Tik vidurinį išsilavinimą teturėjusi G. Kildišienė, vos prieš dvejus metus įstojusi į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), sugebėjo tapti ne tik partijos Panevėžio skyriaus pirmininke, bet ir partijos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotoja bei frakcijos seniūno pavaduotoja. Seime R. Karbauskis ir G. Kildišienė sėdėdavo netoli vienas kito, abu dirbo tame pačiame Kultūros komitete. Iki šiol abu politikai tvirtina, kad jų santykiai – tik darbiniai.

Prabangūs ruonio kailinukai su lapės apykakle, brangus automobilis „Range Rover“. Tokią G. Kildišienę pamatė Lietuvos žmonės po to, kai kilo skandalas – parlamentarė važinėjo „Agrokoncernui“ nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Būtent šis išsirutuliojęs skandalas ir išlindusi paslaptis apie buvusią vagystę G. Kildišienę išvertė iš posto – ji atsisakė Seimo nario mandato.

Gyvenimas iki svaiginančios karjeros partijoje panevėžietei nebuvo lengvas.

Buvo gabi muzikai

G. Kildišienė 2004 m. baigė tuometę Panevėžio „Šaltinio“ vidurinę mokyklą (dabartinė „Šaltinio“ progimnazija). Mokyklos tinklalapyje ir šiandien viešai prieinama 12b klasės, kurioje ji mokėsi, nuotrauka.

Nei buvusi klasės auklėtoja, nei keletas DELFI kalbintų buvusių bendraklasių apie jau buvusią Seimo narę kalbėti nepanoro.

Greta Kildišienė 12 klasėje, nuotr. saltinio.panevezys.lm.lt

Panevėžio muzikos mokykloje G. Kildišienė baigė kanklių klasę. „Esu nustebusi. Labai gabi, talentinga mergaitė, jai viskas labai lengvai sekėsi, kur kitiems reikia įdėti daug darbo, jai viskas ėjosi daug lengviau, nė vieno blogo žodžio nepasakysiu, jai viskas gerai sekėsi. Esu labai nustebusi ir sujaudinta to, kas čia vyksta, tie dalykai netikėti ir šokiruojantys“, – DELFI sakė viena buvusių G. Kildišienės muzikos mokytojų.

Pedagogė pridūrė, kad žmogiškai buvusios mokinės gaila ir tikisi, kad jos gyvenimas toliau klostysis geriau.

Triūsė emigracijoje

G. Kildišienė nenurodo, kur dirbo 2005 m., kada apvogė savo tuometinę darbovietę. Kaip išsiaiškino portalas 15min., 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios G. Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos. Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu.

Užklupus nemalonumams, Seimo narė, matyt, emigravo. Savo ne kartą tikslintoje Seimo puslapyje pateiktoje biografijoje G. Kildišienė nurodo 2005-2008 m. dirbusi ir studijavusi Didžiojoje Britanijoje. Buvusi parlamentarė nedetalizavo, ką konkrečiai dirbo ir mokėsi. „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad ji gyveno Ashington kaimelyje – jogurtų ceche dirbo pagalbine darbininke – uždarinėdavo dangtelius bei pakuodavo produkciją.

Biografijoje G. Kildišienė nurodo po emigracijos, 2008-2014 m., dirbusi bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ sekretore-referente, vėliau – personalo administratore.

Buvusią kolegę stebina staigi sėkmė partijoje

Būtent čia su G. Kildišiene susipažino DELFI kalbinta Greta Liutkienė.

G. Liutkienė sako pamenanti, kad dirbdama minėtoje įmonėje, kolegė G. Kildišienė įstojo studijuoti aprangos technologijų ir verslo į Vilniaus kolegiją. Apie vagystę ankstesnėje darbovietėje G. Liutkienė sužinojo tik iš žiniasklaidos. „Net ir pastebėti tokių polinkių tikrai negalėčiau. (…) Mes buvome daugiau kolegės, nebuvome labai artimos, praeitimi nesidalijome“, – sako pašnekovė.

G. Liutkienė teigia dirbdama su G. Kildišiene nepastebėjusi jos nepritekliaus. Ji prisimena kartu su G. Kildišiene 2014 m. įstojusi į LVŽS. Netrukus G. Kildišienė sugebėjo tapti LVŽS Panevėžio skyriaus pirmininke.

„Už kokius nuopelnus ji padarė politinę karjerą, taip ir liko neaišku, kada mes atėjome, pirmininkė buvo Gema Umbrasienė, skyrius buvo gana aktyvus visoje Lietuvoje, buvome šaunus kolektyvas, buvo nemažai senbuvių – išsilavinusių, protingų, turinčių atitinkamas kompetencijas. (…) Šis etapas ganėtinai miglotas“, – kalbėjo G. Liutkienė. Ji iki šiol nežino, ar po perversmo partijoje liko LVŽS nare. Ji žino tik viena – partijos Panevėžio skyrius buvo panaikintas, tačiau prašymo išstoti iš partijos nerašiusi.

Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Nuo vasaros moterys nepalaiko jokių ryšių. „Vasarą buvau paskambinusi, ji iniciatyvos nerodė“, – teigė buvusi kolegė.

Ar, susipažinusi su R. Karbauskiu ir tapusi skyriaus pirmininke, G. Kildišienė prasigyveno?

„Nepasakyčiau, kad ji ir iki to laiko blogai gyveno. Jos darbo užmokesčio tikrai nežinojau, išsiskyrė su vyru, tai gavo alimentus, pasiūdavo, sumodeliuodavo tam tikrą rūbą, kažkiek užsidirbdavo. Ji niekada negyveno kažkaip kitaip, nebuvo taip, kad gyventų prastai ir paskui staigiai prasigyventų“, – kalbėjo buvusi G. Kildišienės kolegė.

„Nenoriu, kad tai atrodytų kaip mano pavydas. Aš neturiu, ko jai pavydėti – gyvenu gerą gyvenimą ir man netrūksta, man tik labai apmaudu, kada šiuo atveju buvo susidorota su G. Umbrasiene. Ji buvo partijai atidavusi ne vienerius metus, ji pakankamai gerbiama, turinti gerą vardą, išsilavinusi politikė. Man šis dalykas be galo keistas. Dar suprasčiau, jei būtų atsiradusi kita lygiavertė, išsilavinusi asmenybė, bet šiuo atveju nėra ko lyginti. Man šių žmonių be galo gaila“, – sakė šiuo metu Kaune gyvenanti G. Liutkienė.

Į partiją atėjo spaudžiama bėdų: viską pakeitė žygis

Buvusi LVŽS Panevėžio skyriaus pirmininkė G. Umbrasienė prisimena dieną, kada G. Kildišienė atėjo partiją: tuo metu ji turėjo problemų įmonėje „Panevėžio specialus autotransportas“. Tai buvo 2014 m. birželio pabaigoje.

„Ji parašė prašymą įstoti į partiją. Galvoju, ji atėjo lyg tam tikra prasme ieškodama užtarimo, kad neįvyktų tai, kas, matyt, jau neišvengiamai grėsė – atsisveikinimas su šia darboviete. Aš pati susitikau su įmonės vadovu, mėginau aiškintis situaciją, bet jo pozicija buvo vienareikšmė – G. Kildišienė nepateisino įmonės lūkesčių ir jos tolesnis darbas įmonėje neįmanomas“, – kalbėjo G. Umbrasienė.

Žurnalistas Andrius Tapinas yra rašęs, kad bendrovėje „Panevėžio specialusis autotransportas“ dirbusi G. Kildišienė labai sunkiai tvarkėsi su savo pareigomis.

Neapsikentusi vadovybė atliko tarnybinį patikrinimą. Jo metu buvo nustatytos šios G. Kildišienės klaidos ir pažeidimai – neužregistruotos asmens kortelės, neatlikti įrašai apie sutarčių pakeitimus ir jos neteisingai registruojamos, nesurašyti aktai, nevykdoma apskaita, nevestos korespondencijos ataskaitos, nesuregistruoti personalo dokumentai, o tie, kurie suregistruoti, susegti ne į tas bylas, neteisingai apskaičiuotos kompensacijos už atostogas ir dar daugiau. Padaryta išvada, kad G. Kildišienė netinkamai vykdė pareigas, pakenkė bendrovės interesams ir panašiai.

G. Umbrasienės aiškinimu, partinėje veikloje G. Kildišienė nebuvo dažna viešnia. Skyriaus vadovė sako su G. Kildišiene bendravusi kokius 5-6 kartus.

Kaip jau ne kartą skelbta, G. Kildišienė su R. Karbauskiu susipažino tų pačių metų rudenį žygyje „Aukštaitijos laisvės kovų keliais“. „Taip, mes juos supažindinome, tikrai galiu paliudyti, kad susipažino jie būtent šiame žygyje, patvirtinu šitą faktą. Po to mes jos nebematėme, o dar vėliau pasipylė smūgiai mums per galvas“, – sako pašnekovė.

Gema Umbrasienė
G. Umbrasienė pasakoja minėtame žygyje turėjusi problemų su koja ir pasukusi trumpesniu maršrutu. Tuo metu G. Kildišienė su dar viena kolege ir R. Karbauskiu pasuko ilgesniu maršrutu – įveikė 25 kilometrus. „Mes nežinome, kuo viskas baigėsi, kai ta trijulė išėjo į kelią, taip ir išėjo“, – sako politikė.

Būtent minėtą žygį kaip lemiamą lūžį G. Kildišienės karjeroje minėjo ir G. Liutkienė, pati dalyvavusi žygyje, tačiau pasirinkusi dvigubai trumpesnį atstumą.

G. Umbrasienė prisimena LVŽS sėkmingus 2015 m. savivaldos rinkimus: valstiečiai miesto taryboje iškovojo 4 vietas ir aplenkė galingiausias partijas, kurios iki tol taryboje plačiai atstovautos. Valstiečiai gavo 60 proc. daugiau balsų nei ankstesniuose rinkimuose. Pačiai G. Umbrasienei tiesioginiuose mero rinkimuose iki antrojo turo pritrūko vos 100 balsų.

„Staiga sulaukėme R. Karbauskio nurodymo atsiriboti nuo kolegos Manto Leliuko dėl priežasčių, kurių objektyvumo mes niekaip negalėjome patvirtinti. Panevėžys yra mažas ir jeigu būtų bent menkiausias pagrindas kažkuo įtarinėti konkretų asmenį, ko gero, tai būtų seniai žinoma“, – prisimena G. Umbrasienė.

Skyrius po R Karbauskio reikalavimo skilo į dvi dalis: G. Umbrasienė ir dar apie 70 narių atsisakė atsiriboti nuo M. Leliuko. Dar 10 žmonių, tarp kurių buvo ir G. Kildišienė bei du išrinkti tarybos nariai, „labai slapstydamiesi, slaptoje vietoje ir slaptu laiku įkūrė kitą skyrių“. Iš pradžių, 2015 m. balandį pirmininke išrinkta mokslų daktarė Lina Kazokienė, kuri po keleto mėnesių, rudenį, pakeista į G. Kildišienę.

Tada ir prasidėjo G. Kildišienės skrydis.

Priešininkus puolė taip, kaip paskui gynė G. Kildišienę

G. Umbrasienės aiškinimu, K. Karbauskio nurodymams nepaklusę žmonės yra stiprūs – tie, kurie savo gyvenimą tvarkosi patys, nelaukia malonių, nesistengia kažkam įtikti, drąsiai sako, ką galvoja ir gerbia tiesą. Praktiškai visas skyrius siekė atkurti tiesą ir kreipėsi į R. Karbauskį, LVŽS Etikos komisiją, partijos tarybą. Tačiau tiesa niekam nerūpėjo, o Etikos komisijai, jos žiniomis, net uždrausta rinktis. Nė vienas iš partijos tarybos narių neatsakė į panevėžiečių klausimą. Į prašymą susitikti neatsakė ir pats R. Karbauskis.

„Tai, kas vyko kilus G. Kildišienės skandalui, kokia gynyba vyko, toks buvo savaitės puolimas prieš mus – mus malė visose žiniasklaidos priemonėse, mūsų atsakymų niekas neklausė, visur buvo R. Karbauskio ir Povilo Urbšio nuomonė, miesto žiniasklaida mus sumalė. Mes buvome nušluoti nuo žemės paviršiaus ir neturėjome galimybės apsiginti. Tai, kas vyko su mumis, G. Kildišienės skandalo atveju vyko diametraliai priešingai, mes matėme absoliučiai dvigubus standartus“, –
dėsto pašnekovė.

Ar ji įtarė, kad G. Kildišienės įtaką lemia jos ryšiai su R. Karbauskiu?

„Visas Panevėžys matė tam tikrus gražius pokyčius, bet mes neanalizavome nei pokyčių priežasčių, mes nesame nei pavydūs, mūsų gyvenimas tada nesustojo. Bet mes suprantame, kad R. Karbauskio neapykanta tada mums nesibaigė ir, ko gero, nesibaigs iki pasaulio pabaigos. Džiaugiamės, kad atsiskleidė tiesa. Tik gaila, kad tokią didelę kainą turės sumokėti visi rinkėjai“ “, – sako buvusi Panevėžio merė.

Greta Kildišienė, Ramūnas Karbauskis
„Pelenės istorija buvo su laiminga pabaiga. Pelenės istorija nebuvo tokia dramatiška, joje buvo mažiau melo arba melas buvo blogio pusėje. Dabar gi melas kurį laiką laikėsi vadinamojo gėrio pusėje“, – klausiama, ar jai ši istorija neprimena Pelenės istorijos, atsakė pašnekovė.

Partiečiai G. Kildišienę rėmė – mokėjo net už pietus

G. Umbrasienė įžvelgia ir savo kaltės: priimant į partiją dažniausiai būdavo remiamasi kito asmens rekomendacija, tačiau biografijos nebuvo tikrinamos ir apklausos neatliekamos.

„Tačiau kad gyvenimas yra sunkus, man atrodo, G. Kildišienė ne kartą sakiusi, mes visokeriopai stengėmės jai padėti, jeigu renginiuose tekdavo būti, už pietus stengėmės mokėti, ir darbelį vieną kitą nupirkti, ir nepigiai, tikrai dabar pamenu, kad rankos drebėdavo – juk patys niekada nebuvome turtuoliai. Mes visaip mėginome sunkiai gyvenantį žmogų palaikyti, aišku, kai pradėjo kilti į paviršių visos šios istorijos, mes supratome, kaip tuo metu buvome giliai klydę. Matyt, buvo tokie kerai, gal mes buvome neįžvalgūs“, – sako G. Umbrasienė.

Tai, kad iki tampant Seimo nare G. Kildišienei buvo sunku sudurti galą su galu, rodo jos Vyriausiai rinkimų komisijai (VRK) pateikta turto ir pajamų deklaracija. Pagal ją, per 2015 metus G. Kildišienė gavo 4367,18 eurų pajamų, taigi su mažamečiu vaiku turėjo verstis iš maždaug 363 eurų per mėnesį. Moteris taip pat nurodė turinti 15 tūkst. piniginių lėšų.

Ji prisimena, kad G. Kildišienę laikė žmogumi, kuriam riekia padėti. Todėl politikė buvo šokiruota, kada išgirdo tikrąją moters biografiją. G. Umbrasienė stebisi, kad tai anksčiau neiškilo į viešumą – juk LVŽS sąraše buvo ir vyriausiųjų redaktorių, ir specialiųjų tarnybų žmonių, kurie turėjo žinoti tiesą (LVŽS sąraše buvo buvęs STT Panevėžio skyriaus viršininkas P. Urbšys ir buvęs „Panevėžio krašto“ vyriausiasis redaktorius Bronislovas Matelis – DELFI).

„Manau, dabar žmogiškąja kalte privalo dalytis visi. Mes sumokėjome tam tikrą kainą už tai, kaip tuo metu pasielgėme, bet dabar galime žiūrėti žmonėms į akis. Mes turbūt iki šiol buvome bene vieninteliai žmonės Lietuvoje, atvirai pasipriešinę ir parodę nepaklusnumą R. Karbauskiui. Nuo to laiko tapome kraujuojančia jo žaizda ir turbūt ja būsime iki pasaulio pabaigos“, – kalbėjo miesto tarybos narė.

Verslininkas partietei nuomojo kambarėlį

„Būkim biedni, bet teisingi – ne kiekvienam pasiseka padaryti tokią stulbinančią karjerą. Kukliai tariant, čia Pelenės istorija“, – mano Panevėžio miesto tarybos narys, verslininkas M. Leliukas. Būtent jį ir G. Umbrasienę iki šiol viešumoje piktu žodžiu mini R. Karbauskis, kaltindamas gandų skleidimu.

Mantas Leliukas
M. Leliukas G. Kildišienę pirmąkart pamatė, kada ši su G. Liutkiene atėjo stoti į LVŽS partijos skyrių. Verslininkas prisimena G. Kildšienei išnuomojęs kuklų neremontuotą kambarėlį, kuriame ši triūsė pasistačiusi mezgimo stakles. „Tai buvo paprastas žmogus iš paprasto miestelio, mano akimis, žmogus, kažkuria prasme bandęs pradėti dirbti nuo nulio. Ji pasakojo išsiskyrusi“, – kalbėjo M. Leliukas.

Daug žiniasklaidos atskleistų G. Kildišienės biografijos detalių M. Leliuką pribloškė. „O tai, kad buvo baudžiamoji – išvis atsisėdau“, – šokiruotas M. Leliukas.

Jis mano, kad skyrių R. Karbauskis nusprendė uždaryti, kada jis su G. Umbrasiene neklausė jo tiesioginių nurodymų, turėjo nuomonę. „Ekonomistę, buvusią Panevėžio merę pakeitė į kažkokią, Jėzau mano...“, – stebisi M. Leliukas.

Beje, pas valstiečius G. Kildišienė perbėgo iš Darbo partijos. „Ji pas mus įstojo, bet mes ją tiek ir tematėme, ji mūsų veikloje nedalyvavo“, – DELFI sakė Darbo partijos Panevėžio skyriaus narė.