad naudojasi UAB „Agrokoncernas" priklausančiu automobiliu, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 6 straipsnio pirmos dalies, 7 punktą, kuris nustato pareigą artimus ar kitus jam žinomus asmenis bei duomenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas", - sakė posėdžiui vadovavęs Virginijus Kanapinskas.

G. Kildišienė nebuvo deklaravusi, kad jos mama Vladislava Mikalauskienė išperkamosios nuomos būdu pirko automobilį „Range Rover" iš Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno".

G. Kildišienės mama, kuri tuo metu buvo įmonės „Greta Gretos" vadovė, taip pat turėjo sandorių su „Agrokoncernu" bei su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Dėl šių sąsajų kilo abejonė, ar buvusi Seimo narė yra savarankiška savo politinėje veikloje.

Paneigė R. Valentukevičiaus išvadą

Komisijos posėdyje G. Kildišienei atstovavo paprastai su „Agrokoncernu" ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga dirbantis advokatas Evaldas Valčiukas. G. Kildišienė į komisijos posėdį neatvyko, nes, pasak advokato, vengė žiniasklaidos dėmesio.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius nuo pirmininkavimo nusišalino, mat anksčiau buvo pateikęs išvadą, esą G. Kildišienė deklaruoti sandorio neturėjo. Kiti komisijos nariai suabejojo tokia išvada, todėl klausimą ėmė svarstyti iš esmės.

Posėdžiui vadovavo V. Kanapinskas, kuris pristatė svarbias aplinkybes: „Range Rover" išperkamosios nuomos sutartis su V. Mikalauskiene buvo vienintelė tokio pobūdžio „Agrokoncerno" sutartis 2016 m., R. Karbauskis viešai pripažino, kad padėjo G. Kildišienės šeimai įsigyti automobilį, G. Kildišienė automobilį naudojo parlamentinėms reikmėms, o G. Kildišienei atstovauja tas pats advokatas kaip ir „Agrokoncernui".

Advokatas: emocijos keičiasi

E. Valčiukas posėdyje pateikė informaciją, kad sutartis buvo sudaryta mamos, prie mokėjimo prisidėjo ir automobiliu naudojosi ne tik G. Kildišienė, bet jos šeimos nariai, tai yra mama ir pusbrolis.

Advokatas sako, kad G. Kildišienė neprivalėjo deklaruoti sandorio, nes jį sudarė jos mama V. Mikalauskienė, o ne pati buvusi Seimo narė. Be to, pasak E. Valčiuko, sandoris sudarytas rinkos sąlygomis.

Tiesa, jis neneigė R. Karbauskio pagalbos. E. Valčiukas, be kita ko, teigė, kad pagalba yra susijusi su emocijomis: „Aš iš tikrųjų pats sau bandžiau atsakyti į klausimą, koks tai yra interesų konfliktas? Kur yra interesų konfliktas, kur galėtų būti paveiktas jos gebėjimas, kaip Seimo narei, priiminėti sprendimus. Tai mes iš tikrųjų kalbame apie emociją, ar tai buvo dėkingumas, ar dar kažkas. Tos emocijos, iš tikrųjų keičiasi. Tuo metu net vertinant, kad tokių sandorių „Agrokoncerne" nėra daug, tai buvo pagalba, už tą pagalbą galbūt reikia žmogui būt dėkingam, bet emocijas keičiasi".

Komisijos narė Dalia Paulauskaitė advokato klausė, ar, teisininko nuomone, G. Kildišienė, kuri dirbo Etikos ir procedūrų komisijoje, būtų privalėjusi nusišalinti, jei ši komisija būtų svarsčiusi R. Karbauskį. „Ar būtų turėjusi nusišalinti ponia G. Kildišienė, ar ne?" - klausė D. Paulauskaitė. E. Valčiukas teigė nemanantis, kad G. Kildišienė privalėtų nusišalinti, nes sandoris buvo ne pačios buvusios parlamentarės.

Komisijos nario Sauliaus Katuokos paklaustas, kaip dabar rekomenduotų elgtis G. Kildišienei, deklaruoti sandorį ar ne, E. Valčiukas atsisakė atsakyti.

V. Kanapinskas klausė advokato, ar visuomenei yra svarbu žinoti, kad Seimo narys naudojasi verslo subjekto turtu. Advokatas sako, kad pirmiausia tai yra sandoris ir verslo subjekto turtas nėra naudojamas neatlygintinai.

Kilo konfliktas

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdyje taip pat kilo nedidelis konfliktas. Nors R. Valentukevičius nusišalino ir išėjo iš patalpos, bet komisijos administracijoje buvo paruoštas sprendimo projektas, kad G. Kildišienė nepažeidė įstatymo. Kiti nariai paruošė alternatyvų projektą, kuriam ir buvo pritarta.

Negana to, komisijos posėdyje žodžio paprašė komisijos administracijos atstovas, Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys, kuris bandė įrodyti, esą komisija privalo pateikti konkrečias faktines aplinkybes, patvirtinančias asmeninį turtinį ar neturtinį suinteresuotumą, kai manoma, kad kyla interesų konfliktas.

Tačiau V. Kanapinskas pakomentavo, kad M. Siaurys kalbėjo apie visai kitą straipsnį, kuris apibrėžia pareigą nusišalinti,o ne interesų deklaravimą.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama V. Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos vadovas R. Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas E. Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat buvo uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodė jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys Povilas Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus paveldėtą turtą.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.

- Tačiau paskutiniu lašu tapo informacija, kad prieš G. Kildišienę pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 1,3 tūkst. litų pasisavinimo. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes G. Kildišienė pinigus grąžino ir susitaikė su darbdaviu.