J.Kingas, praeityje tarnavęs ir JAV specialiosiose pajėgose, gynybos atašė poste pakeitė į Vašingtoną išvykstantį, nuo 2002 metų rugpjūčio dirbusį pulkininką leitenantą Larry Beiselį.

Krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas baigusiam kadenciją kariniam atstovui įteikė krašto apsaugos sistemos lygmens medalį "Už nuopelnus".

Praėjusį savaitgalį JAV karinės aviacijos transporto lėktuvas "C-130 Hercules" atskraidino į Lietuvą karinės įrangos ir ekipuotės krovinį, kurio dalis bus naudojama tarptautinėse misijose.

Kaip BNS sakė kariuomenės įsigijimus kuruojanti Krašto apsaugos ministerijos sekretorė Jūratė Raguckienė, lėktuvu atskraidintos prieštankinės raketinės sistemos "Javelin" dalys, naktinio matymo prietaisai, kitokia karinė įranga, ekipuotė Specialiųjų operacijų junginio kariams, atsarginės dalys visureigiams "Humvee" ir šarvuočiams "M-113".

Pasak sekretorės J.Raguckienės, dalis šio krovinio Lietuvai tenka pagal JAV Užsienio ginkluotųjų pajėgų finansavimo programą programą. Krovinio vertė - maždaug 1,5 mln. JAV dolerių (maždaug 3,9 mln. litų).

Šiemet Lietuvai pagal FMF programą JAV skyrė maždaug 6,4 mln. JAV dolerių.

Pernai JAV karinė parama Lietuvai siekė 7,6 mln. JAV dolerių, iš jų 6,4 mln. dolerių skirta pagal FMF programą ir 1,2 mln. dolerių - pagal Tarptautinio karių mokymo programą.

2003-siais JAV pagal FMF ir IMET programas skyrė Lietuvai atitinkamai 7 mln. ir 1,2 mln. JAV dolerių.

JAV gamybos raketinių sistemų "Javelin", visureigių "Humvee" ir kiti ginkluotės bei įrangos įsigijimo projektai vyko pulkininko L.Beiselio atstovavimo Lietuvoje metu. Šio karo atašė kadencijos metu Lietuva užbaigė pasiruošimus ir įstojo į NATO, nusiuntė savo karius į JAV vadovaujamas operacijas Afganistane ir Irake.

"Lietuva tapo NATO ir Europos Sąjungos nare, tačiau nesėdi ant pasiektos narystės laurų, Lietuva yra aktyvi narė. Tai svarbiausia. Manau dabar vienas didžiausių abiejų šalių projektų - Lietuvos vadovaujamos Provincijos atkūrimo grupės Afganistane darbo pradžia. Tai labai svarbi NATO misija, ir Lietuva ją vykdo nepriekaištingai, profesionaliai. Manau, jog tai įrodo kitoms Aljanso narėms Lietuvos sugebėjimus", - BNS sakė kadenciją baigęs gynybos atašė L.Beiselis.

Naujasis JAV gynybos atašė J.Kingas prieš paskyrimą ir pasirengimą tarnybai Lietuvoje, metus tarnavo Irake. Pulkininkas leitenantas yra baigęs studijas Virdžinijos karo institute, Šiaurės Karolinos universitete.

JAV gynybos ir lauko pajėgų atašė reziduoja Vilniuje.

Lietuva ir JAV memorandumą dėl bendradarbiavimo gynybos ir karinių santykių srityse pasirašė 1994 metais. JAV yra aktyvi paramos teikėja Lietuvai vykdant kariuomenės reformą, taip pat užtikrina visokeriopą paramą šalies kariams, dalyvaujantiems tarptautinėse operacijose. JAV taip pat aktyviai teikė pagalbą Lietuvai siekiant narystės NATO.