Prieš artėjančią tarptautinę konferenciją „Visuomenės atsparumo stiprinimas hibridinių grėsmių akivaizdoje Baltijos regione“, kuri kovo 3 d. vyks LR Seime, situaciją pakomentuoti nori ir vienas jos organizatorių, atsargos pulkininkas, Gynybos paramos fondo vadovas Vaidotas Malinionis.

Jis pabrėžia, kad konferencijų, kaip ir vyksianti šią savaitę, tikslas – informuoti visuomenę ne tik apie galimas grėsmes, bet ir pabrėžti, kad kiekvienas pilietis gali ir privalo prisidėti prie savo šalies saugumo.

„Pagrindinis konferencijos tema - blogėjanti saugumo aplinka, verčianti ieškoti būdų, kaip sutelkti Lietuvos visuomenės, politinių partijų, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų bei užsienio, NATO ir EU sąjungininkų bei partnerių, dėmesį į Baltijos jūros regiono valstybių saugumą.

Gynybos paramos fondas konferencijos metu sutelks visuomenę, politikus ir nevyriausybines organizacijas bendram dialogui su saugumo ekspertais iš JAV, UK , Švedijos, Norvegijos, Ukrainos, Estijos, Baltarusijos, Nyderlandų, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos“, - pranešime spaudai teigia V. Malinionis.

Pasak jo, visuomenės saugumas yra jos pačios interesas. Apatiškas piliečių požiūris į savo saugumą yra pavojingas, kaip pavojinga yra ir panika. Turi būti skiriamas deramas dėmesys savo saugumui. Tai ypač svarbu šiuo neramiu laikotarpiu.

„Nuo 2014 metų saugumo situacija pasaulyje blogėja. Rusijos visuomenės yra mobilizuota bet kokiam smurto pateisinimui, tiek viduje, tiek užsienyje. Rusijos elgesys tampa vis mažiau prognozuojamas ir tai yra pavojinga.“, - kalbėjo V.Malinionis.

Tačiau yra ir gerų naujienų. NATO sąjungininkai demonstruoja žymiai didesnį pasiryžimą ginti demokratijos vertybes visoje savo erdvėje - ne vien žodžiais bet ir veiksmais. Tai gerai iliustruoja NATO bataliono įvedimas į Lietuvos teritoriją. Geri poslinkiai įvyko ir pačioje Lietuvoje: atstatyta šauktinių kariuomenė, didinamas finansavimas valstybės gynybai. Tačiau svarbu neatsipalaiduoti ir toliau išlaikyti šią kryptį.

„NATO yra sėkmingiausias gynybinis aljansas per visą žmonijos istoriją. Efektyvesnio sąjungininko Lietuva šiandiena neturi, todėl Lietuvos interesas yra NATO sąjungininkų sutelkimas saugumo kausimų sprendimui. Lietuvai tai yra egzistencinis klausimas“, - kalba V.Malinionis.

Kartu jis primena, kad ne tik kariuomenės, NATO atstovams, bet ir piliečiams reikėtų atsargiai žiūrėti bei vertinti ne tik į Rusijos, bet ir Baltarusijos veiksmus. Svarbu suprasti tiek jų vykdomą tarptautinę politiką, tiek veiksmus informacinėje erdvėje.

Ši valstybė kol kas turi du kelius: išlikti nepriklausoma arba pasiduoti Rusijos režimui. Atsargos pulkininko teigimu, mūsų interesas yra Baltarusijos neutralumas.

Apie visa tai – konferencijos metu, kurioje dalyvaus garsūs pranešėjai: žurnalistas Edwardas Lucasas, Baltarusijos Politinių analizių ir prognozių centro atstovas Pavelas Usovas, rusų politinis aktyvistas Garry Kasparovas, Josepho R. Bideno diplomatijos ir tarptautinių santykių centro prie Pensilvanijos universiteto direktorius Michaelis Carpenteris ir kiti.

Nemokamai registruotis į konferenciją galima internetu: www.lrs.lt/registracija

Konferenciją kovo 3 d. anglų kalba visoms trims Baltijos šalims tiesiogiai transliuos pagrindinis informacinis rėmėjas Delfi.TV.