„Agrokoncerno“ savininkas ir vienintelis akcininkas, Registrų centro duomenimis, yra R. Karbauskis.

„Agrokoncerno“ grupės įmonės valdo didžiulius žemės plotus, turi statinių ant marių kranto, taip pat kelis šimtus automobilių. Vis dėlto įmonės pasižymi ir savotišku kuklumu kalbat apie koncerno būstinę. Pagrindinė įmonės būstinė yra Kaune, individualiame name tarp gyvenamųjų namų, o viena koncernui priklausanti įmonė, nors valdo prestižinius sklypus, yra registruota Kauno daugiabučio bute.

Kaip atrodo verslo voratinklis?

Pati kompanija skelbia, kad iš viso „Agrokoncerno“ įmonių grupę sudaro apie 50 įvairaus dydžio bendrovių. Įmonėse dirba daugiau nei 1300 darbuotojų.

Yra keturios pagrindinės „Agrokoncerno“ grupės įmonės: „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“, „Latagrokoncerns“.

Koncernas turi daugybę žemės ūkio įmonių: „Kėdainių agrokoncernas“ „Anykščių agrocentras“, „Joniškio agrocentras“, „Šiaulių agrocentras“, „Vilkaviškio agrocentras“, „Klaipėdos agrocentras“, „Pakruojo agrocentras“, „Marijampolės agrocentras“, „Radviliškio agrocentras“, „Pasvalio agrocentras“, „Vadoklių agrocentras“, „Žvirblonių agrocentras“, „Agroekologija“, „Biomasės centras“, „Agrokoncerno grupė“.

Taip pat koncernas valdo ir kita veikla užsiimančias įmones: „Gargždų agrochemija“, „Kėdainių agrochemija“, „Rapsų centras“, „Raseinių grūdai“, „Gintaro pasaulis“, „Žemės ūkio inovacijų centras“, „Miežaičių valda“.

Registrų centro duomenimis, tai yra visos įmonės, kurios turi tik vienintelį akcininką – t.y., „Agrokoncernas“ turi ar turėjo 100 proc. šių įmonių akcijų.

Registrų centro duomenimis, „Angrokoncerno grūdai“ yra vienas iš akcininkų įmonių: „Žemaitijos grūdai“, „Jonavos grūdai“, „Rokiškio grūdai“.

"Agrokoncerno" valdomos įmonės

Įmonė registruota bute, bet valdo prestižinius sklypus

Skelbta, kad „Agrokoncerno“ įmonėms priklauso daugiau nei 35 tūkstančiai hektarų žemės. Nemaža dalis jos yra žemės ūkio paskirties, dirbamos žemės, tačiau yra ir įdomesnių atvejų.

„Agrokoncerno“ kaip vienintelio akcininko valdoma įmonė „Žemės ūkio inovacijų centras“, Registrų centro duomenimis, turi bent septynis sklypus Kauno marių regioniniame parke, ant Kauno marių kranto, kur yra vystomos didžiulės statybos.

Įmonės sklypuose statomas vienbutis gyvenamasis namas su priklausiniais bei poilsio namas.

Registrų centrui pateiktame įmonės balanse nurodoma, kad įmonė turi materialiojo turto už 3,5 milijono eurų. Iš jų žemės vertė yra 2,1 milijono eurų, nebaigta statyba verta beveik 679 tūkstančių eurų. Pasak finansinės įmonės ataskaitos, įmonės pelnas 2015 metais siekė 70 tūkstančių eurų. Įmonė turi 16 darbuotojų.

Įdomi detalė yra ta, kad įmonė, valdantį šį turtą, yra registruota viename Kauno daugiabučio bute. Butas priklauso „Agrokoncernui“. Jos direktorius yra buvęs tam pačiam „Agrokoncernui“ priklausančios Naisių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Romualdas Nagrockis.

Neįprastas ir pagrindinis įmonės biuras

Pagrindinė „Agrokoncerno“ įmonių būstinė taip pat yra gana neįprasta. Įmonė nurodo, kad jos būstinė yra įsikūrusi Kaune, individualiame pastate gyvenamųjų namų kvartale Užnerio gatvėje.

Visai šalia gyvenamąją vietą yra deklaravęs ir pats R. Karbauskis.

„Agrokoncerno“ įmonių grupė save pristato kaip vieną didžiausių Lietuvos žemdirbių partnerių agrocheminio aptarnavimo, žemės ūkio produkcijos realizavimo ir kitose žemės ūkio verslo srityse.

Įmonės interneto puslapyje skelbiama, kad per 2014-2015 m. sezoną „Agrokoncerno“ įmonių grupė pardavė prekių ir suteikė paslaugų daugiau kaip už 400,7 milijonų eurų.

„Agrokoncerno“ vadovas yra Edgaras Šakys. Pagal viešai skelbiamus duomenis, įmonė turi 265 darbuotojus bei tiek pat automobilių. Skirtingą kiekį automobilių turi ir kitos „Agrokoncerno“ grupės įmonės, taigi bendras koncerno valdomas automobilių skaičius išauga dar daugiau.

Įmonių vadovai – politiniai bendražygiai

Tarp įvairių „Agrokoncernui“ priklausančių įmonių vadovų – nemažai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narių, kurie dalyvavo rinkimuose ar kitaip prisidėjo prie politinės veiklos.

Kelių "Agrokoncerno" įmonių vadovas yra Vytautas Bakas. Tokį vardą ir pavardę turi ir LVŽS Seimo narys, tačiau DELFI išsiaiškino, kad tai politiko bendravardis ir bendrapavardis ir su Seimo nariu neturi nieko bendro.

„Klaipėdos agrocentro“ ir „Gargždų agrochemijos“ vadovas yra Renatas Bernikas, LVŽS sąjungos narys, dalyvavęs su šia partija ankstesniuose rinkimuose.

„Kėdainių agrochemijos“ direktorė Adelė Štelmokienė yra LVŽS Kėdainių rajono skyriaus pirmininkė, vietos tarybos narė. Su LVŽS dalyvavusi šiuose Seimo rinkimuose.

„Rapsų centrui“ vadovavęs Zigmas Pranckus yra LVŽS Raseinių skyriaus narys. „Raseinių grūdai“ direktorius Artūras Rauličkis 2012 metais kandidatavo į Seimą su LVŽS.

„Šiaulių agrocentrui“ vadvovauja Benas Gaušys, kuris šiuose Seimo rinkimuose buvo LVŽS stebėtojas. „Žvirblonių agrocentro“ direktorė Violeta Kraujutienė irgi buvo LVŽS šių Seimo rinkimų stebėtoja. „Agroekologija“ vadovas Arūnas Markutis bei „Miežaičių valda“ ir „Biomasės centro“ direktorius Kęstutis Nagrockis – taip pat. „Vadoklių agrocentro“ direktorius buvo Jonas Autukevičius, kuris taip pat 2012 metų rinkimuose buvo LVŽS stebėtojas rinkimuose.

Viešieji pirkimai: universitetui tiekė techniką, ministerijai – grūdus

Kelios „Agrokoncernui“ priklausančios įmonės nuo 2006 metų dalyvavo ir buvo laimėjusios viešųjų pirkimų konkursų iš valstybės įstaigų.

„Kėdainių agrochemija“ laimėjo devynis Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Žemdirbystės instituto viešuosius pirkimus. Įmonė institutui tiekė trąšas. Bendra pirkimų vertė, portalo freedata.lt duomenimis – beveik 300 tūkstančių eurų.

Visi pirkimai, išskyrus vieną, buvo laimėti be konkurencijos, t. y. buvo rinktasi iš vieno tiekėjo. Konkursai buvo laimėti 2011, 2013 ir 2015 metais.

Kita bendrovė – „ Agrokoncerno technika“ yra laimėjusi vieną Aleksandro Stulginskio universiteto viešųjų pirkimų konkursą 2016 metų vasarą. Ji tiekė naują javų nuėmimo kombainą, konkurso vertė – daugiau nei 106 tūkstančiai eurų.

2006 metais „Agrokoncerno grūdai“ Žemės ūkio ministerijai tiekė grūdus. Konkurso vertė – 1,4 milijono eurų. Įmonė buvo vienintelis konkurso dalyvis.

Žemės ūkio ministerija

Atsinaujino diskusija apie politikus-verslininkus

R. Karbauskis anksčiau DELFI yra sakęs, kad nemato prasmės atsisakyti ar laikinai giminaičiams perleisti valdomų įmonių akcijas. Politikas teigė, kad išsaugodamas akcijas įstatymų nepažeis.

„Aš suprantu, bet ką tai pakeistų? O jūsų požiūris į mane ar pasikeistų, jei aš perleisčiau savo akcijas savo tėčiui arba savo broliui? Tikriausiai nepasikeistų. Dėl to, aš manau, kad tas reikalavimas yra niekam netaikomas Lietuvoje. Nes tai nieko nepakeistų: jei tu tą verslą parduodi, verslą pardavei – tu verslo visiškai jokio nebeturi“, – DELFI konferencijoje spalio 24 dieną sakė R. Karbauskis.

DELFI jau rašė, kad automobilio lizingo istorija, kai buvusi Seimo narė Greta Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui“ priklausančiu „Range Rover“, priminė ir apie vadinamojo „aklojo fondo“ idėją.

Aklasis fondas (angl. blind trust), tai – specialus akcijų fondas, kuriam politikoje dalyvaujantys asmenys, siekdami išvengti aplinkybių, galinčių sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą, paveda valdyti savo turimas akcijas. Teigiama, kad Lietuvoje verslininkų-politikų interesų konfliktų problema lieka neišspręsta.