Tai DELFI patvirtino Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Jurgita Lesevičienė.

Viena Vilniaus kolegijos atstovė DELFI pasakojo, kad G. Kildišienė nebuvo iš tų studenčių, kurios aktyviai lankytų paskaitas. Parlamentarė, kuri Vyriausiajai rinkimų komisijai yra įteikusi prašymą atsisakyti mandato, nepasirodė ir šeštadienį vykusiame studentų ir dėstytojų susitikime, kuriame buvo ruošiamasi darbų gynimui.

Kaip žinoma, G. Kildišienė Vilniaus kolegijoje studijuoja aprangos technologijas ir verslą.

Politikė komisijai pirmadienį pristatė klasikinio stiliaus moterišką moherio vilnos rožinį paltą su pamušalu, skirtą 30-50 metų amžiaus moterims. Mažmeninė tokio palto kaina - 332 eurai.

Pristatydama darbą G. Kildišienė nubrėžė ir paltais prekiaujančio mamos įmonės „Greta Gretos" verslo strategiją: įmonė numato turėti interneto parduotuvę, socialinio tinklo paskyrą, ketina taikyti nuolaidas.

G. Kildišienės pristatyto palto audinio sudėtis: 50 proc. moherio vilna, 40 proc. medvilnė.

„Aš pasirinkau ne šimtaprocentinės vilnos sudėties audinį, tačiau žinant šios vilnos, moherio vilnos savybes, tai aišku, kad šimtaprocentinio moherio audinio ir negalėjo būti. Aišku, moheris su šilku, be abejo, pats idealiausias pluoštas, kuris galėjo būti naudojamas, bet žinant, kokia būtų buvusi kaina, savikaina, tiesiog buvo net nerealu pradėti. Dažniausiai klientės tokius gaminius jau siuvasi individualiai arba iš tokio audinio paltus leidžia sau siūti įmonės, kurios turi stiprų vardą", - aiškino G. Kildišienė.

Beje, parlamentarė sakė, kad įmonė nebūtų linkusi prisirišti prie mados diktato. Vėliau atsakydama į komisijos narių klausimus G. Kildišienė aiškino tokius ir panašius paltus galinti pardavinėti kad ir dešimt metų.

Pristačius darbą komisijos atstovė perskaitė recenziją. Recenzentas Virginijus Urbelis parašė, kad tikslas ir uždaviniai suformuoti tinkamai, atlikta rinkos analizė, pasirinkta, išanalizuota ir apibendrinta mados kryptis, atlikta konstrukcinė dalis, sudaryta techninė dokumentacija, parengtas technologinis apdorojimas. Pasak recenzento, darbe pasitaikė netikslumų, stiliaus ir gramatikos klaidų, darbo išvados suformuluotos netinkamai, bet jis siūlė darbą vertinti teigiamai.

Prieš siuvant paltą taip pat buvo vykdoma internetinė moterų apklausa: jos rezultatai rodė, kad apklaustosios labiausiai vertina 100 proc. vilnos audinį, bet G. Kildišienė paltui vis tiek pasirinko 50 proc. moherio vilnos audinį.

Be to, G. Kildišienė teigė, kad toks paltas turėtų sudominti 30-50 metų moteris, bet kaip tik tokio amžiaus moterys ir nebuvo apklaustos.

Per metus G. Kildišienė planuotų pagaminti 56 tūkst. tokių paltų. Tačiau komisijai kilo abejonių dėl verslo pagrįstumo. Maža to, pagal G. Kildišienės verslo planą ir apskaičiavimus, palto pasiuvimui reikėtų 60 minučių, o siuvėja už vieno palto pasiuvimą uždirbtų apie 4,44 eurus.

„Kaip pasiūti už tuos 4 eurus?" - klausė komisijos narė.

„Iš tiesų tai aš ką dariau diplominiame darbe, tai modeliavau, kiek tai įmanoma, kokios turėtų būti pajėgos, pajėgumai, jei būtų tokie užsakymai. Matomai, jūs, kaip šios srities profesionalai, žinantys realią rinką, turit atsakymus, kad Lietuvoje tokių užsakymų tikrai nėra ir sudėtinga gauti, bet, manau, kad mūsų Lietuvos siuvimo pramonė yra labai kokybiška ir daugelis užsakovų iš užsienio Lietuvoje ieško siuvyklų dėl to, kad yra labai aukšta kokybė. Manau, kad tinkamai ieškant potencialių užsakovų užsienyje galima gauti didelių užsakymų", - sako G. Kildišienė.

„Kodėl jūs nepasinagrinėjot mažųjų įmonių patirties", - stebėjosi komisijos narė, kuri siūlė mažai įmonei nesiūti tokio kiekio paltų.

„Gyvenime daug dalykų yra neįmanomų. Mano tik sakau mintis yra tokia: jei netikėti ir nieko nedaryti, tai kam tada išvis daryti. Galima su 2-3 žmonėms sau atlyginimą užsidirbti ir išvis nekurti", - ginčijosi parlamentarė.

Jos vėl buvo paklausta: ar jos nuomone, tai, ką ji siūlo, yra realu, ar ne. G. Kildišienė laikėsi nuomonės, kad tai realu. Politikė taip pat nesutiko nubrėžti tolesnių verslo vystymo žingsnių, mat pabijojo, kad tai išgirs visa Lietuva.

„Blogumas tas, kad mes, komisija, norime pagrįstumo", - sakė komisijos atstovas, pabrėždamas darbo užmokesčio dydžio nerealumą.

Viena komisijos narė paklausė, kiek uždirbtų siuvėja, siuvanti tokius paltus per mėnesį: G. Kildišienė teigė, kad tai būtų kiek didesnė nei minimali alga. Iš viso norint per metus pasiūti 56 tūkst. paltų, G. Kildišienei reiktų 26 siuvėjų.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotoja G. Kildišienė pastaruoju metu įsivėlė į skandalą dėl automobilio nuomos iš R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno". Taip pat paaiškėjo, kad politikė neteisingai pateikė biografijos duomenis: ji nurodė, kad Vilniaus kolegijoje prieš emigraciją į Jungtinę Karalystę studijavo Teisės fakultete, bet šioje kolegijoje tokio fakulteto nėra.

Tačiau lūžio tašku tapo informacija, kad Seimo narė 2005 m. apvogė savo tuometinę darbovietę. 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios Gretos Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu. Po šios informacijos paskelbimo R. Karbauskis pareiškė, kad G. Kildišienė atsisakys mandato.