Ž. Pinskuvienės bendraklasių mokslas truko 1982-1993 m., tuo metu politikė vidurinę mokyklą baigė 1995 m. - po to, kai nesėkmingai bandė tapti pradinių klasių mokytoja ir kirpėja.

Tačiau Ž. Pinskuvienės mokslai 10 klasėje primena detektyvą: klasiokai ją matė, o buvusi auklėtoja kartu su mokykla tvirtina priešingai. Pati Ž. Pinskuvienė aiškina, kad viskas dėl sveikatos problemų. Ji galiausiai pripažino tai, ko „nepamena“ mokykla ir auklėtoja.

Ž. Pinskuvienė: „nebuvau pirmūnė, bet nebuvau ir blogiausia“

Savivaldybės puslapyje internete Ž. Pinskuvienė (mergautinė pavardė Gudonytė) pirmiausia nurodo baigusi Širvintų 1-ąją vidurinę mokyklą (dabartinė Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija – DELFI). Toliau rašoma, kad Ž. Pinskuvienė 2001 m. Vilniaus Gedimino technikos universitete įgijo miestų ir kelių inžinieriaus specialybę, o 2003 m. tame pačiame universitete jai suteiktas aplinkos inžinerijos magistro kvalifikacinis laipsnis.

Savivaldybės puslapyje nenurodoma, kuriais metais Ž. Pinskuvienė baigė vidurinę mokyklą. Čia ir prasideda visos įdomybės, mat, Ž. Pinskuvienė mokyklą baigė dvejais metais vėliau nei jos bendraklasiai.

Kodėl? Čia Ž. Pinskuvienės ir jos buvusių bendraklasių liudijimai išsiskiria.

Ž. Pinskuvienė į DELFI klausimus sutiko atsakyti raštu. Jai pateikti šie klausimai:

Kuriais metais baigėte vidurinę mokyklą? (biografijoje metai neminimi);
Kodėl pakeitėte mokyklą ir baigėte ne tą, kurią pradėjote?;
Kodėl vidurinę mokyklą baigėte vėliau nei jūsų klasiokai?;
Kodėl mokėtės vakariniame skyriuje?

Ž. Pinskuvienės atsakymai:

Esu kilusi iš Širvintų rajono, Širvintų kaimo, Kolūkiečių g. 24.

Šeimoje esu vienturtė. Visi sprendimai – kur man mokytis ir ką man veikti – buvo šeimos sprendimai.

Nuo pat mažens turėjau didelę svajonę – tapti pradinių klasių mokytoja. Ir baigusi pagrindinį išsilavinimą, 1990 metais kartu su savo klasės drauge Diana įstojome į Marijampolės aukštesniąją pedagogikos mokyklą pradinių klasių mokytojos specialybę (dėl sveikatos problemų po poros mėnesių teko nutraukti mokslus).

Tada tris mėnesius išbuvau sanatorijoj. Nežiūrint susiklosčiusios situacijos, šeimos sprendimas buvo, kad turiu turėti specialybę.

1991 m.– 1992 m. mokiausi Panevėžio profesinio rengimo mokykloje kirpėjos specialybės ir mokiausi 10-oje klasėje.

Baigusi 10 klasę, bet nebaigusi kirpėjos studijų (Informaciją galite pasitikrinti mokykloje).

Išvykusi iš Panevėžio, dirbau vaikų drabužių parduotuvėje

1993-1995 mokiausi Širvintų 1-oje vidurinėje mokykloje vakariniame skyriuje.

Vidurinę mokyklą baigiau 1995 m. birželį. Brandos atestatas išduotas Širvintų 1-os vidurinės mokyklos, brandos atestato nr. 118720

P. Pinskuvienės brandos atestatas
1994 metais pirmą kartą ištekėjau.

1995 metais gulėjau ligoninėje – 8 mėnesius

1996 metais pagimdžiau.

1996 metais įstojau mokytis į Vilniaus Gedimino technikos universitetą bakalauro studijas.

1998 oficialiai nutraukta pirmoji santuoka.

1998 ištekėjau antrą kartą.

1999 metais pagimdžiau antrą vaiką.

2001 metais įstojau į Vilniaus Gedimino technikos universitetą magistro studijas.

„Politikoje esu jau 14 metų ir taip tuos visus metus ant manęs vis kažko ieškoma. Ir į tokius klausimus žurnalistams atsakinėju jau nebe pirmą kartą.

Esu išrinkta Širvintų rajone mere – ten kur gimiau ir augau. Žmonės, kurie mane išrinko, puikiai mane pažįsta ir žino apie mane viską – kokią mokyklą baigiau, kaip mokiausi (nebuvau pirmūnė, bet nebuvau ir blogiausia), su kokiomis sveikatos problemomis buvau susidūrusi, kad esu emocionali, ryžtinga ir siekianti savo tikslo“, – atsakymą baigė Ž. Pinskuvienė.

Klasiokai pamena kaip nepažangią

Tačiau DELFI rado žmonių, kurie sako su Ž. Pinskuviene mokęsi ir 10-oje „Atžalyno“ mokyklos klasėje. Būtent tuo metu Ž. Pinskuvienė nurodo nutraukusi pedagogikos studijas Marijampolėje ir tris mėnesius praleidusi sanatorijoje.

„Aš su ja mokiausi neilgai – nepilnus metus. Iki 9 klasės aš mokiausi c klasėje, Živilė – b klasėje, po devintos klasės egzaminų prasčiau besimokantieji išeidavo, taigi 10 klasėje liko a ir b klasės. Živilė išėjo kažkur mokytis, tačiau praėjus maždaug mėnesiui nuo mokslų metų pradžios grįžo ir ją perkėlė į 10 b klasę. Dešimtos klasės pabaigoje ji dingo ir su mumis dešimtos klasės nebaigė“, – sakė su Ž. Pinskuviene mokęsis asmuo, kurio pavardė DELFI žinoma.

Pašnekovas tvirtina girdėjęs, neva Ž. Gudonytė buvusi išmesta dėl prasto elgesio ir pamokų nelankymo. Bendraklasio teigimu, klasės auklėtoja buvo Irena Gatelienė.

Tą patį DELFI sakė kita Ž. Pinskuvienės bendraklasė, kurios vardas ir pavardė portalui žinomi.

„Baigus 9 klases, Živilė pakliuvo į mūsų klasę, pas auklėtoją Gatelienę. Ne tik aš, bet ir kitos klasiokės atsimena, kad mes kartu mokėmės 10 klasėje, ji buvo labai nepažangi mokinė, lankė prastai ir mokėsi labai blogai. Žiemą Kalėdų šventėje ji pas mus dar dalyvavo, o greičiausiai nuo pavasario į mokyklą nebeėjo. Mes atsimename, kad ji buvo totali dvejetukininkė“, – kalbėjo bendraklasė. Pašnekovo žiniomis, tada Ž. Pinskuvienė išvažiavo į Panevėžį mokytis kirpėjos amato ir tik vėliau jau kitoje miesto mokykloje baigė vidurinę lankydama vakarines klases.

Abu cituojami klasės draugai matyti vinjetėje, darytoje buvusiems Ž. Pinskuvienės bendraklasiams baigiant mokyklą.

Širvintų abiturientų vinjetė

Buvusi auklėtoja prarado atmintį

Tačiau mokytoja I. Gatelienė ginasi niekada nebuvusi Ž. Pinskuvienės auklėtoja.

„Tai kad ne. Iš kur gavot tokią informaciją? Čia kažkokia klaida“, – sakė ir šiandien Širvintose tebemokytojaujanti I. Gatelienė. Į klausimą, ar dabartinę merę mokiusi lietuvių kabos, pedagogė atsakė „na ir kas“. „Palaukit, pamoka jau dabar, nebegaliu“, – pokalbį baigė I. Gatelienė.

Perskambinus po pamokų, I. Gatelienė dar kartą pakartojo nebuvusi Ž. Pinskuvienės auklėtoja ir patarė kreiptis į mokyklos administraciją bei archyvus.

Kita pedagogė, Ž. Pinskuvienės auklėtoja buvusi iki 9-tos klasės, sakė serganti ir su DELFI kalbėti nepanoro.

Pedagogų nenoras kalbėti ar prisiminti neturėtų stebinti - dalis jų šiandien ir toliau mokytojauja ar eina vadovaujančias pareigas mokyklose, kurių steigėjas - savivaldybė.

Anksčiau tekste minėtos klasiokės nestebina, kad dauguma buvusių bendraklasių ir net mokytojų šia tema kalbėti nesutinka: dalis jų dirba savivaldybėje ir gyvena Širvintose. „Širvintose visi bijo kalbėti, nes čia viena partija – jei dirbi, pavyzdžiui, Širvintų baseine ir esi valytojas, turi būti Darbo partijoje, kitaip bus reorganizacija ir tave pačią pirmą išmes“, – sakė pašnekovė.

Mokykla duomenų apie pašalinimą neturi

Klausimą, kada tiksliai Ž. Pinskuvienė mokėsi „Atžalyne“, DELFI pateikė dabartinei Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos direktorei Daivai Klimienei.

Oficialiame progimnazijos atsakyme teigiama, kad Ž. Gudonytė į tuometę Širvintų II vidurinę mokyklą įstojo mokytis 1985 m. rugsėjo 1 dieną.

„Šioje mokykloje įgijo pagrindinio ugdymo išsilavinimą ir išvyko mokytis į kitą ugdymo įstaigą. Įrašų apie pašalinimą iš mokyklos archyviniuose dokumentuose nerasta. Mokinės D. Gudonytės klasės vadovė – Rūta Jasevičienė“, – teigiama progimnazijos atsakyme.

DELFI progimnazijos vadovei nusiuntė papildomą klausimą – paprašė nurodyti tikslią datą, kada Ž. Gudonytė išvyko mokytis į kitą ugdymo įstaigą.

„1990-06-11 Širvintų 2-osios vidurinės mokyklos mokinei Ž. Gudonytei išduotas pagrindinio ugdymo programos baigimo pažymėjimas (dėl sveikatos problemų buvo atleista nuo kūno kultūros pamokų). 1990-09-01, pabaigus pagrindinio ugdymo programą, mokinė išvyko į kitą ugdymo įstaigą“, – rašoma progimnazijos atsakyme.

Taigi pagal oficialų progimnazijos atsakymą, Ž. Gudonytė čia baigė 9 klases ir daugiau niekada nesimokė.

Buvusias direktores paskelbė garbės pilietėmis

Geriausiai apie Ž. Pinskuvienės mokslus turėtų žinoti tuo metu dviem miesto mokykloms vadovavusios direktorės. Įdomus sutapimas – Ž. Pinskuvienei tapus mere, abi jos – Helena Vaicekauskienė ir Janina Martinaitienė – 2015 m. birželį paskelbtos Širvintų rajono garbės pilietėmis.

Buvusiai Širvintų 2 vidurinei mokyklai, dabartinei „Atžalyno“ progimnazijai, daug metų vadovavusi H. Vaicekauskienė užtikrino dabartinę merę puikiai atsimenanti, todėl tikrai atsimintų apie jos pašalinimą iš mokyklos.

Helena Vaicekauskienė, nuotr. sirvintos.lt
„Aš savo gyvenimo praktikoje nesu nė vieno vaiko pašalinusi iš mokyklos, tokios situacijos, būtinybės net nebuvo, nors tais laikais turėjome tokių sunkių berniukų, bet aš visą gyvenimą laikiausi principo, kad mokytojo misija – priimti kiekvieną vaiką tokį, koks jis yra. O apie Živilę – kiek ją atsimenu kaip mokinę, nebuvo panašu, kad išmesti iš mokyklos, čia kažkoks blefas ar antis“, – kalbėjo H. Vaicekauskienė.

Išgirdusi klausimą, buvusi Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorė J. Martinaitienė Ž. Pinskuvienei negailėjo pagyrų.

„Taip, gerbiama merė baigė mūsų mokyklą kaip ir visi kiti mokiniai, egzaminus išlaikė, brandos atestatą įteikiau kaip ir kitiems abiturientams. Šiuo metu esu pensininkė, labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad tiek daug per vienerius metus padarė miestui ir rajonui“, – paklausta apie Ž. Pinskuvienę, komplimentus jai ėmė žerti J. Martinaitienė.

Janina Martinaitienė ir Živilė Pinskuvienė, nuotr. sirvintos.lt

Ji patvirtino, kad Ž. Pinskuvienė baigė jos vadovautą mokyklą mokydamasi vakarinėje pamainoje. Kodėl Ž. Pinskuvienė pakeitė mokyklą? „Aš šiuo klausimu atsiminimų nerašau“, – kalbėjo buvusi mokyklos vadovė, pridūrusi, kad yra privatus asmuo ir šiuo klausimu daugiau nenori kalbėti.

Ž. Pinskuvienė: niekados viešai nenorėjau kalbėti apie savo ligas

Išsiskyrus Ž. Pinskuvienės, jos buvusių klasiokų ir mokytojų teiginiams bei oficialiam mokyklos atsakymui, DELFI dar kartą kreipėsi į politikę. Dabar ji jau pripažino tai, ką nutylėjo raštu atsiųstuose atsakymuose – 1990-1991 m. ji mokėsi „Atžalyno“ vidurinės mokyklos 10 klasėje, kurios nebaigė, jos tvirtinimu, dėl ligos.

– Gavau Jūsų išsamius atsakymus dėl mokslų, tačiau iškilo vienas klausimas. Sakote, kad 1990 m. išėjote iš Marijampolės aukštesniosios pedagogikos mokyklos, mokykla tą patvirtina, tačiau radau klasiokų, kurie sako, kad tais metais grįžote mokytis į Širvintas, į 10 b klasę ir čia keletą mėnesių mokėtės.

– Aš jums labai aiškiai į visus klausimus atsakiau – aš tikrai grįžau į tą mokyklą. Žinote, jums, kaip žurnalistui, kaip žmogui, galbūt kaip būsimam tėčiui tikrai nelinkėčiau, kad jūsų šeimoje, jūsų vaikas susidurtų su sveikatos problemomis. Žinote, ne visada žmonės nori viešai apie savo problemas, savo ligas kalbėti. Tikriausiai jūs užklausėte ir sveikatos įstaigų ar sanatorijų, kur aš gulėjau. Tai yra žmogiški faktoriai, apie kuriuos aš dabar kaip politikas...

– Aš nelendu į sveikatos dalykus, tačiau klausiu – klasiokai sako, kad jūs 1990 m. grįžote į 10 klasę ir su jais mokėtės.

– Jūs supraskite – jei žmogus iš vienos įstaigos išeina, sugrįžta į kitą, todėl kad ten turi būti palikti dokumentai, o paskui vyksta operacijos, sanatorijos ir visi kiti dalykai. Ar aš dabar turiu apie tikrai man gyvenime, mano šeimoje skausmingus dalykus pasakoti visai Lietuvai? Tai yra mūsų šeimos išgyvenimas.

– Ne, neturite, aš tik klausiu, ar mokėtės 10 klasėje, nes klasiokai sako, kad atėjote jau po mėnesio ar dviejų nuo mokslo metų pradžios.

– Nei po dviejų, nei po trijų: labai aiškiai buvo parašyta ir jūs galite užklausti Marijampolės: po 3 mėnesių, pablogėjus situacijai, aš išėjau iš Marijampolės, grįžau į Širvintas, vėl grįžau į mokymosi įstaigą, į 10 klasę. Jūs supraskite – buvo operacija, buvo sanatorija ir dešimta klasė dėl atitinkamų ligos priežasčių nebuvo baigta. Dėl sveikatos reikalų.

– Jūs atsakymuose šito neminėjote, todėl šitą ir aiškinuosi.

– Bet jūs supraskite – tai mano tėvų, mano šeimos, mano asmeninis labai skaudus išgyvenimas. Sakau jums pačiam kaip žmogui: nelinkėčiau, kad jums ar jūsų vaikams kada nors tokie dalykai būtų. Tik tiek. Ir niekados viešai nenorėjau kalbėti apie savo ligas ir verkti, ar išeiti ir rinktis sau balus dėl to, ką savo gyvenime turėjau išgyventi. Buvo ir mano gyvenime toks etapas.

– Taigi jūs sakote, kad grįžote į dešimtą klasę, pasimokėte, tačiau dėl ligos teko išeiti?

– Be abejo. Ir aš 10 klasės mokykloje nebaigiau, nes turėjau operaciją, 3 mėnesius gulėjau sanatorijoje ir dar kitais metais šeima priėmė sprendimą, ką aš pagal esamą būklę toliau turiu daryti. Ir tai buvo tik mano mamos, mano tėčio ir tetos reikalas – jie artimiausi, nes aš vienas vienintelis vaikas šeimoje. Toks buvo mūsų šeimos sprendimas.

– Nei jūs, nei atsakymą pateikusi mokykla to neminėjo.

– Aš, žinokit, iš tų žmonių, kurie niekada viešai neverkšlenu ir nesirenku sau politinių reitingų, nors galbūt kažkam būtų įdomu, kad atsisėsčiau ir pradėčiau pasakoti, ką, būdama vaikas, savo gyvenime esu išgyvenusi, patyrusi ir gal kažkas manęs pradėtų gailėtis. Esu kitoks žmogus ir nesu nusiteikusi apie tai viešai kalbėti, man būtų labai skausminga ir būtų skausminga mano mamai po to, kai po mano išgyvenimų ji išgyveno dar didesnius išgyvenimus, pati susirgusi vėžiu, vėlgi turbūt nuo tos pačios įtampos.

– Tą ir norėjau patikslinti. Aš nelendu į jūsų sveikatos reikalus, tačiau klasiokai sako jus matę pamokose, mokytojai kalba priešingai, mokykla nemini, todėl ir kyla klausimų.

– Jūs supraskit – po Marijampolės buvo prašymas sugrįžti į mokyklą, buvo pateikti dokumentai, tačiau realiai mokykla nebuvo lankoma – ateinu, savaitę pabūnu ir man vėl procedūros, tam tikri dalykai, vėl lyg ir sugrįžti, vėl pablogėjimas ir, suprantama, tie metai buvo pratempti.

– Klasiokai sako, kad jūs iš mokyklos buvote išmesta, pamokų nelankėte.

– Baikit, supraskit. Aš suprantu, kad yra piktų žmonių, yra galbūt pavydžių žmonių, galbūt kažkas kažką šneka, aš suprantu – negali manęs visi žmonės mylėti, yra, kas nemėgsta, aš suprantu, kad tai gali būti kažkiek susiję su savivaldybės reorganizacija, kuri galbūt palietė kažkokius žmones...

Viskas suprantama, bet aš tikrai neturiu nei prieš ką teisintis ir tikrai viešai atsistojus neverksiu ir nepasakosiu, ką teko išgyventi. Viskas. Aš tik sakau, kad gyvenimas sukasi ratu ir labai džiaugiuosi, kad šiandien viskas gerai.

DELFI atkreipia dėmesį, kad Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos direktorė D. Klimienė, atsakydama į oficialų raštą, nutylėjo, kad Ž. Pinskuvienė 1990-1991 m. buvo grįžusi į mokyklą ir mokėsi 10 klasėje.

Živilė Pinskuvienė

Netapusi kirpėja, pasirinko inžineriją

DELFI aiškinosi, ar Ž. Pinskuvienė iš tikro mokėsi kitose jos minimose įstaigose.

Marijampolės kolegija DELFI surado ir pateikė dokumentus, kuriuose matyti: Ž. Gudonytė, išlaikiusi stojamuosius egzaminus, 1990 m. rugpjūčio 6 d. tuometinės Marijampolės aukštesniosios pedagogikos mokyklos direktoriaus įsakymu priimta į specialybės „Dėstymas pradinėse klasėse“ I kursą. Lapkričio 2 d. įsakymu ji iš moksleivių sąrašų išbraukta pačiai prašant.

Panevėžio profesinio rengimo centro direktorius Bronius Sadula DELFI pateiktoje pažymoje patvirtino, kad Ž. Gudonytė 1991 m. rugpjūčio 1 – 1992 m. rugpjūčio 2 d. tuometinėje Panevėžio politechnikos mokykloje mokėsi kirpėjo specialybės.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas DELFI patvirtino, kad 2001 m. Ž. Pinskuvienė baigė bakalauro studijas – jai suteikta aplinkotvarkos inžinieriaus kvalifikacija. 2003 m. liepos 1 d. politikei suteiktas aplinkos inžinerijos mokslo magistro laipsnis.

Stodama į VGTU Ž. Pinskuvienė pateikė Širvintų 1-sios vidurinės mokyklos 1995 m. birželio 22 d. išduotą brandos atestatą.