„Dar praėjusią savaitę grupė Seimo TS-LKD frakcijos narių kreipėsi į Ministrą Pirmininką ir kultūros ministrę, abejodami LNOBT vadovo G. Kėvišo veiksmų teisėtumu, kai pelningą sutartį dėl koncertų organizavimo pasirašė teatro vadovo pavaduotojas su teatro vadovo sūnumi. Plika akimi matėsi, kad tai – tik formalumas, nes sprendimą akivaizdžiai turėjo priimti pats teatro vadovas. STT mūsų nuogąstavimus tik patvirtino, – pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis. – G. Kėvišui siūlome pačiam priimti sprendimą ir atsistatydinti, o dėl sudariusios padėties nacionaliniame operos ir baleto teatre kitą savaitę kviesime Seime pasiaiškinti kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson“.

TS-LKD primena ir STT išvadą, kad įstaigos vadovo nusišalinimas nuo sprendimų, kurie jam kelia tiesioginį interesų konfliktą, nepaneigia abejonių dėl priimamų sprendimų objektyvumo, sąžiningumo ir skaidrumo.

STT nagrinėjo informaciją dėl 390 tūkst. eurų vertės sutarčių, kurias teatras pernai pasirašė su Kipre registruotu koncertų organizatoriumi „Riverside Music“, kuriam vadovauja LNOBT vadovo G. Kėvišo sūnus Martynas Kėvišas. Pats G. Kėvišas nuo sprendimų nusišalino, sutartis pasirašė jo pavaduotojas Naglis Stancikas.

Praėjusią savaitę Seimo TS-LKD frakcijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vytautas Juozapaitis, Vytautas Kernagis, Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį bei kultūros ministrę L. Ruokytę-Jonsson prašydami principingai įvertinti susidariusią padėtį ir sustabdyti Kultūros ministerijos skirtą 1,74 mln. eurų paramą teatro scenos rekonstrukcijai, kol nebus atliktas išsamus vadovo veiklos tyrimas.

Kreipimesi Seimo nariai taip pat prašė atšaukti 2016 m. skelbtą konkursą LNOBT generalinio direktoriaus pareigoms užimti, kurį laimėjo einamosios kadencijos dar nebaigęs G. Kėvišas ir konkursą skelbti iš naujo.