Advokato teigimu, grynaisiais V. Mikalauskienė atsiskaitinėjo iki apytiksliai 2016 m. spalio mėnesio.

„Agrokoncernas" visus pinigus gavo į banko sąskaitą. Tai užfiksuota: tos sumos, tuo metu sumokėtos V. Mikalauskienės. Bet dalį pinigų ji sumokėdavo nueidama į Panevėžio banko filialą ir įnešdama į „Agrokoncerno" sąskaitą", - sakė E. Valčiukas.

Kaip žinoma, G. Kildišienės mama lizingavo automobilį iš trąšomis prekiaujančio ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno".

Kilus abejonėms, kaip iki praėjusių metų darželio auklėtoja dirbusi moteris galėjo sau leisti išperkamosios nuomos būdu pirkti prabangų automobilį, valstiečių atstovas Povilas Urbšys pateikė du šaltinius: 2002 m. gautą išmoką už avarijoje Lietuvoje žuvusį Prancūzijos svetimšalių legione tarnavusį sūnų Gediminą Mikalauską bei paveldėtą ir parduotą neįvardijamos giminaitės turtą. Prancūzijos ambasada patvirtino, kad V. Mikalauskienė prieš penkiolika metų gavo 30 tūkst. eurų išmoką.

Aiškėja, kad V. Mikalauskienė pinigus laikė grynaisiais. „Žinote, tai susiję su nepasitikėjimu bankais, daug kas pinigus laiko kojinėse ir taip toliau", - sako advokatas E. Valčiukas.

„Range Rover" išperkamosios nuomos sutartis, kurią matė DELFI žurnalistė, tarp V. Mikalauskienės ir „Agrokoncerno" apima pradinę įmoką, mokėjimų sąlygas ir nurodo 3 proc. palūkanas nuo neapmokėtos sumos. Sutarties pabaigos data turėjo būti 2021 m. vasario 10 d., tačiau, advokato teigimu, sutartis jau yra nutraukta.

Remiantis dokumentais, automobilis „Range Rover Evoque", kurį koncernas įsigijo 2016 m. vasario 9 d., išperkamosios nuomos būdu G. Kildišienės mamai V. Mikalauskienei išnuomotas 2016 m. vasario 10 d.

Pagal sutartį, automobilio kaina siekė 39 000 eurų, pridedant 8190 eurų PVM mokestį. Galutinė kaina siekė 47 190 eurų. Pirkėja įsipareigojo sumokėti 3 proc. metines palūkanas nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

Sutarties pasirašymo dieną pirkėja V. Mikalauskienė įsipareigojo sumokėti 5000 eurų avansą. Likusią sumos dalį ji įsipareigojo padengti kas mėnesį mokėdama po 1000 eurų įmokas.

Remiantis sutartimi, pirkėja taip pat įsipareigojo koncernui kompensuoti civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įmokas.

Advokatas taip pat pateikė mokėjimų išrašus. 5000 eurų buvo pervesti 2016 m. vasario 19 d.

Toliau nuo kovo V. Mikalauskienė mokėjo po 1000 eurų: kovą, balandį, gegužę, birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį (šį mėnesį sumokėjo 7000 eurų), spalį, lapkritį, gruodį, sausį. Tai reiškia, kad šiuo metu V. Mikalauskienė jau yra sumokėjusi 22 000 eurų.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama V. Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Romas Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat yra uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodo jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys P. Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus peveldėtą turtą.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.