Laišką pasirašė 42 europarlamentarai, tarp jų Lietuvos atstovai P.Auštrevičius, Bronis Ropė, Antanas Guoga, Valentinas Mazuronis, Zigmantas Balčytis ir Laima Andrikienė.

JAV Senato ir Kongreso Ukrainos grupės nariams adresuotame laiške teigiama, šiuo metu Rytų Ukrainoje vėl vyksta karo veiksmai, žūsta dešimtys kareivių ir civilių, šimtai sužeistųjų. Tūkstančiai ukrainiečių gyvena baimėje, nežinodami, ar turės vandens, šildymą, elektrą, beveik du milijonai ukrainiečių tebegyvena laikinuose namuose ir prieglaudose, kai jiems teko bėgti iš okupuotų Krymo, Donecko ir Luhansko.

„Humanitarinė katastrofa reali, todėl europietiškoji Ukraina ragina Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungą veikti kartu ir ryžtingai“, - rašoma laiške.

Europarlamentarų teigimu, grubiai pažeidinėdamas Minsko susitarimus ir būtent šiuo metu Kremlius ir jo samdiniai siekia skaldyti ir valdyti.

„Tai, ar mes sugebėsime atsispirti šiai strategijai, bus tikras transatlantinės vienybės išbandymas. Tai taip pat parodys, ar mes galime Ukrainai pasiūlyti daugiau nei pažadus. Jei Jungtinės Valstijos ar kuri nors Europos Sąjungos valstybė (arba kelios ES valstybės) bandys pavieniui siekti susitarimo su prezidentu Vladimiru Putinu, taikos Ukrainoje nebus“, - pabrėžiama laiške.

Anot laiško autorių, jau vien bandymas iš Vakarų pusės siekti tokio susitarimo Kremliaus požiūriu bus vertinamas kaip silpnumas ir tik pakurstys Rusijos agresiją.

„Jeigu V.Putinas nori, kad sankcijos būtų atšauktos, Rusija privalo visiškai pasitraukti iš Ukrainos ir Gruzijos. V.Putinas privalo gerbti Rusijos tarptautinius įsipareigojimus ir prievoles, įskaitant Helsinkio baigiamąjį susitarimą ir Budapešto memorandumą dėl saugumo užtikrinimo. V.Putinas privalo pripažinti kiekvienos valstybės teisę spręsti dėl savo ateities“, - tvirtinama laiške.

Pabrėžiama, kad Rusija turi uždaryti savo propagandos mašiną, o kartu su ja – interneto trolių ir kibernetinių įsilaužėlių armiją. Taip pat būtina, kad pačioje Rusijoje V.Putinas sugrąžintų teisės viršenybę ir nustotų persekioti savo politinius oponentus, žiniasklaidą ir žmogaus teisių aktyvistus.

„Mes, Europos Parlamento nariai, kreipiamės į Jus, kolegas ir draugus JAV Kongrese, drauge sutelkti visas jėgas ir užtikrinti, kad Ukrainoje įsivyrautų taika, klestėjimas ir saugumas. Tuo tikslu norėtume, kad Jūs apsvarstytumėte galimybę Europos Parlamente surengti bendrą aukščiausio lygio konferenciją dėl Ukrainos“, - rašoma laiške.

Anot jo, konferencijos tikslas būtų įvertinti jau pasiektą pažangą Ukrainoje ir apsibrėžti, kokių dar bendrų pastangų reikia jai sustiprinti. Toks viršūnių susitikimas vainikuotų šių metų gegužę ar birželį planuojamą patvirtinti bevizį režimą su Europos Sąjunga Ukrainos piliečiams.