Šeštadienį kalbėdamas socialdemokratų prezidiumo posėdyje buvęs premjeras, socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė nematęs jokių reformų įstatymų projektų (pavyzdžiui, kovos su alkoholio vartojimu), tik iš pokalbių su valstiečiais susidaręs vaizdą, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje sprendimus priima 4-5 žmonės.

Remiantis A. Butkevičiaus pasakojimu, Vyriausybė tik netrukus pradės Vyriausybės ir ministerijų kanceliarijų reformą. Vyriausybės kanceliarijos ir ministerijų darbuotojams ji bus pristatyta vasario 27 dieną.

A. Butkevičius sako, kad S. Skvernelio Vyriausybė neturi pasitvirtinusi net Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plano.

„Kadangi mes esame koalicijoje, mes turime pamatyti projektą, mes turime aiškiai pasakyti, ar tas priemonių planas atitinka Vyriausybės programos kontūrus, rėmus. Ir ar kadangi esame koalicijos partneriai, mums turi būti suteikta teisė kažką pasiūlyti, jei matome, kad kažkas nėra padaryta", - sako socialdemokratų pirmininkas, kuris nebekandidatuos būsimuose partijos rinkimuose.

Pasak A. Butkevičiaus, socialdemokratai su valstiečiais nė neturi bendrų diskusijų ar pasitarimų.

„Jūs įsivaizduojate, kaip viena frakcija spręs, kokius įstatymus pateikti, kokius sprendimus priimti. Kadangi turėjau galimybę visą savaitę praleisti Strasbūre ir pasikalbėti su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kai kuriais atstovais, supratau, kad jie net ir frakcijoje neorganizuoja pasitarimų, susitikimų ar diskusijų", - sako A. Butkevičius.

„Žinot, tuose neformaliuose pokalbiuose pasimatė, kad pačioje jų frakcijoje situacija yra tokia, kad pagrindinius klausimus sprendžia 4-5 žmonės. Visi kiti reikalingi tam, kad po to, kai frakcijoje išdalina lapą popieriaus, kur surašytas klausimynas, reikia padėti pliusus ir minusus", - pasakojo socialdemokratų lyderis.

A. Butkevičius taip pat pabrėžė, kad socialdemokratai tikriausiai nepritars urėdijų reformai, kurios siekia aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

„Jeigu bus ministro tokia kategoriška pozicija, negaliu garantuoti, kad bus pritarta tai griežtai pozicijai",- sako politikas.

Griežta pozicija jis vadina K. Navicko siekį Generalinę miškų urėdiją ir 42 urėdijas sujungti į vieną valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai". Remiantis pirmine idėja, būtų steigiami 25 teritoriniai įmonės padaliniai.

„Valstiečių" aplinkos ministras šiuo klausimu yra „tarkuojamas" ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje. Pavyzdžiui, šios frakcijos narė Virginija Vingrienė feisbuke urėdijų sujungimą vadino buldozerine reforma. Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė remia urėdijų sujungimą. Politikos kuluaruose kalbama, kad kai kurios urėdijos yra persmelktos korupcija. Valstybės kontrolė yra pareiškusi, kad valstybinis Lietuvos miškų sektorius yra nepakankamai skaidrus ir efektyvus.

Bet socialdemokratų pirmininkas sako, kad reforma yra pernelyg radikali. „Jeigu tokiu keliu einant, aš manau, kad tokios idėjos nepalaikysim", - sakė A. Butkevičius.

Politikas taip pat kėlė klausimą, kodėl urėdijų centras turi būti kuriamas būtinai Vilniuje. Jo nuomone, ji gali būti Šiauliuose, Panevėžy ar Kaune.

A. Butkevičius, be kita ko, išsakė nuoskaudą, kai kalbama apie kadencijų trukmę: esą kodėl dvidešimt metų vienoje pozicijoje dirbęs asmuo yra laikomas prastu specialistu. Pasak politiko, kartais būna, kad daug metų dirbęs žmogus dar dega idėjomis.

Šeštadienį taip pat vyko socialdemokratų kandidatų į partijos pirmininkus debatai. A. Butkevičius partijai vadovauti nesieks, kandidatais yra patvirtinti 8 politikai: Zigmantas Balčytis, Mindaugas Bastys, Kristina Miškinienė, Andrius Palionis, Gintautas Paluckas, Mindaugas Sinkevičius, Artūras Skardžius, Mantas Varaška.