„Buvo atitinkama LRT reakcija. Jeigu Lietuvos valdžia pradės reaguoti į kiekvieno piliečio nepateisinamą elgesį, tai, matyt, mes tik tuo ir užsiiminėsime. Jeigu pažiūrėtume į mūsų viešą erdvę, pavyzdžiui, feisbuką, ten tokių panašių veiksmų, kuriuos gali traktuoti vienaip ar kitaip, yra dar daugiau“, - sako R. Karbauskis.

Taip politikas atsakė į klausimą, ar į indicentą neturėjo sureaguoti valstybės politikai, mat tai jau kenkia Lietuvos įvaizdžiui.

Buvusios parlamento narės, aktorės A. Baukutės gestą jau ištransliavo ne tik propagandinės Rusijos žiniasklaidos priemonės, bet ir Donaldo Trumpo žentui priklausantis observer.com. Straipsnio autorius Michailas Klikuškinas, kurio straipsniai dažnai vertinami kaip prokremliški, nusistebėjo, kad incidento nepasmerkė Lietuvos politikai.

Tačiau R. Karbauskis sako, kad politikai tikrai neturėjo smerkti A. Baukutės, galbūt tik galėjo pasakyti, kad valstybėje tokie dalykai netoleruojami.

„Aš manau, kad šioje vietoje jos atžvilgiu jokio veiksmo nereikėjo daryti. Galima gal buvo tik bendrai pasakyti, kad mes neturime valstybėje toleruoti šitokių dalykų. Tokių dalykų yra labai daug“, - sako R. Karbauskis.

Politiko nuomone, galbūt reikėjo pasmerkti veiksmą, bet ne žmogų.

„Jeigu žmogus būtų pasmerkiamas iš aukštus postus valstybėje užimančių asmenų, tai atsirastų paskata ir kitiems daryti tą patį bei sulaukti dėmesio. Pati blogiausia pusė yra ta, kad dėmesio tikrai buvo labai daug ir dabar kažkam, kas nori dėmesio, tai gali būti paskata elgtis panašiai“, - sako R. Karbauskis.

Rusija dažnai bando pavaizduoti Baltijos šalis kaip nacizmo rėmėjas, bet šiuo atveju su A. Baukute susijęs incidentas nukeliavo ir į JAV.

A. Baukutė laidoje „Atspėk dainą“ pašoko nuo kėdės, iškėlė dešinę ranką į orą, pridėjo du pirštus prie lupų, vaizduodama A. Hitlerio ūsus, ir pradėjo šaukti – „žydas, žydas“ – taip leisdama džiūgaujančiai auditorijai suprasti, kad dainos autorius – Simonas Donskovas.

Kodėl žydiškos tautybės žmogaus sukurta daina buvo siejama su A. Hitlerio judesiais – liko neaišku.

Nacių okupacijos metais Lietuva neteko apie 90 proc. žydų bendruomenės, kai kurie lietuviai aktyviai prisidėjo prie Holokausto vykdymo. Pastaraisiais metais Lietuvos visuomenėje auga suvokimas apie tai, kad už šį nusikaltimą atsakingi ne tik naciai, bet ir jų kolaborantai lietuviai.