Šia istorija pradėjęs domėtis Seimo narys Mindaugas Puidokas išsiaiškino, kad Širvintose paplitusi ydinga praktika dėl švietimo įstaigų vadovų skyrimo. Net 6 asmenys čia ugdymo institucijoms vadovauja ir laikinai direktorių pareigas eina ilgiau nei nurodo įstatymų nustatyta tvarka.

Maža to, nors dar praėjusių metų birželį Širvintų rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą nustatyti atskirą struktūrinį padalinį – Vaiko teisių apsaugos skyrių, šis sprendimas įvykdytas tik formaliai. Nėra vadovo, neorganizuojamas Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbas, funkcijas atlieka Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai.

Įžvelgia baltą vietą žemėlapyje: tai tapo Darbo partijos kunigaikštystė

„Pradėjau situacija domėtis dėl įvykio Širvintų pradinėje mokykloje. Kai pasikalbėjau su mergaitės tėvais, tapo aišku, kad Širvintų rajono savivaldybės merė galimai leidžia pareigas eiti tiems mokyklų vadovams, kurie neužtikrina, švelniai tariant, to, kad vaikai būtų apsaugoti nuo patyčių, smurto“, – DELFI pasakojo M. Puidokas.

Jo teigimu, vėliau ėmė aiškėti, kad vadovaujamuose postuose išlieka ne tik tie asmenys, kurie netinkamai atlieka savo pareigas, bet yra ir daug tų, kurie dirba nevisiškai teisėtai.

„Kelerius metus jie dirba kaip laikinai einantys pareigas vadovai, bet nesiimama veiksmų, kad tai būtų teisėta, o tai kelia pagrįstų abejonių, kad darbuotojai gali būti vertinami ne pagal tai, kaip atlieka savo pareigas, kompetenciją, bet kiek yra lojalūs šiuo atveju Darbo partijai ir Širvintų rajono savivaldybės merei Živilei Pinskuvienei. Daugybė žmonių dalijosi atsiliepimais, kad šis regionas tapęs tam tikra Darbo partijos kunigaikštyste, tačiau aš manau, kad Lietuvoje baltų vietų žemėlapyje neturėtų būti ir kad savo darbą atsakingai turėtų atlikti visos grandys“, – įsitikinęs Seimo narys.

Jo teigimu, kyla pagrįstų dvejonių, ar savo pareigas tinkamai atliko Vyriausybės atstovė, kuruojanti darbą šiame regione.

Mindaugas Puidokas

Galimo smurto prieš mergaitę istorijoje – naujos detalės

Po atvejo, kurį aprašė DELFI, kai pirmokė mergaitė galimai buvo užpulta bendraklasių, Širvintų pradinėje mokykloje vyko situacijos tyrimas. Apskritojo stalo diskusijoje dalyvavo moksleivės tėvai, Švietimo ir mokslo ministerijos specialistai, Specialiosios psichologijos ir pedagogikos centro, Širvintų rajono savivaldybės ir jos švietimo centro, mokyklos atstovai.

Kaip paaiškėjo iš jų pokalbio, tėvai iš tiesų nebuvo informuoti apie mokykloje įvykusį incidentą, mokyklos atstovai net nepasidomėjo, kodėl abi jų dukros kitą dieną neatvyko į mokyklą. Į konfliktinę situaciją patekusios mergaitės būklė pablogėjo, ji jautė nerimą, dažnai verkė.

Galiausiai sutarta, kad ir jai, ir situaciją stebėjusiais sesei bus teikiamos individualios psichologo konsultacijos, po kurių mergaitės grįš mokytis į tą pačią klasę su galimybe ją pakeisti. Apie tai šeima šiuo metu svarsto.

Klimatą klasėje įpareigota stebėti Širvintų rajono Švietimo centro Pedagoginės psichologinės tarnybos psichologė, šios profesijos etatą numatyta įsteigti ir mokykloje. Mokykla taip pat įpareigota paskirti budintį mokytoja rūbinėje, kuris užtikrins mokinių priežiūros kokybę pertraukų metu, daugiau užsiimti moksleivių neformaliu ugdymu, parengti ir įgyvendinti smurto ir patyčių prevencijos įgyvendinimo mokykloje priemonių planą.

Situaciją dar tirs Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta darbo grupė, tyrimą pradėjo ir Širvintų policijos komisariatas.

Ydinga tvarka tapo įprasta – laikinai pareigas eina jau 1,5 metų

Tačiau ėmus domėtis situacija šiame regione paaiškėjo, kad problemų dėl darbo organizavimo švietimo įstaigose yra ir daugiau. Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai jau kreipėsi į Vyriausybės kanclerę Mildą Dargužaitę dėl Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje Vildos Vaičiūnienės darbo su įtarimais, kad ji galbūt nevykdo savo įgaliojimų.

Vadovaujantis Švietimo įstatymu, konkursai laisvoms švietimo įstaigų vadovų pareigoms užimti turi būti paskelbti per 30 kalendorinių dienų, tačiau net 6 esančiose Širvintose įstaigose vadovai dirba kur kas ilgesnį laiką.

Pavyzdžiui, Širvintų meno mokyklai l.e.p direktorė vadovauja nuo 2015 m. rugpjūčio 17 d., Širvintų rajono Čiobiškio pagrindinei mokyklai – nuo tų pačių metų lapkričio 26 d., Zibalų pagrindinei mokyklai – nuo tų metų rugpjūčio 27 d.

Sporto mokyklos laikina vadovė šį postą užima kone metus – nuo praėjusių metų kovo 31 d., tą pačią dieną atleistas ir lopšelio darželio „Buratinas“ vadovas. Lopšelis-darželis „Saulutė“ vadovo oficialiai neturi nuo 2016 m. lapkričio.

„Širvintų rajono savivaldybėje ydinga švietimo įstaigų skyrimo tvarka tapo įprasta“, – konstatavo tarybos nariai.

Rugsėjo 1-oji Širvintose

Patys atliko tyrimą

Tuo metu pati V. Vaičiūnienė DELFI patvirtino girdėjusi, kad M. Dargužaitė sulaukė laiško dėl jos vykdomos Širvintų rajono savivaldybės tarybos rengiamų teisės aktų projektų priežiūros, tačiau su jo turiniu ji tikino nesanti supažindinta.

Tiesa, ji pripažino, kad dalyje Širvintų ugdymo įstaigų iš tiesų susidariusi situacija, kai laikinai pareigas einantys vadovai užimamuose postuose gerokai užsisėdėjo.

„Tą mes pastebėjome, kai patys pradėjome atlikti tyrimą – užklausėme visų Vilniaus apskrities savivaldybių ir nustatėme. Kuriose savivaldybėse buvo laikinai paskirti vadovai, ieškojome priežasčių, kodėl taip yra, buvo iškelti reikalavimai skelbti konkursus ir kad tokia situacija nesikartotų. Dėl kai kurių dalykų savivaldybėje atidėti terminai mūsų reikalavimu, nes buvo priimti sprendimai kai kurias įstaigas reorganizuoti dar rugsėjo mėnesį. Todėl, mūsų manymu, nėra tikslinga skelbti konkursus“, – situaciją komentavo V. Vaičiūnienė.

Sprendimai dėl kitų įstaigų, pripažino ji, taip pat atidėti, nes savivaldybės atstovai paprašė šį klausimą svarstyti taryboje.

„Šis klausimas sprendžiamas. Nežinau, kas šioje vietoje kliūva, nes būtent mes patys šią vietą pajudinome, kad būtų įgyvendinti teisės aktai, ir nustatėme, kreipėmės ir į Vyriausybę dar prieš 2017 metus“, – aiškino pašnekovė.

Guodėsi negalinti sužiūrėti vis aktų pokyčių per dieną

Pasidomėjus, kodėl kreiptasi į Vyriausybę buvo tik 2016 m. lapkričio 10 dieną, nuo kai kurių įstaigų vadovų paskyrimo praėjus daugiau nei metams, V. Vaičiūnienė tikino, kad „mes nežiūrime kiekvieno atvejo, pamatome, kad tai kažkoks pažeidimas ir jį sekame“.

„Be manęs dar dirba 7 žmonės, 6 tik teisininkai, o turime prižiūrėti 8 savivaldybes – ne tik švietimo įstaigų vadovus, šią vieną sritį. Jei įsivaizduojame pajėgumus, ką galime padaryti, labai džiaugiuosi, kad būtent dabar padarėme kažką su švietimo sistema, pradėjome judinti tą vietą, kad orientuojamės. Neturime terminų, jei nustatome pažeidimą, į jį reaguojame. Būtų labai keblu, jei būtų terminai, nustatyti, kada į jį sureaguosime“, – teisinosi ji.

Pasak Vyriausybės atstovės, nustatyti panašius atvejus greitai esą labai sunku – arba reikia, kad kažkas apie tai praneštų, arba pradėti tyrimą.

„Aktai keičiasi, jų visų negali sužiūrėti per vieną dieną“, – dėstė V. Vaičiūnienė.

Nesugeba išlaikyti egzaminų

Jos teigimu, problema dėl vadovų skyrimo egzistuoja ne tik Širvintose, esą panašaus masto situacija yra ir Šalčininkuose, bėdų dėl to iš V. Vaičiūnienės kuruojamų savivaldybių esą neturi tik Trakai.

„Problema daugiau sietina su rajoninėmis savivaldybėmis, kur iš tiesų trūksta kompetentingų asmenų, neatsiranda pretendentų <...>. Jie neišlaiko egzaminų – tai vienas pagrindinių motyvų“, – aiškino pašnekovė.

Jos teigimu, konkurso datos ir egzaminas derinamas tarp savivaldybės ir Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių institucijų.

„Širvintų savivaldybė mato problemą. Jie pateikė argumentus, kad neatsirado pretendentų, arba norima reorganizuoti įstaigas. Dar viena problema – savivaldybės taip savotiškai taupo. Greičiausiai neturi pinigų, todėl, pavyzdžiui, Šalčininkuose matėme atvejį, kai vienos įstaigos vadovas pavaduoja kitą. Tai nėra blogai, tačiau praktika – ydinga“, – pripažino Vyriausybės atstovė.

Skirti vadovus dabartinėje situacijoje vadina nelogišku žingsniu

Savo ruožtu Širvintų rajono savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, paklausta, kodėl net 6 ugdymo įstaigose laikinai paskirti vadovai dirba ilgiau nei numatyta įstatyme, DELFI sakė, kad šios problemos sprendžiamos.

Pavyzdžiui, pasak Ž. Pinskuvienės, vasario mėn. 23 d. vyks Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame pateikta svarstyti sprendimo projektą dėl konkurso Širvintų meno mokyklos direktoriaus pareigoms eiti paskelbimo.

„Iš Švietimo ir mokslo ministerijos nuolat gauname raginimus optimizuoti rajono švietimo įstaigų tinklą dėl per mažo mokinių skaičiaus. 2016 m. gruodžio 28 d. priimtas Tarybos sprendimas Nr. 1-349 „ Dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2016 m. balandžio 28 d. sprendimo Nr. 1-154 „Dėl Širvintų rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendrojo plano patvirtinimo“, kuriuo nuspręsta reorganizuoti Zibalų pagrindinę mokyklą, prijungiant ją prie Širvintų „Atžalyno“ progimnazijos. Svarstoma galimybė ir dėl Čiobiškio pagrindinės mokyklos reorganizavimo. Taip pat 2017 m. vasario 26 d. priimtas sprendimas Širvintų lopšelį-darželį „Saulutė“ prijungti prie lopšelio-darželio „Buratinas“, – kodėl veiksmų dėl vadovų paskyrimo nesiimama kitose įstaigose, aiškino ji.

Pasak merės, Širvintų rajono savivaldybė šiuo metu aktyviai diskutuoja ir svarsto įvairius variantus ir dėl tolesnės Širvintų sporto mokyklos veiklos perspektyvos, vertindama, kaip galima minėtą įstaigą pertvarkyti, užtikrinant sportinį ir rekreacinį jaunimo ir rajono bendruomenės užimtumą. Esą šiuo atveju neatmetama galimybė steigti Sporto centrą.

„Vykdant šiuos struktūrinius pakeitimus skelbti konkursą vadovo pareigoms užimti būtų nelogiška.
Turiu atkreipti dėmesį, kad atsižvelgęs į motyvuotus Savivaldybės prašymus, Vyriausybės atstovas terminus dėl konkursų skelbimo pratęsė“, – pridūrė ji.

Živilė Pinskuvienė

Vaiko teisių apsaugos skyriaus laukia nuo 2015 m. rugpjūčio

Laiške taip pat dėstoma, kad Vyriausybės atstovė nesiima ir priemonių, kad būtų realiai vykdomas Vilniaus apygardos administracinio teismo įpareigojimas Širvintų rajono savivaldybės taryba pakeisti 2015 m. rugpjūčio 4 sprendimą ir palikti atskirą savivaldybės administracijos struktūrinį padalinį – Vaiko teisių apsaugos skyrių.

„Širvintų rajono savivaldybės administracija nepaskyrė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovo, neorganizuoja kaip nustatyta Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbo, funkcijas atlieka tie patys patvirtinto Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai“, – dėstoma rašte M. Dargužaitei.

Tuo metu pati V. Vaičiūnienė DELFI aiškino, kad būtent Vyriausybė ir kreipėsi, kad minėtas skyrius būtų atstatytas, byla pasibaigė jų naudai, savivaldybė pripažino reikalingumą, tačiau vadovas esą neskiriamas, nes tai nėra terminuota.

„Terminų įpareigoti skirti vadovą mums nėra. Kitą klausimą keliame – turi būti greičiausiai atliktas savivaldybėje vidaus auditas. To Vyriausybės atstovas nedaro. Tuo turi apsiimti arba savivaldybės kontrolierius, arba Valstybės kontrolė. Negaliu dabar pasakyti, ar funkcijos nėra išpildomos. Formaliai – taip, skyrius yra įtvirtintas, yra sudėtyje, faktiškai gali būti, kad taip kaip turėtų veikti jis neveikia. Tačiau čia mūsų įgaliojimai pasibaigia, turėtų jungtis kitos institucijos“, – dėstė V. Vaičiūnienė.

Tuo metu paklausta apie situaciją dėl Vaiko teisių apsaugos skyriaus Ž. Pinskuvienė teatsakė, kad tai sudėtingas ir jautrus procesas ir informavo, kad šiuo metu vyksta parengiamieji darbai naujai Širvintų rajono savivaldybės administracijos struktūros pertvarkai įgyvendinti.

Vyriausybės atstovės darbo nevertina

Pasak merės, ji neturi įgaliojimų vertinti Vyriausybės atstovės darbą Širvintų rajone, tad savo nuomone apie jos darbo kokybe pasidalinti nenorėjo.

Tuo metu situacija pradinėje mokykloje, kai bendraklasių galimai buvo sumušta pirmokė, merės teigimu, jai gerai žinoma. Šiuo atveju, patikino ji, imamasi visų reikalingų priemonių.

„Pačią pirmą dieną po incidento Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu Nr. 9-103 sudaryta darbo grupė situacijai Širvintų pradinėje mokykloje išsiaiškinti. Kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos, Pedagoginės-psichologinės tarnybos specialistais sudarytas detalus veiksmų planas, kuris yra nuosekliai vykdomas. Savo ruožtu Širvintų rajono savivaldybės taryba (kadangi pagal Vietos savivaldos įstatymą Taryba yra atsakinga už biudžetinių įstaigų priežiūrą) vasario 23 d. svarstys sprendimo projektą „Dėl komisijos sudarymo Širvintų pradinės mokyklos administracijos veiksmams įvertinti“, – informavo ji.

Savo ruožtu V. Vaičiūnienė tikino turinti savo asmeninę nuomonę, kodėl laiškas Vyriausybės kanclerei buvo parašytas, tačiau tuo aiškino nenorinti dalintis.

Situaciją tiria

Vyriausybės kanceliarijos spaudos tarnyba DELFI perdavė M. Dargužaitės atsakymą, kad jos pavedimu paprašyta iki kovo 1 d. Vyriausybės kanceliarijai pateikti išsamią informaciją dėl Širvintų rajono savivaldybės tarybos narių pranešime nurodytų problemų, tačiau iki šiol Vyriausybės kanceliarija oficialaus atsakymo nėra gavusi.

„Skundų dėl Vyriausybės atstovės Vilniaus apskrityje V. Vaičiūnienės darbo Vyriausybės kanceliarija anksčiau nebuvo gavusi“, – rašoma atsakyme DELFI.