Į teismo posėdį atvykęs rašytojo advokatas Vytautas Sviderskis teisėjų kolegijai įteikė Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės pažymą, kurioje konstatuojama, kad trečiadienį į jų ligoninę paguldytas V. Petkevičius.

Advokatas sakė prieš posėdį aplankęs kaltinamąjį ir pabrėžė, kad, jo manymu, rašytojo "padėtis bloga". Manoma, kad nuo trečiadienio rašytojas yra priešinfarktinės būklės, tačiau tiksli diagnozė bus nustatyta ketvirtadienį.

Teisėjų kolegija paskelbė pertrauką iki rugsėjo 26 dienos ir išreiškė viltį, kad bylą baigs nagrinėti per 2 dienas. ELTA primena, jog V. Petkevičiaus teismo procesas dėl jo sveikatos problemų atidedamas jau penktą kartą - dažniausiai dėl šlubuojančios rašytojo širdies ir aukšto kraujo spaudimo.

Pasirodžius skandalingajam bestseleriui, 2003 metų spalio 17 dieną ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal politiko Vytauto Landsbergio ir Gabrieliaus Žemkalnio pareiškimą generaliniam prokurorui.

Pareiškime teigiama, kad V. Petkevičius knygoje "Durnių laivas" paskelbė keturis šmeižikiškus teiginius apie jų mirusį tėvą V. Landsbergį-Žemkalnį. Tyrimo metu rašytojui V. Petkevičiui pateiktas įtarimas dėl šmeižimo pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį, kuri numato baudžiamąją atsakomybę už šmeižimą per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinį.

Pagal šią normą: "Tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų".