Ketvirtadienį krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis Vilniuje susitikime su NATO Generalinio sekretoriaus pavaduotoja Rose Goettemoeller pabrėžė didesnio NATO pajėgų matomumo ir buvimo rytiniame Aljanso flange svarbą siekiant užtikrinti regiono saugumą.

Pasak ministro, NATO Varšuvos susitikime priimti sprendimai dėl NATO priešakinių pajėgų batalionų dislokavimo Baltijos valstybėse ir Lenkijoje yra sklandžiai įgyvendinami. Lietuva deda visas pastangas sudaryti tinkamas sąlygas atvykstančios pajėgoms treniruotis ir pasiruošti vykdyti atgrasymo bei gynybinius veiksmus kartu su Lietuvos karinėmis pajėgomis.

„Siekiant, kad sąjungininkų pajėgų buvimas regione veiktų kaip atgrasymo priemonė, NATO priešakinių pajėgų batalionai turi būti su atitinkamais pajėgumais ir ginkluote, o prireikus ir pasirengusios koviniams veiksmams. Savo ruožtu, Lietuva yra visiškai pasiruošusi priimti atvykstančias pajėgas - geriname savo infrastruktūrą, treniravimosi sąlygas bei pajėgų priėmimo procedūras, jog šių pajėgų dislokavimas būtų sklandus ir efektyvus“, – sakė R. Karoblis.

Planuojama, kad pirmieji Vokietijos vadovaujamo NATO priešakinių pajėgų bataliono kariai į Lietuvą pradės atvykti nuo sausio pabaigos.

R. Karoblis susitikimo metu taip pat pažymėjo, kad Lietuva deda dideles pastangas ne tik stiprindama savo šalies gynybą, bet kartu prisideda ir prie tarptautinio saugumo užtikrinimo. „Lietuva siunčia savo karius į NATO, ES ir Jungtinių Tautų vadovaujamas tarptautines operacijas. Stipriname savo įsipareigojimus ir neseniai į globalios koalicijos, kovojančios prieš „Daesh“ teroristinę organizaciją, operaciją Irake išlydėjome pirmąją Lietuvos kariuomenės instruktorių grupę“, – sakė krašto apsaugos ministras.

NATO Generalinio sekretoriaus pavaduotoja pabrėžė, jog Lietuvos pastangos stiprinti savo gynybinius pajėgumus yra labai sveikintinos ir vertinamas NATO vadovybės, o parama Ukrainai gali būti pavyzdžiu visam NATO. „Gynybos išlaidų didinimas ir ženklios investicijos į pajėgų modernizaciją yra labai stiprus signalas viso NATO labui. Be to, tai kaip jūs prisidedate prie Ukrainos gynybos sektoriaus ir jos pajėgumų stiprinimo yra puikus paramos Ukrainai pavyzdys. Manau, kad NATO taip pat galėtų į pagalbą Ukrainai įsitraukti daugiau ir jūsų patarimai bei patirtis bus labai naudinga tolimesnėse diskusijose“, – sakė R. Goettemoeller.

R. Karoblis ir NATO Generalinio sekretoriaus pavaduotoja susitikimo metu taip pat aptarė tolimesnes NATO ir Rusijos santykių perspektyvas bei pasirengimą artėjančiam NATO gynybos ministrų susitikimui.

Krašto apsaugos ministras prieš neformalų „Sniego susitikimą“ („Snow Meeting“) ketvirtadienį taip pat susitiko su buvusiu vyriausiuoju NATO pajėgų ir JAV karinių pajėgų Europoje vadu ats. generolu Philipu M. Breedlove`u, Estijos užsienio reikalų ministru Svenu Mikseriu ir Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos verslo tarybos prezidentu Ericu Stewartu.