„Agrokoncerno" įmonių grupė priklauso R. Karbauskiui, o G. Kildišienė teigia, kad automobilio išperkamosios nuomos sutartį su įmone sudarė ne ji, bet neįvardijamas jos giminaitis, kuris leido G. Kildišienei neatlygintinai naudotis automobiliu.

Tačiau ji nesutinka atskleisti giminaičio pavardės ir giminystės ryšio. Nėra žinoma, ar sandoris yra tikras, o ne fiktyvus, neaišku, ar automobilio nuomos kaina atitiko rinkos kainą.

Ši istorija sukėlė visuomenės susidomėjimą, nes paskatino kalbas apie verslo grupių paramą Seimo nariams - tiesioginę arba per tarpininkus. Antradienį parlamentarė paskelbė, kad jos giminaitis nusprendė nutraukti išperkamosios nuomos sandorį dėl automobilio, o ji pati ketina įsigyti asmeninę mašiną.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija antradienį nutarė pradėti tyrimą dėl G. Kildišienės ir kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) bei pakartotinai į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius G. Kildišienei pateikė paaiškinimą, kad ji giminaičio sandorio deklaruoti neprivalėjo, bet VTEK nariai išsakė nepritarimą, kad nebuvo pasikonsultuota su visa komisija. Mat nėra atliktas joks tyrimas ir išaiškinta, ar tai, ką sako G. Kildišienė, yra teisingi faktai.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje buvo pasiūlyta kreiptis ir į „Agrokoncerną", kad šis pateiktų nuasmenintą sandorio sutartį bei bent vieną pavedimo išrašą.

Buvęs Gretos Kildišienės automobilis

Tačiau komisijos pirmininkės pavaduotojas Justas Džiugelis svarstė, kad tai netikslinga, mat „Agrokoncernas" privati įmonė, neprivalo niekam nieko atsakyti, o esą R. Karbauskis, kuris yra akcininkas, nėra direktorius ir nedaro įtakos įmonėms.

R. Karbauskis prieš rinkimus deklaravo visiško skaidrumo siekį.

Pasak komisijos pirmininkės Ritos Tamašunienės, kuri posėdžiui nepirmininkavo, galutinį sprendimą, į ką kreiptis priims išvadų rengėjai: Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Andrius Palionis.