Dabartinių Seimo narių jaunystės nuotraukos kelia nuostabą ir šypseną – kai kuriuos jų sunku ir bepažinti.

Tiesa, atsiminimai iš tų laikų nedyla – kalbinti politikai kone su smulkmenos prisimena dieną, kai prisiekė amžina meile.

Valentino dieną – 20 metų buvimo kartu sukaktis

Valentino diena – labai svarbi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos Seime atstovei Dovilei Šakalienei. Būtent šią dieną jie su savo vyru pradėjo draugauti, o po metų ir susituokė.

„Mes pradėjome draugauti 1997 metų vasario 14, per Valentino dieną. Susituokėme 1998 vasario 14 – tad šiemet bus dvidešimt metų kaip esame kartu“, – tą prisiminusi šyptelėjo politikė.

Su būsimu vyru juodu susipažino Vilniaus universiteto bendrabutyje. Nors tuomet D. Šakalienė turėjo vaikiną, santykiai su juo nutrūko, o širdį galiausiai užkariavo atkaklus žemaitis.

„Supratau, kad vienintelis žmogus, su kuriuo jaučiuosi saugi – tas užsispyręs žemaitis. Valentino dienos išvakarėse gavau juokingą atviruką su ryžu storu katinu, puokštę tamsiai raudonų rožių ir prisipažinimą, kuris toli nunešė visus iki tol ir po to girdėtus“, – atvirai kalbėjo pašnekovė.

Dovilė Šakalienė su vyru Valdu

Susituokė vos po metų buvimo kartu

Tėvai, pripažino ji, kone patyrė infarktą, kai po metų buvimo kartu, devyniolikmečiai, jie nunešė pareiškimus tuoktis. Dabar D. Šakalienė aiškina suprantanti mamą, nerimavusią dėl anūkų, tačiau tuomet jie tiesiog jautėsi atradę vienas kitą, nenorėjo laukti, kiekvieną sekundę troško būti kartu.

„Mes pradėjome draugauti Valentino dieną, ir tuoktis atrodė logiška būtent tą dieną – o kada dar, kai meilė, atrodė, tvyrojo ore. Ir dabar tvyro“, – šyptelėjo politikė.

Tiesa, klausimų tuomet kilo ne tik įsimylėjėlių tėvams, bet kunigui. Šis, prisiminė D. Šakalienė, vis klausė, ar ji tikrai nori tuoktis, svarstė, gal kas tai daryti verčia, nes prieš ceremoniją ją matė pirmą kartą.

„Aš tą žiemą susirgau bronchitu ir net kursų nelankiau, mano mylimasis vienas atlankė už abu“, – vyrą gyrė politikė.

Pasidalijo gyvenimo kartu akimirkomis

Mielų akimirkų netrūksta ir iki šiol, pripažįsta ji, tiesa prie vienas kito reikėjo ir prisitaikyti.

„Mes mylime vienas kitą vis labiau, anksčiau pykdavomės ir taikydavomės kasdien, po dviejų dešimtmečių susiginčijame tik visai nerimtai. Šiaip aš esu ta žiežirba. Staigiai užpykstu, bet tik jei yra konkreti priežastis. Neturiu tų keistų savybių, kai kartais moterys tikisi, kad vyras perskaitys mintis, atspės norus. Aš visada elgiuosi logiškai, jei ką nors iškrečiu, pripažįstu savo klaidas. Mano trūkumas, kad sunkiai atleidžiu, nemoku to daryti, bet palyginus su santuokos pradžia esu daug mažiau kategoriška.

Vyras man padėjo išmokti būti švelnesne. Jis niekada – nė vieno karto per visą mūsų buvimą kartu – nėra pakėlęs balso prieš mane. Galiausiai išmokome sudėti savo stipriąsias puses į komandinį darbą – aš visuomet sugalvoju milijoną idėjų, o jis ramiai atrenka, ką mums verta daryti. Bet gal svarbiausia tai, kad mes negalime vienas be kito. Pavyzdžiui, man sunku išvažiuoti į komandiruotes, nes kai grįžtu, jis būna žiauriai neišsimiegojęs, pasitinka toks susiglamžęs ir švelnus, kad nenoriu net galvoti, kaip reiks vėl išvažiuoti“, – atviravo D. Šakalienė.

Rankose žydėjo vyro padovanotos alyvos

Vasario mėnesį susituokė ir Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė. Kartu su vyru Raimondu santuokoje jie gyvena jau 36-erius metus.

„Vasario mėnesį mano rankose žydėjo vyro Raimondo padovanotos alyvos“, – nustebina politikė.

Rima Baškienė su vyru Raimondu

Vestuves iškėlė dideles ir įspūdingas

36-us gyvenimo santuokoje metus skaičiuoja ir konservatorius Rimantas Jonas Dagys. Iki vestuvių jie su žmona draugavo dvejus metus.

„Susipažinome draugų gimtadienyje. Tuomet mokiausi Vilniaus universitete, ji – Kauno politechnikos institute. Susituokėme po to, kai mokslus baigiau, Regina buvo paskutinio kurso studentė. Kaip šiais laikais, pakankamai jauni, tačiau pagal to meto standartus jau kaip ir buvo laikas“, – juokavo politikas.

Pasipiršęs žmonai jis pasakojo Kaune, pasivaikščiojimo metu. Vestuves įsimylėjėliai iškėlė itin dideles ir įspūdingas.

Rimantas Jonas Dagys su žmona Regina

Turi atskirą patarimą vyrams

„Porų buvo gal 13-14. Daug draugų turėjome, vestuvės buvo didelės, šventėme dvi dienas, visą savaitgalį, trečią dieną išsiskirstėme“, – prisiminė R. J. Dagys.

Išlaidų, pripažino, buvo daug, tačiau jas padengė tėvai. Tiesa, pats politikas prabangiomis savo vestuvių nevadina ir prisimena, kad, tarkime, poros ir po miestą važinėjo vienu autobusu, ilsėtis su žmona jie vyko į Juodkrantę.

„Kiekvieno savas kelias į laimingą santuoką. Tačiau, pirma, manyčiau, svarbu pagarba. Jei gerbi vienas kitą, ne tiek galvoji, ką tau kitas turi duoti, bet labiau – ką tu gali atnešti, kai abu taip elgiasi, viskas tvarkoje“, – paklaustas apie sėkmingos santuokos paslaptį, mokė politikas.

Kartu jis juokavo turintis ir atskirą patarimą vyrams – vis geresniam būti po truputį, kad progresas būtų matyti. Šią tiesą jis pripažino išgirdęs iš pažįstamo, šventusio auksinių vestuvių sukaktį.

Kad nori susituokti, suprato iš sprendimo dėl ateities

Ilgamete santuoka gali pasigirti ir liberalas Eugenijus Gentvilas. Su žmona jie susituokę jau 33-erius metus.

„Įstojau į universitetą, po metų pamačiau, kad yra tokia graži mergaitė kursu aukščiau – ji metais vyresnė, nors iš nuotraukos nepanašu, o dabar – tuo labiau, na, ir pradėjau rėžti sparną. Paskui paaiškėjo, kad mudviejų tėvai yra pažįstami, iš gretimų rajonų, darbo reikalais susitikdavo. Kaip tais laikais, gana ilgai truko mūsų draugystė – po trijų metų, 1983 m. birželį, susituokėme“, – prisiminė politikas.

Tiesa, jis pripažino nebuvęs romantikas, tad ir sužadėtuvės vyko gudriai viską apskaičiavus.

„Aušra, kadangi gerai mokėsi, turėjo galimybę gauti paskyrimą į Palangą arba į Vilnių. Aš buvau 4 kurse, tačiau jau buvo kalbama, kad po metų gausiu paskyrimą į Mokslų akademiją, kuri yra Vilniuje. Mano ateitis lyg buvo aiškesnė. Po komisijos posėdžio kovo pabaigoje, pamenu, susitikome senamiesčio restorane, ji papasakojo, kaip viskas vyko, kokias galimybes turėjo ir ką pasirinko. Kai sužinojau, kad renkasi Vilnių, supratau, kad ji, ko gero, nori su manimi susituokti“, – dabar juokiasi E. Gentvilas.

Tuomet jis pasakoja suplanavęs susitikimą su būsimos žmonos tėvais ir paprašęs jų dukros rankos.

Eugenijus Gentvilas su žmona Aušra

Medaus mėnesio taip ir nebeišvyko

Vestuves politikas tikino rengęs pas savo tėvus, jose dalyvavo kiek daugiau nei 30 žmonių – keli draugai ir giminaičiai.

„Į bažnyčią nėjome, bažnytinės santuokos neturime, tačiau piršlį korėme – tokios visos tradicijos, nieko specialaus“, – paklaustas, kaip vyko vestuvės, prisiminė E. Gentvilas.

Nevyko naujai iškepti sutuoktiniai ir medaus mėnesio. Politikas pripažino iki šiol dėl to žmonos kartais patraukiamas per dantį.

„Po 3 dienų nuo vestuvių dar laikiau baigiamuosius egzaminus, gavau diplomą. Tada 3 mėnesiams mane paėmė į vadinamuosius kariuomenės mokymus Pabradėje. Buvome suplanavę spalį vykti į Kaukazą, tačiau neišlaikiau kariuomenės egzaminų, būtent tą mėnesį man paskyrė perlaikymą, o nuo lapkričio 1-os pradėjau dirbti Mokslų akademijoje“, – aiškino E. Gentvilas.

Žmonai nori labai padėkoti

Paklaustas, ką galėtų patarti tiems, kurie tik svarsto sukurti šeimą, politikas prisiminė, kad jų šeimoje per 4 metus gimė 3 vaikai. Tai, pripažino, labai sulipdo.

„Mano gyvenimas buvo labai įvairus, dinamiškas. Kaip sakoma, paslysti turbūt galimybių daug buvo, tačiau aš esu prisirišęs prie šeimos. Na, o žmonai liko tik apsišarvuoti kantrybe ir atsiduoti vaikams – čia jai reikia didelį ačiū pasakyti“, – sutiko pašnekovas.

Jis pripažino esantis laimingai susituokęs ir tikrai neplanuojantis skirtis.

„Kaip Ramūnas Karbauskis sako: „Nesulauksite“, – juokdamasis pokalbį baigė E. Gentvilas.

Pažintis diskotekoje išaugo į tvirtus santykius

Savo vestuvių nuotrauka su DELFI yra pasidaliję ir Butkevičiai – buvęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius ir jo žmona Janina. Prieš dvejus metus jie šventė koralines vestuvių metines.

„Per daugelį metų kartu matėme ir šilto ir šalto, tačiau niekada nenustojome vienas kito remti, suprasti, nelengvą akimirką padėti apsispręsti ir, žinoma, mylėti“, – yra sakęs premjeras A. Butkevičius.

Jiedu su žmona susipažino studentų diskotekoje.

„Žinote, aš tikrai nejaukiai jaučiuosi, kai manęs žurnalistai prašo išduoti sėkmingos santuokos paslaptį, nes aš jos nežinau. Tikrai nesu nei santuokos, nei santykių ekspertė. Manau, kad daug daugiau papasakoti galėtų poros, kurios galbūt balansavo ant skyrybų ribos, įveikė santykių krizes. Mes to nepatyrėme, neišgyvenome, tiesiog ramiai gyvenome kartu, nes abu to norėjome. Mums visada buvo svarbūs tie patys dalykai, tos pačios vertybės“, – DELFI yra sakiusi J. Butkevičienė.

Algirdas Butkevičius su žmona Janina

Susituokė vos 18-os

Savo vestuvinę nuotrauką paviešinęs yra ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikčionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Susituokę su žmona Austėja jie jau 16 metų.

„Jei ne bepraaugą vaikai, tai sakyčiau, kad nuotrauka galėtų būti ir šįryt, o ne prieš šešiolika metų daryta, – feisbuke prie nuotraukos džiaugėsi G. Landsbergis. – Gyvenimo nuotykis, ne kitaip.“

Nuotraukoje politikui – vos aštuoniolika, o jo žmonai Austėjai – 23. Gabrielius su Austėja susipažino būdamas vos septyniolikos, susituokė po pusantrų metų draugystės.

A. Landsbergienė yra pasakojusi, kad susipažino su būsimu vyru sutikusi jį pas jo močiutę, kuri buvo literatūros profesorė ir jos mokslinio darbo konsultantė.

Pora kartu augina 4 vaikus: Augustą, Vilhelmą, Mortą ir Gertrūdą.

Gabrielius ir Austėja Landsbergiai

Kartu jau 65-erius metus

Visuomenėje garsiai nuskambėjo ir Valdo ir Almos Adamkų vestuvių metinės. Rugsėjo 1-ąją jie atšventė 65-erius metus santuokoje.

Antrojo pasaulinio karo metais iš Lietuvos pasitraukę Valdas ir Alma Adamkai susipažino 1945 metais Vokietijoje. Jie susituokė 1951 metų rugsėjo 1-ąją, iš Vokietijos persikėlę į JAV.

Žurnalui „Moteris“ A. Adamkienė yra pasakojusi, kad jų šeima neturi jokių darnių ir tvirtų santykių paslapčių, jokio recepto.

„Santuoka – ne pyragas: pagal receptą neiškepsi. Svarbiausias dalykas yra pasitikėjimas ir pagalba vienas kitam. Man atrodo, jei myli žmogų, pirmiausia galvoji ne apie save, o apie jį. Vyras tampa geriausiu tavo draugu. Santaika, pagarba vienas kitam – tai meilės dalis“, – tikino ji.

A. Adamkienė aiškino neįsivaizduojanti, kaip tai gali išblėsti, kodėl tai nutinka, svarstė, gal žmonės kartais skuba tuoktis nepažinę vienas kito, nemoka prisitaikyti.

Valdas ir Alma Adamkai

„Žmonės susitinka būdami skirtingų charakterių, bet laikui bėgant priartėja vienas prie kito, supanašėja. Prisitaikyti – tai nereiškia atsisakyti savo nuomonės, savo poreikių, daryti tik tai, ko kitas nori. Kartu reikia mokėti išklausyti antrąją pusę, ieškoti kompromiso be piktumo, pakelto balso, ir tada viskas bus gerai. Vienąsyk nusileidžia vienas, kitąsyk – kitas, svarbiausia – nesistengti kito pakeisti. Man šeima visada atrodė beveik šventas dalykas. Kai per karą buvome atskirti nuo tėvelio, galvojau: viskas būtų kitaip, jei būtume kartu. Ir tikrai, kai jis atsirado, viskas pasikeitė: nebebuvo tokie svarbūs nepritekliai ir kitos bėdos, viskas atrodė įveikiama. Šeima yra visa ko pagrindas“, – įsitikinusi ji.

Tuo metu santykių tema niekada pernelyg neatviravęs V. Adamkus auksinių vestuvių minėjimo metu prasitarė, kad jų vestuvių diena jam – įsimintiniausia visais požiūriais rugsėjo pirmoji.

Kaip labiausiai įstrigusį atmintin įvykį jis pažymėjo ant nugaros nuvirtusį fotografą tuo metu, kada ką tik sutuokti Adamkai ėjo nuo altoriaus.

„Visa kita buvo kaip sapne“, – yra sakęs V. Adamkus.