Baltarusija visai neseniai ėmėsi bauginti ir kurstyti savo žmones prieš radioaktyvių atliekų saugyklos statybas Lietuvoje.

Trečiadienį Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Petras Vaitiekūnas susitiko su Baltarusijos gamtinių išteklių ir aplinkos apsaugos ministru Leontijum Choružiku bei supažindino jį su planais dėl Lietuvos planų statyti radioaktyvių atliekų saugyklą.

Kaip BNS pasakojo Lietuvos ambasados Minske pirmasis sekretorius ekonomikos klausimams Vidmantas Verbickas, Baltarusijai buvo paaiškinta, jog šiuo metu atliekama galimybių studija, kuri turėtų apibrėžti svarstomas alternatyvas dėl saugyklos ir pateikti visuomenei tyrimo rezultatus.

"Esame pasirengę pakviesti mūsų ekspertus, kurie daro šias studijas į Minską, kad jie galėtų Baltarusijos visuomenei plačiau paaiškinti ir pateikti informaciją", - sakė diplomatas.

Anot jo, baltarusiai išreiškė nuomonę, kad norėtų dalyvauti sprendimo dėl radioaktyvių atliekų saugyklos statybos priėmimo procese. Tarptautinės branduolinio kuro tvarkymo konvencijos numato, kad valstybės turi konsultuotis statant tokio pobūdžio objektus.

Baltarusijos valdžia, išsigandusi dėl tokios saugyklos statybų, buvo net pradėjusi kurstyti žmones protestuoti prieš šį projektą.

"Šiandien mes dar galime paveikti situaciją - išreikšti protestą dėl planuojamo statyti komplekso objektų, skirtų panaudotam branduoliniam kurui saugoti ir perdirbti. Rašykite mums. Mes norime žinoti Jūsų nuomonę. Gal būtent Jūsų atsiliepimas padės teigiamai išspręsti šią problemą", - buvo rašoma Baltarusijos gamtos resursų ir aplinkos apsaugos ministerijos oficialaus tinklalapio pagrindiniame puslapyje.

Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūros (RATA) direktoriaus pavaduotojas Algirdas Vaidotas teigia, jog šalia IAE planuojamoje rengti talpykloje būtų saugomas ne itin pavojingas panaudotas branduolinis kuras, o vadinamosios trumpaamžės mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekos, kurios palyginti greitai tampa nelabai pavojingos.

Panaudoto branduolinio kuro kapinyno neturi nė viena pasaulio valstybė, o trumpaamžės atliekų talpyklos įrengtos ir saugiai eksploatuojamos Švedijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovakijoje, Japonijoje bei kitose atomines elektrines turinčiose šalyse.

Anot A.Vaidoto, per IAE darbo laiką susikaupusios nedidelio radioaktyvumo atliekos anksčiau ar vėliau turės būti laidojamos Lietuvoje - kitos valstybės šių atliekų nepriims, tad įrengti talpyklą yra saugiausias būdas joms sutvarkyti.

Dėl šalia IAE planuojamo statyti kapinyno nerimavo ir netoliese esančio Latvijos Daugpilio rajono gyventojai bei Latvijos ministerijų vadovai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis talpyklos projektą aptarė su Latvijos užsienio ministru Arčiu Pabriku.

Latvijos kolegą Valionis patikino, kad apie radioaktyvių atliekų saugojimą bus diskutuojama atvirai, be to, bus nuolat atliekami moksliniai tyrimai dėl poveikio aplinkai ir apie tai informuojama visuomenė.