Galima sakyti, vyras savo gyvenimą pradeda iš naujo. Praėjusį šeštadienį visiškai sudegė jo namas Janališkių kaime, Paįstrio seniūnijoje.

„Tą vakarą visi buvome namuose, viskas buvo gerai. Ką tik buvau grįžęs iš parduotuvės, kieme pasistačiau mašiną. Pavakarieniavome ir žmona užlipusi į antrą aukštą pastebėjo dūmus prie židinio ortakio. Atvėrėme langus – manėme, kad nieko rimto. Nulipu žemyn, jau visa siena dega“, – pasakojo M. Dakinevičius.

Vyras sako net neatsimenantis, kaip surinko pagalbos numerį. Pagalvoti apie daiktus nebeliko laiko. Jis tik pagriebė savo bei žmonos striukes ir išvarė automobilį toliau.

„Užlėkiau į antrą aukštą žmonos su vaiku ieškoti. Ji jau sėdėjo terasoje, sūnų apvyniojusi rankšluosčiu. Užnugaryje buvo tiršta dūmų siena. Radome prie terasos kopėčias, nulipome stogeliu žemyn, šokome į mašiną ir išvažiavome“, – prisimena pašnekovas.

Laukia draudimo išvadų

Ugniagesiai, anot Mariaus, atvyko tik po 20 minučių. Iš namo neliko nieko.
M. Dakinevičius jį nusipirko prieš dešimt metų. Pasiėmęs banko paskolą nusprendė įsigyti 80 kv. metrų karkasinį namą sodų bendrijoje, nes taip pigiau. Vyras tikisi, kad banko paskolos draudimas jam padės bent iš dalies padengti patirtą žalą. Tačiau šeimininkas abejoja, ar gaus pinigų sudegusiems baldams, kitiems daiktams.

„Turėjome ir televizorių, ir kompiuterį, ir naujus vaiko baldus. Nieko nebėra. Vidaus turtas nebuvo draustas. Žiūrėsiu dabar, ką nuspręs turto vertintojai – ką pasiūlys už sudegusias namo sienas. Rūpesčių – daugybė“, – kalbėjo Marius.

Jo reikalus su valstybinėmis institucijomis, banku sunkina sudegę dokumentai. Be paso, be vairuotojo pažymėjimo, jis negali gauti reikalingų pažymų, duomenų.

Galvoja atstatyti

Po gaisro Marius su žmona Daiva ir trimečiu sūneliu prisiglaudė viename kambaryje tėvų bute Panevėžyje. Ir dabar ieško išsinuomoti buto.

Nukentėję gyventojai bandė pasidomėti galimybe tokiomis aplinkybėmis gauti socialinį būstą. Tačiau, pasirodo, įstatymai labai keistai skirsto nuo gaisro nukentėjusius žmones.

Panevėžio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turo valdymo skyriaus vedėja Aldona Čiegytė paaiškino, kad į socialinį būstą nuo gaisro nukentėję gyventojai gali pretenduoti, bet tik sudegus jų gyvenamajam namui. O Dakinevičiai formaliai gyveno sodo namelyje.

„Laikinai būtų tikęs ir socialinis būstas. Bet, gyveni žmogus dešimt metų ir nežinai, kad neturėjai gyvenamosios vietos. Kai nelaimė nutinka, taip ir būna – nieko negausi, niekas nepriklauso“, – apgailestavo vyras.

Jei draudimas nenuskriaus, pavasarį šeima ketina mėginti atstatyti namus Paįstrio seniūnijoje. Pagalbą padegėliams siūlo ir Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas. Jis „Sekundei“ pasidžiaugė radęs rėmėjus, kurie sutiko padovanoti nukentėjusiems gyventojams 10 kubinių metrų medienos.

„Neseniai į mane kreipėsi viena rajono bendrovė ir pasiūlė visą miškavežį medienos. Verslininkų sąlyga buvo šią paramą suteikti dviem negirtuokliaujančioms, tvarkingoms šeimoms. Prisiminiau ir nusprendžiau paklausti, ar negali padėti Mariaus šeimai. Jie sutiko duoti medienos statybai lentomis ar rąstais, kaip reikės“, – sakė Paįstrio seniūnas ir pridūrė, kad minėtai bendrovei reklamos nereikia.
Taip pat seniūnija žada šeimai skirti maksimalią socialinę paramą dėl gaisro iš Panevėžio rajono biudžeto. Sudegus gyvenamajam namui ji siekia apie 760 eurų.

Miestelis ieško pagalbos

Paįstrio seniūnija taip pat kreipėsi į organizaciją „Gelbėkit vaikus“, kuri Janališkių gyventojams sutiko paaukoti kelis šimtus eurų.

„Su sodų bendrijos „Stiklas“ Janališkių kaime pirmininku ieškome būdų, kaip dar padėti šeimai. Tikimės, kad mums pavyks. Paįstrio gyventojai labai vieningi ir gailestingi vieni kitiems“, – pabrėžė pašnekovas.

Seniūnas prisiminė neseną atvejį, kai šiame miestelyje buvęs kalinys tyčia padegė kaimyno ūkinį pastatą. Visas miestelis tuomet rinko aukas ir nešė nukentėjusiajam.

„Šiai laikais labai reikia gerumo, žmogiškumo. Mūsų socialinė parama tapo ydinga ir peni girtuoklius, tinginius bei dykaduonius. O jei šeima tvarkinga, tai ji ir pati sugebės pasirūpinti savimi“, – dėl iškreiptos pagalbos mūsų visuomenėje piktinosi seniūnas. O M. Dakinevičių ir jo žmoną jis apibūdino kaip tvarkingus, darbščius žmones.

Gerumo akcija darželyje

Itin jautriai į jaunos šeimos nelaimę sureagavo Panevėžio bendruomenės ir pavieniai gyventojai. Pagalbos šauksmas išplito tiek socialiniuose tinkluose, tiek iš lūpų į lūpas.

Nuo pat pirmadienio visko netekusiems Janališkių gyventojams padėti sukilo Panevėžio vaikų lopšelis darželis „Taika“.

„Sužinoję apie nelaimę, paskelbėme darželyje gerumo akciją. Pakvietėme visus bendruomenės narius dovanoti šeimai viską, ką galima. Pačių nuostabai sulaukėme didžiulio žmonių aktyvumo – pririnkome batų, drabužių, patalynės, namų apyvokos įrankių, kitų daiktų, net maisto. Visa tai perdavėme nukentėjusiai šeimai“, – „Sekundei“ pasakojo darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Irena Meiduvienė.

Kitą dieną akcijos dalyviai nelaimėlius nusprendė paremti pinigais ir paaukojo 250 eurų. Galiausiai ėmė ieškoti didesnių baldų ir buitinės technikos. Dakinevičiams buvo padovanota mikrobangų krosnelė, šaldytuvas.

„Dabar ieškome šeimai buto išsinuomoti. Geriau būtų arčiau mūsų darželio, kad vaikutį galėtų atvesti. Negalime ramiai sėdėti ir žiūrėti į jų bėdą. Esame vienos bendruomenės nariai, turime padėti vieni kitiems. Keisčiausia, jog padeda mažiau turtingi žmonės“, – kalbėjo pavaduotoja.
Moteris įsitikinusi, kad jauniems tėveliams būtina padėti ir juos paremti, nes Lietuvoje ir taip mažai liko jaunimo.

Skambučiai dėl pagalbos netilo ir paties M. Dakinevičiaus telefone. Vyras stebėjosi, kad yra tiek daug gerų žmonių, ir nuoširdžiai dėkoja visiems už pagalbą.

Mariaus Dakinevičiaus tel. 8 650 44 032, sąskaitos SEB banke Nr. LT 407044000290646495