Apie tai savo feisbuko paskyroje pranešė Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas.

„Sveikinu, Lietuvos valstiečių nusikalbėjimai jau pasiekė ir Europą!
Vaikštant po Strasbūro koridorius Belgijos parlamento narys konservatorius Piet De Bruyn paprašė pasirašyti prieš A. Širinskienės homofobiškus pasisakymus Lietuvoje. Pasirodo, mūsų parlamentarė homoseksualumą priskyrė kenksmingam gyvenimo stiliui.

Deklaraciją dėl A.Širinskienės nusikalbėjimų pasirašiau ir aš, kartu su kitais Belgijos, Lenkijos, Danijos, Švedijos, Estijos, Lenkijos, Italijos, Graikijos parlamentų nariais.

Būtų smagiau kitaip garsinti Lietuvą, nei tą daro valstiečiai“, – rašo S. Gentvilas.

Prisišnekėjo „Teisėje žinoti“

Minėtoje deklaracijoje kalbama apie A. Širinskienės interviu LRT televizijos laidai „Teisė žinoti“ lapkričio 27 d. Joje Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė homoseksualumą sulygino su rūkymu ir narkotikų vartojimu. Tai ji padarė kalbėdama apie sveikatai žalingą gyvenimo būdą. Pasak komiteto pirmininkės, ar homoseksualumas, ar rūkymas, ar narkotikai – žmogus laisvas tuos veiksmus pasirinkti ir, nepaisant jo pasirinkimo, tuos žmones reikia gerbti.

Laidos vedėjai Ritai Miliūtei nusistebėjus, kad A. Širinskienė pasirinkimą rūkyti, vartoti narkotikus ar būti homoseksualiu stato į vieną gretą, A. Širinskienė patikslino nekalbanti „apie buvimą homoseksualiu asmeniu, o apie homoseksualius veiksmus“.

Belgų parlamentaro, žinomo LGBTI teisių aktyvisto P. De Bruyn'o inicijuotoje deklaracijoje A. Širinskienė raginama ateityje susilaikyti nuo panašių pareiškimų, o Seimo nariai ir Vyriausybės pareigūnai – nuo jų atsiriboti. Deklaracijoje rašoma, kad visuomenės atstovai turi ypatingą atsakomybę susilaikyti nuo pareiškimų, galinčių skatinti neapykantą ir diskriminaciją prieš mažumas.

Pati A. Širinskienė DELFI sakė deklaracijos nemačiusi ir jos nekomentuosianti. „Kol pati nepaskaitysiu, nieko nekomentuosiu. Mano bendra nuostata – jei kažkoks Europos Parlamentaro ar Seimo narys nori daryti kokius nors pareiškimus, galiu palinkėti sėkmės – kiekvieno laisvė ir teisė tuo naudotis“, – situaciją komentavo A. Širinskienė.

Lietuvos gėjų lygos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius sako, kad ET apie A. Širinskienės pasisakymus sužinojo iš LGL naujienlaiškio. Tarptautinė LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualių, transseksualių ir interseksualių asmenų) teisių organizacija „ILGA-Europe“ inicijavo nepritarimą tokiems teiginiams ir siekia, kad tai būtų pareikšta ET Parlamentinės Asamblėjos metu.

Tomas Vytautas Raskevičius
Jei bus surinktas reikiamas parašų kiekis, minėtas pareiškimas bus perskaitytas ET Parlamentinėje Asamblėjoje.

Europos Taryba yra tarptautinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – skatinti kontinento vienijimosi procesą ir garantuoti Europos piliečių orumą, užtikrinant pagarbą pagrindinėms vertybėms: demokratijai, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei. Parlamentinė Asamblėja – tai seniausias Europoje parlamentinis forumas, įsteigtas 1949 m. Atstovų skaičius Asamblėjoje ir atitinkamai balsų skaičius yra nustatomas pagal valstybės dydį.