Sirenas ketinama įrengti Vilniaus mieste ir rajone, Širvintų ir Šalčininkų rajonuose, iš viso - per 150-yje vietovių, kurios nutolusios nuo elektrinės apie 50 kilometrų.

Sirenų įrengimas įtrauktas į Vyriausybės programos veiksmų planą. PAGD direktoriaus pavaduotojas Jūris Targonskas sako, kad jos kainuos iki trijų milijonų eurų.

„Kai turėjome veikiančią Ignalinos atominę, taip pat turėjome apink įdiegtą sutankintą perspėjimo sistemą. Kadangi elektrinė bus netoli sienos, poveikio zona bus mūsų teritorijoje, rengiamės gyventojus perspėti“, - BNS sakė PAGD atstovas.

Anot jo, projektavimui apie 60 tūkst. eurų rasta departamento vidiniuose rezervuose. Kaip darbai vyks toliau, anot jo, priklausys nuo politikų valios skiriant pinigus.

Jis pabrėžia, kad gyventojai būtų perspėjami tiek dėl radiologinio pavojaus, tiek ir įprastais nelaimių atvejais - dėl stipraus vėjo, gaisro ar kitų atvejų. Sirenos būtų integruotos į bendrą perspėjimo sistemą, informuojančią gyventojus žinutėmis telefone, jei reikia - ir per nacionalinį transliuotoją.

Departamentas tikisi sirenas įrengti iki Astravo elektrinės atidarymo.
„Lėšų sirenų atnaujinimui Lietuvoje prašome jau keleri metai. Kadangi visoje Lietuvoje tas projektas yra brangus, tai mes, žinodami situaciją su Astravu, paėmėme ir atskyrėme iš viso bendro projekto atskirą dalelę kelioms savivaldybėms, kurios apima Astravo zoną“, - paaiškino jis.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad Astravo atominė elektrinė 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma nesilaikant saugumo standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.
Autorius: