Tačiau ne visiems ši akcija atrodo graži ir vieninga. Panevėžietis verslininkas Kazys Grabys šią akciją vadina šaipymosi iš kritusių už Lietuvos laisvę akcija.

Naujienų portalą JP pasiekė buvusio Panevėžio rajono ir miesto atsakingojo Sąjūdžio sekretoriaus K. Grabio laiškas, kuris skatina nesišaipyti iš laisvės gynėjų aukų ir nesisekti neužmirštuolės žiedo į atlapą.

Ragina apsiginti nuo „niezabudkių“

Likus kelioms dienos iki Sausio 13-osios panevėžiečio verslininko K. Grabio išplatintame laiške raginama nepasiduoti apgaulėmis ir svetimybėmis.

„Prieš Sausio 13-ają, Laisvės gynėjų dieną, jau vėl, vietoje Lietuvos trispalvės, brukama mėlynoji neužmirštuolė („niezabudka“). Nuo 2014-2016 m prezidentūros, liberalų bei konservatorių partijų iniciatyva, vietoje Lietuvos istorinės heraldikos simbolių, primygtinai buvo pradėtas brukti tautoje dar nematytas neužmirštuolės gėlelės ženklas“, – savo laiške rašo panevėžietis.

Pasak K. Grabio, pirmieji, šios nekaltos gėlelės simbolį naudojo Masonų ložės nariai. „Nuo 1933-iųjų šios gėlelės simbolį pasisavino Vokietijos vermachtas. 2014-2015 m. gegužės 9-osios, Rusijos pergalės II-ajame pasauliniame kare garbei, neužmirštuolės jau puošė Kremliaus kurantus bei Georgijaus juostą. Kodėl Sausio 13-os, t. y. Laisvės gynėjų pagerbimo švenčių proga, taip uoliai pradėtos brukti svetimybės?

Kazys Grabys
Juk tokiomis svetimybėmis, išstumiant mūsų tautos krauju apgintą trispalvę, Gedimino stulpus, Vyčio ženklus, yra akivaizdžiai nuvertinama Lietuvos heraldika bei pačios tautos istorija, kuri vėliau gali būti ir klastojama“, – rašo K. Grabys.

Panevėžietis ragina nepasiduoti apgaulėms ir svetimybėms, perspėti artimus, draugus ir pažįstamus, kad niekada ir niekam nevalia atsisakyti gimtosios kalbos, istorinių Lietuvos ženklų: Trispalvės, Gedimino stulpų ir Vyčio. „Kol ši tautinė simbolika, kultūrinis ir istorinis paveldas bei kalba bus su mumis, mes, t. y. Lietuva gyvuos! Tai akivaizdus ir šlykštus tyčiojimasis iš mūsų Tautos laisvės gynėjų ir tam pritarė tuometinė valdžia“, – taip savo laišką užbaigė buvęs Panevėžio rajono ir miesto atsakingasis Sąjūdžio sekretorius K. Grabys.

Pareiškimai nestebina

Tuo metu viena iš nacionalinės iniciatyvos „Neužmirštuolė“ iniciatorių Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė, išgirdusi apie tokį sąjūdiečio išplatintą laišką, sakė, kad tokie pareiškimai jos nestebina. Politikės teigimu, Lietuvoje itin daug piktinimosi ir mažai kūrybos.

„Šiame laiške minimas vienas portalas, tai ir yra Kremliaus informacinio karo įrankis Lietuvai. Kai kuriems žmonėms tinka ir patinka tokia propaganda ir brukami sąmokslai“, – JP teigė R. Juknevičienė.

Sukūrė gražią iniciatyvą

Neužmirštuolė – tai popierinė gėlė, kurią prie savo širdies Sausio 13-ąją įsisegti kviečia akcijos ambasadoriai.

Gėlės žiedo simbolis pasirinktas norint pagerbti kovotojus už laisvę, o pačios neužmirštuolės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai yra nepamiršti ir šiandien.

Rasa Juknevičienė
„Tai graži gėlė, auganti Lietuvoje. O tie, kurie nenori, juk nėra verčiami sektis šio žiedo. Norėjome sukurti gražią iniciatyvą, kuri vienytų Lietuvos žmones“, – sakė viena iš iniciatyvos organizatorė R. Juknevičienė.

Brukamos svetimybės naikina lietuvybę

Panevėžiečio verslininko K. Grabio teigimu, brukamos svetimybės naikina ne tik Lietuvos heraldiką, bet ir lietuvybę.

Verslininkas naujienų portalui JP teigė, kad neužmirštuolė simbolizuoja dvi pasaulio blogybes: fašizmą ir komunizmą.

„Aš nuo jaunystės buvau auginamas kaip patriotas, tad ginsiu lietuvybę ir mūsų šalies garbę. Šios gėlytės segėjimas per tokią svarbią šalies šventę naikina mūsų nacionalinę heraldiką. Naikina trispalvę, herbą, Gedimino stulpus. Ji yra prorusiška svetimybė“, – teigė „Neužmirštuolės“ akcijos priešininkas K. Grabys.

Kovotojai nepamirštami ir šiandien

Beje, primename, kad neužmirštuoles gyventojai kviečiami įsigyti „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ prekybos vietose. Taip pat išlieka galimybė nemokamai neužmirštuoles parsisiųsti iš tinklalapio www.neuzmirsk.lt.

„Gėlės žiedo simbolis pasirinktas norint pagerbti kovotojus už laisvę, o pačios neužmirštuolės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai yra nepamiršti ir šiandien“, – sako akcijos rengėjai.

Lėšas skyrė kariuomenei

Pernai „Neužmirštuolės“ akcijos metu surinktomis lėšomis KASP turėjo galimybę įsigyti du naktinio matymo prietaisus ir reikiamus priedus. Taip pat nupirkta būtiniausių kario ekipuotės daiktų, kurie buvo perduoti Ukrainos šalies gynėjams.

„Labai vertiname „Neužmirštuolės“ akcijos organizatorių pasirinkimą remti Savanorių pajėgas. Juk savanorystė glaudžiai sieja Sausio 13-osios didvyrius ir šių dienų laisvės sergėtojus – KASP karius savanorius. Dėkojame visiems palaikiusiems šią idėją pernai, ir užtikriname, kad šiemet gauta parama bus taip pat tikslingai panaudota Krašto apsaugos savanorių koviniam rengimui stiprinti“, – pranešime cituojamas KASP vadas plk. Arturas Jasinskas.

Sausio 13-oji

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių. Buvo sužeista daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors sovietų kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Šaltinis
Temos
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)