Pagrindinis dėmesys buvo skirtas Lietuvos narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), aptartas glaudaus Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo NB8 formate būtinumas, kuris, pasak V. Pranckiečio, „Brexit“ kontekste įgavo ypatingą svarbą.

„Saugumo aplinka regione išlieka įtempta. Krizė ar konfliktas paliestų visas regiono valstybes, būtina siekti gilesnės regiono politinės ir ekonominės integracijos. Lietuvos dalyvavimas Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo formatuose bus stiprinamas siekiant užtikrinti regiono saugumą“, – sako V. Pranckietis.

Pasak jo, su Švedijos kolegomis aptarti Rytų partnerystės klausimai, situacija Ukrainoje. Ypatingas dėmesys skirtas branduolinio saugumo klausimams, Baltarusijoje statomos atominės elektrinės problematikai.

Susitikime taip pat aptartas šalių ekonominis bendradarbiavimas. Švedija yra didžiausia investuotoja Lietuvoje.

Seimo pirmininko teigimu, Lietuva skatins ir toliau plėsti investicinius projektus finansų, gamybos, inžinerijos, mokslo ir inovacijų bei kitose srityse.

Pirmininkas taip pat susitiko su Švedijos teisingumo ir migracijos ministru Morganu Johansonu, su kuriuo aptarė Europos Sąjungos išorės sienų apsaugą, migracijos srautų valdymo klausimus.

Oficialus Seimo pirmininko vizitas sausio 26-27 dienomis vyksta Švedijos Karalystės parlamento (Riksdago) pirmininko U. Ahlino kvietimu.

Kartu su Seimo pirmininku Švedijoje vieši Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas ir Seimo narė Rasa Juknevičienė.

Švedija yra svarbi ir patikima Lietuvos partnerė, ypač vystant bendradarbiavimą ekonomikos, energetinio saugumo, regioninio saugumo, gynybos bei kitose srityse.