„Aš galiu pasakyti, kad nesiruošiu nė kiek kvestionuoti ekspertų nuomonės ir tikiuosi, kad yra išrinkta tokia skulptūra tarp labai įvairaus meninio lygio skulptūrų, kurią patobulinus būtų galima realizuoti. Manau, kad taip“, - teigė meras, BNS paklaustas, ar viena iš trijų geriausių skulptūrų bus tikrai pastatyta aikštelėje prie Filharmonijos.

Apie 80 menininkų praėjusią savaitę išplatino pareiškimą, kuriame ragina pripažinti konkursą neįvykusiu. Jie teigia, kad paminklo konkurse kai kurie projektai Joną Basanavičių greičiau paniekina, nei įamžina jo atminimą. Pranešime, kurį pasirašė Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcija, Lietuvos dailės istorikų draugija (LDID), Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS) ir Modernaus meno centras (MMC), teigiama, kad konkursui pristatyti darbai yra „nepakankamo arba žemo meninio lygio ir tinkamai neįprasmina patriarcho asmenybės bei veiklos“.

Geriausius iš konkursui 16 pateiktų projektų sausio 11 dieną atrinko komisija, sudaryta iš dailėtyrininkų, paveldosaugininkų ir kitų ekspertų. Jos pirmininkas Gediminas Karalius BNS taip pat pripažino, jog nors formaliai geriausi darbai atrinkti, jis nė vieno jų nemato sostinėje.

„Šitas konkursas yra silpnas. Ne, iš to, kas yra, aš nematau Vilniuje“, - BNS sakė G.Karalius.

Komisijoje taip pat dalyvavęs KPD Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas LRT radijui pirmadienį teigė, kad komisijos atrinktame penketuke yra trys modernūs darbai, tačiau kurie konkrečiai - neįvardijo. Be kita ko jis stebėjosi Vilniaus savivaldybės sprendimu neskelbti prieš daugiau nei dvi savaites ekspertų priimto sprendimo.

„Sausio 13 dieną, kai Vilniaus meras Remigijus Šimašius, bendraudamas eilinį kartą „Facebooke“, pasakė, kad teikite nuomones, nes galbūt komisija ekspertų atsižvelgs į jas, reaguos, aš neiškentęs jam parašiau ,kad taip elgtis negražu, nes jis jau žinojo mūsų sprendimą sausio 11-osios vakare“, - LRT radijui sakė jis. V.Karčiauskas teigia sulaukęs mero atsiprašymo ir paaiškinimo, jog vis dar vykdomos kitos viešųjų pirkimų procedūros.

R.Šimašius žurnalistams paaiškino, kad verdiktas neskelbiamas, nes konkurse vis dar neįvertinti dalyvių kvalifikaciniai reikalavimai.

„Ši procedūra yra atliekama ir artimiausiu metu bus užbaigta“, - teigė sostinės vadovas.

Dėl J. Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos. Peripetijos dėl J. Basanavičias paminklo vietos, kaip skelbta žiniasklaidoje, gali sietis ir su teisėsaugos atliekamu politinės korupcijos tyrimu. Jame įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Tačiau teisėsauga išsamesnės informacijos apie minėto tyrimo detales kol kas nėra pateikusi.

„MG Baltic“ atstovai tvirtina, kad jų siūlytas paminklas pagal tarpukario skulptoriaus Rapolo Jakimavičiaus maketą, yra tinkamiausias įamžinti Jono Basanavičiaus atminimą sostinėje yra tinkamiausias, tačiau ar jis bus siūlomas Vilniaus vadovams, kol kas neapsispręsta.

J. Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.