Tai spaudos konferencijoje antradienį pareiškė pati G. Kildišienė.

„Agrokoncerno" įmonių grupė priklauso Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui, Kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

„Noriu informuoti apie savo artimųjų apsisprendimą nutraukti išperkamosios nuomos sutartį su „Agrokoncernu". Taip pat noriu padėkoti visiems savo vyresniesiems frakcijos kolegoms už patarimus. Aš į juos atsižvelgiau ir pranešu, kad artimiausiu metu ketinu įsigyti asmeninį automobilį", - teigė G. Kildišienė.

Tiesa, G. Kildišienė ir R. Karbauskis informavo, kad pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išaiškinimą Seimo neprivalėjo deklaruoti išperkamosios nuomos sandorio, jei jį su „Agrokoncernu" sudarė neįvardijamas G. Kildišienės giminaitis. Parlamentarė atsisako atskleisti giminystės ryšį su asmeniu, kuris yra sudaręs tokį sandorį, bet pirmadienį teigė, kad tai ne partneris.

Pažeidimo dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje nemato ir Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė. Pati komisija klausimo etikos požiūriu dar nesvarstė.

R. Karbauskis teigia, kad sandoris tarp privataus asmens ir „Agrokoncerno" buvo sudarytas prieš vienuolika mėnesių, teigiama, kad buvo atsiskaitoma pavedimu, mokamos palūkanos. Pasak politiko, „Agrokoncerno" verslo praktikoje „tokių žmonių kaip Greta Kildišienė yra šimtai, tūkstančiai".

„Teigiama, kad išperkamoji nuoma yra kažkas tokio ypatingo, kas suteikia kažkokią privilegija, kažkokia dovana. Kokia dovana yra išperkamoji nuoma, už kurią mokamos palūkanos?" - klausia politikas.

Ši istorija sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo dėl to, kad tai kelia klausimų apie verslo struktūrų paramą Seimo nariams – tiesiogiai ar per tarpininkus. Nėra aišku, ar sandoris su neįvardijamu G. Kildišienės giminaičiu yra ne fiktyvus, taip pat nežinoma, ar nuomos mokestis atitinka rinkos kainą.

Dabar aš nusipirkau savo asmeninį automobilį. Aš jį deklaruosiu ir taip toliau.
Ramūnas Karbauskis

Klausiamas, ar paties R. Karbauskio automobilis irgi formaliai priklauso „Agrokoncernui", politikas sako dabar nusipirkęs savo automobilį. „Dabar aš nusipirkau savo asmeninį automobilį. Aš jį deklaruosiu ir taip toliau", - teigia Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R. Karbauskis: manęs nepribaigs

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis teigia, kad šioje situacijoje problema yra ne G. Kildišienė, nes taikinys yra ne ji, o pats R. Karbauskis.

„Šitą situaciją, kai iškelti šitie kaltinimai Seimo narei, pirmiausia vertinu kaip spaudimą man. Problema vienintelė, kuri galėtų būti, kad šitas sandoris sudarytas su įmone, kuri susijusi su manim. Jis visiškai teisėtas, atitinka visus reikalavimus. Tačiau blogai, kad tai susiję su manim. Taigi pretekstas yra, puolimas yra. Akivaizdu, kad tikslas yra ne Seimo narė G. Kildišienė, bet aš", - sako R. Karbauskis.

„Manęs tokiais būdais nepribaigs", - pareiškė R. Karbauskis.

Politikas kartoja ne kartą išsakytus teiginius, kad visos šios istorijos – dviejų iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pašalintų Panevėžio politikų Gemos Umbrasienės ir Manto Leliuko – darbas.

„Gandai ir šmeižtas, neva kažkas turi kažkokius santykius, kažkas kažką ne taip daro, prasidėjo prieš dvejus metus", - sako R. Karbauskis.

R. Karbauskis: skyrybų nesulauksit

Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje išties kalbama apie specifinius R. Karbauskio ir G. Kildišienės santykius, nors abu politikai to nepatvirtina. Pirmadienį G. Kildišienė sakė, jog tokios kalbos yra melas.

Spaudos konferencijoje R. Karbauskis irgi teigė, kad taip tiesiog siekiama emociškai jį žlugdyti, bei priminė, kad yra vedęs ir jo šeimoje viskas gerai. Kaip žinoma, R. Karbauskio antroji žmona Lina Karbauskienė su vaikais ilgus metus gyvena Ispanijoje.

„Jokių santykių, kuriuos mums bando pripiršti spauda, nėra ir niekada nebuvo. Aš šioje vietoje galiu pasakyti, kad esu peršamas jau daug metų, ne vieną dešimtį metų. Vis su kažkuo peršamas. Galiu pasakyti labai aiškiai: jeigu šita informacija turėtų kokio nors pagrindo, tuo atveju būtų problemų mano šeimoje. Kaip suprantate, mano šeimoje problemų nėra. Dėl to, kad jokio pagrindo realaus nėra", - aiškina R. Karbauskis.

„Mano šeima yra stabili, jokių skyrybų niekas niekada neplanavo ir nesulauksit", - reziumavo politikas.

Jokių santykių, kuriuos mums bando pripiršti spauda, nėra ir niekada nebuvo. Aš šioje vietoje galiu pasakyti, kad esu peršamas jau daug metų, ne vieną dešimtį metų. Galiu pasakyti labai aiškiai: jeigu šita informacija turėtų kokio nors pagrindo, tuo atveju būtų problemų mano šeimoje. Kaip suprantate, mano šeimoje problemų nėra. Dėl to, kad jokio pagrindo realaus nėra.
Ramūnas Karbauskis

Pasak R. Karbauskio, visų šių kalbų suaktyvėjimas akivaizdžiai susijęs su Panevėžiu. „Suaktyvėjimo priežastis, manau, kad gali būti susijusi su (čia tik įtarimas) tuo, ką Seimo narė G. Kildišienė bandė padaryti atstovaujama savo rinkėjams Anykščių rajone", - aiškina politikas.

Brėžė sąsajas tarp medžioklės, kiaulių maro ir G. Kildišienės

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika irgi bandė įtikinti, kad problema su G. Kildišienės automobiliu kilo dėl jos tiesioginio darbo.

Pasak politiko, gruodžio 7 d. jis ir G. Kildišienė vyko į Anykščius, kur susitiko su savivaldybės atstovais, vieno medžiotojų klubo nariais ir konfliktuojančiais ūkininkais. K. Mažeika sako, kad šis rajonas yra vienas afrikinio kiaulių maro židinių.

„Ši situacija su kolege Greta susijusi tuo, kad tai jos apygarda", - ryšį nubrėžė K. Mažeika.

R. Karbauskio aiškinimu, Anykščiuose medžioja įtakingi panevėžiečiai: advokatai, buvę prokurorai. „Mums tas sutapimas pasirodė keistokas", - aiškina politikas.

Kelionė į Niujorką – G. Kirkilo darbas?

R. Karbauskis taip pat atmuša abejones, kad G. Kildišienė nebūtinai pati tinkamiausia kandidatė komandiruotei į Jungtinių Tautų renginį Niujorke. Buvo teigiama, kad Seimo narė prastai kalba angliškai, nors pati G. Kildišienė sako išmokusi anglų kalbą emigracijoje Didžiojoje Britanijoje.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis aiškina, kad vykti G. Kildišienę į Niujorką agitavo socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

„Tos delegacijos pirmininkas, Seimo vicepirmininkas G. Kirkilas, dalyvaudamas Seimo valdyboje, įrodinėjo, kas turi važiuoti ir kodėl turi važiuot. Jis įrodinėjo valdybai, kad G. Kildišienė puikiai atliks tą pareigą, kurią reikia atlikti Seimo nariui", - sako R. Karbauskis.

Paaiškino skyrybų peripetijas

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga į spaudos konferenciją taip pat atsivedė advokatą Evaldą Valčiuką, kuris paprastai atstovauja ir partijai. Pasirodo, šis advokatas taip pat atstovauja G. Kildišienei jos ginčuose su buvusiu vyru Tomu Kildišu.

Pasak advokato, santuoka tarp G. Kildišienės ir T. Kildišo buvo nutraukta sutuoktinių sutarimu. Viena iš sąlygų buvo nepilnamečio vaiko išlaikymo, kuris liko gyventi su motina, užtikrinimas. Tai buvo piniginė suma ir servitutas - leidimas gyventi buvusiam sutuoktiniui priklausančiame bute.

Tačiau G. Kildišienė negyvena buvusio vyro bute ir nuomojasi kitą būstą. Dėl šios priežasties parlamentarė prašo galimybės padidinti piniginį išlaikymą vaikui atsisakant buto.

Advokatas spaudos konferencijoje prabilo dėl to, kad buvęs G. Kildišienės vyras T. Kildišas davė komentarą „Lietuvos rytui".