Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Gintaras Jasaitis BNS pranešė panaikinęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nutarimą neatlikti tyrimo.

„Negalima taip daryti, kad pareiškėjas turi atnešti įrodymus ikiteisminio tyrimo įstaigai. Įstatymas numato, kad įrodinėjimo našta ne piliečiams užkraunama“, – BNS sakė prokuroras.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė antradienį pranešė šią savaitę žadanti priimti sprendimą dėl Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų nušalinimo nuo pareigų, kol vyksta tarnybinis patikrinimas jų atžvilgiu.

Situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat tiria Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos nagrinėja ikiteisminį tyrimą atsisakiusios pradėti STT pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės Rasos Kazėnienės pareiškimą.

Kontrolės institucijos nagrinės viešųjų pirkimų pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, taip pat galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus ir neefektyvų valstybės turto naudojimą. R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.