Įtarimų šešėlis krito ant berniuko patėvio. Aiškėja, kad būtent šis jau teistas 27 kėdainietis ir buvo iniciatorius to, kad jo sugyventinė į namus parsivežtų sūnų. Gali būti taip, kad mama su sūnumi tapo patėvio aukomis, kurios apie patiriamą smurtą tylėjo. Tylėjo, kol viskas baigėsi kraupiu nusikaltimu.

Medikai apstulbę

Sausio 25 dieną, prieš vidurnaktį buvo gautas pranešimas, kad Kėdainiuose, Mindaugo g., sumuštas ketverių metų vaikas.

23 metų vaiko motina M. buvo patekusi į teisėsaugos akiratį dėl sukčiavimo. 27 metų sugyventinis G. teistas du kartus dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir disponavimo narkotikais. Nors atvykus medikams abu jie buvo blaivūs, tiriama, ar jie nebuvo apsvaigę nuo narkotikų. Teigiama, kad sugyventinis savo kaltę neigia, o motina bendrauja su teisėsauga.

Tuo tarpu sumuštas berniukas dar bando kabintis į gyvenimą. Tiesa, jo galimybes medikai vertina labai prastai. Kauno klinikų medikai neslepia, kad vaiko patirti sužalojimai labai sunkūs - visas kūnas nusėtas mėlynėmis, sužeistos galvos smegenys, plaučiai. Berniukas buvo skubiai operuotas. Šiuo metu jo būklė yra kritinė, vaikutis yra be sąmonės. Jo gyvybė palaikoma tik specialia aparatūra.

„Atvykę medikai rado užmuštą vaiką, nes širdies darbo nebuvo. Didelių pastangų dėka vaikas buvo atgaivintas. Vaizdas žiaurus. Akivaizdu, kad jis buvo mušamas ne kartą. Kas baisiausia, kad vaikas miršta dėl galvos smegenų traumos. Paskutiniai smūgiai buvo sukoncentruoti į galvą. Tai yra žiauru ir nepaaiškinama“, - kalbėjo profesorius Rimantas Kėvalas.

Atsivežė ir sūnų

Jauna moteris į Kėdainius gyventi atvyko iš Baisogalos lygiai prieš metus. Kėdainiuose ji rado darbą kavinėje, o apsigyveno vieno kambario bute Mindaugo gatvės daugiabutyje. Butas priklausė moters artimiesiems, o netrukus bute ji jau gyveno ne viena – čia atsikraustė ir moters 27 metų sugyventinis G.

Tuo tarpu berniukas liko gyventi Baisogaloje su močiute. DELFI kalbinti šeimos aplinkos žmonės teigė, kad būtent sugyventinis rodė didelį norą, kad vaikas atvyktų gyventi į Kėdainius. Galiausiai nuo praėjusių metų rugsėjo vaikas buvo priimtas į darželį „Vaikystė“.

Berniukui atvykus į Kėdainius prasidėjo problemos.

Smurto žymės neįtikino

Tiesa, pradžioje viskas klostėsi puikiai. Darželio „Vaikystė“ direktorė Zita Petrokienė prisimena, kad berniukas nekėlė jokių problemų.

„Berniukas buvo labai ramus, švelnus, draugiškas. Nebuvo jokių nepaklusnumo požymių. Jis buvo labai šnekus, labai daug kalbėdavosi su auklėtojomis“, - DELFI teigė Z. Petrokienė.

Būtent darželio pedagogės pastebėjo, kad berniuko elgesys ėmė keistis.

„Būdavo liūdnas, mieguistas, deda galvutę ant stalo miegoti. Pasakodavo, kad svečių namuose buvo, ar patys buvo svečiuose. Pasakodavo, kad jį pabara patėvis“, - teigia direktorė.
Pedagogų įtarimus dar labiau sukėlė pastebėtos smurto žymės – tai įvyko praėjusių metų lapkričio 23-ąją.

„Pas mane atėjo auklėtoja ir pasakė: direktore, jau nebegaliu. Jos vaiko galvoje pastebėjo guzą, mėlynę. Nusprendėme, kad tylėti jau nebegalime ir reikia imtis veiksmų, kreiptis į Vaiko teises. Parašėme Vaiko teisės raštą jog įtriame, kad vaikas patiria smurtą“, - prisimena Z. Petrokienė.

Direktorė prisimena, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos reakcija buvo labai greita – vaiko namuose apsilankė specialistai, teisėsauga. Buvo pradėtas tyrimas, apklausta eilė liudininkų. Vaikui ne tik buvo sutrenkta galva, bet ir kojytė – jis akivaizdžiai šlubavo.

„Policija vežė vaiką tyrimams į Kauną, kad nustatyti, ar sužalojimai buvo smurtiniai, ar vaikas nebuvo pastumtas nuo laiptų. Kaip atsimenu tada buvo penktadienis ir pranešta, kad vaikas nebuvo sumuštas“, - pasakoja Z. Petrokienė.

Gavus išvadas buvo nutrauktas ir ikiteisminis tyrimas.

Patėvis darželyje nebesirodė

Po šio tyrimo kardinaliai pasikeitė tiek pačio vaiko, tiek jo mamos ir sugyventinio elgesys.

„Vaikas buvo pailsėjęs, guvus, žvalus. Matėsi, kad šeimoje įvyko pokyčiai“, - sako Z. Perokienė.

Tiesa, po šio incidento patėvis darželyje daugiau nebesirodė. Pedagogai sulaukė priekaištų tiek iš M., tiek iš jos mamos, kad esą be reikalo kelia problemas.

Tačiau kaip dabar aišku, pedagogų signalas buvo labai rimtas perspėjimas, kad uždarius namų duris vyksta itin negeri dalykai.

Patėvį pedagogai apibūdina kaip mažai bendraujantį ir gana arogantišką vyrą.

Lemtingi sutapimai

Taip, gali būti, kad vaikas pats nukrito nuo laiptų. Tačiau tai gali būti ir suaugusiųjų smurto slėpimas. Tai pirmas sutapimas. Ir ne paskutinis.

Kaimynai DELFI tikino, kad dažnai buvo girdėti iš šeimos buto aidintys riksmai ir kitoks triukšmas. Patėvis kartą paaiškino, kad namuose lūžta kėdės ir todėl kyla triukšmas.

Kaip nekeista, kėdės lūždavo pakankamai dažnai. Dar vienas keistas sutapimas.

Po Naujųjų M. pakeitė darbą ir pranešė darželio administracijai, kad rečiau atves vaiką į darželį, nes galės jį prižiūrėti pati.

Sausio mėnesį berniukas darželyje lankėsi tik du kartus. Paskutinį kartą sausio 20-ąją.

Lemtingos dienos

„Buvo jausmas, kad vaikas primokintas tylėti“, - prisimena direktorė. Tiek motina, tiek vaikas tylėjo, kol galiausiai įvyko tragedija.

Policija užsimena, kad G. neigia savo kaltę, o M. duoda parodymus. Pedagogai įsitikinę, kad M. prisiima sugyventinio kaltę, nes šiam teistumas dar neišnykęs.

Neaišku ir kada įvyko tragedija. Gali būti, kad medikai buvo iškviesti jau gerokai po to, kai vaikas buvo sumuštas.

Penktadienį sugyventinių pora bus vedama į teismą. Prokurorai sieks, kad jiems būtų skirta griežčiausia kardomoji priemonė suėmimas.