Šis politikas laikomas vienu kandidatų, galinčių sudrebinti rinkimus ir paskatinti diskusiją apie partijos ateitį – ar jai sukti liberalumo, ar krikdemiškumo kryptimi.

Šiuo metu aišku, kad rinkimuose tikrai dalyvaus penki kandidatai: G. Landsbergis, Ž. Pavilionis, Paulius Saudargas, Mykolas Majauskas ir Agnė Bilotaitė.

Dabartinis pirmininkas turi didžiausias galimybes, bet neabejojama, kad rinkimuose prireiks antrojo turo.

P. Saudargas turi įdirbį partijos skyriuose ir savo galimybes vertina rimtai. Jis priklauso krikdemiškajam partijos flangui.

Paulius Saudargas

„Jau kelis dešimtmečius Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai yra valstybės ir nepriklausomybės bei krikščioniškų vertybių sargyboje. Mes ir toliau turime likti savimi. Esu tikras, kad atstovauju konservatorių-krikdemų rinkėjui. Kūriau šią jungtinę partiją ir manau esu pajėgus ją sutelkti. Sieksiu sugrąžinti partijai tikrąjį jos veidą", - sako P. Saudargas.

To krikdemiško paties flango atstovas Ž. Pavilionis rinkimuose dalyvauja kiek pavėlavęs, tačiau praėjusią savaitę pradėjo keliones po skyrius. Jis irgi siekia sugrąžinti partijai krikdemišką veidą ir išplėsti rinkėjų ratą į regionus. Šis politikas buvo vienas tų, kurie skatino konservatorius eiti į koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pasak jo, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi tapti partija ne vienam miestui, bet visai šaliai.

Žygimantas Pavilionis

M. Majauskas sako dalyvaujantis pirmininko rinkimuose, nes nori parodyti, kad nėra tiesos ir tėvynės meilės monopolio. Jis siūlo nebestatyti naujų sienų, bendradarbiauti su visomis politinėmis jėgomis, atsiverti visiems, kuriems rūpi šalies gerovė.

Mykolas Majauskas

A. Bilotaitė taip pat ketina susirungti rinkimuose. Ši politikė yra populiari skyriuose: partijai formuojant kandidatų į Seimą sąrašą, skyrių valia ji buvo trečia ir tik vėliau atsidūrė penktoje vietoje, mat dvi pirmos sąrašo vietos teko partijos lyderiams.

Agnė Bilotaitė

Be įvardintų politikų, pirmininko rinkimuose iškelti Laima Andrikienė, Mantas Adomėnas, Audronius Ažubalis, Rimantas Dagys, Irena Degutienė, Rasa Duobaitė-Bumbulienė, Vytautas Juozapaitis, Laurynas kasčiūnas, Dainius Kreivys, Andrius Kubilius, Mantas Kuncaitis, Monika Navickienė, Vygaudas Ušackas, Valentinas Stundys.

Manoma, kad didžioji dalis kandidatų iki pirmadienį vyksiančio prezidiumo posėdžio pradžios kandidatavimo atsisakys.

G. Landsbergio, kaip partijos pirmininko, kadencija turėjo baigtis gegužę, bet politikas lapkričio mėnesį įvykusiame tarybos posėdyje paprašė surengti ankstesnius rinkimus motyvuodamas tuo, kad nori gauti tvirtą bendruomenės patvirtinimą. Jeigu jo reikalavimas nebūtų patvirtintas, G. Landsbergis žadėjo atsistatydinti.

Minėtame tarybos posėdyje G. Landsbergis sulaukė nemažai kritikos dėl partijos krypties: politikai ginčijosi, ar Tėvynės sąjunga pralaimėjo Seimo rinkimus, ar tik jų nelaimėjo.

Kaip žinoma, parlamento rinkimuose konservatoriai iškovojo 31 mandatą, o tai dviem mandatais mažiau nei buvo iškovota po ekonominės krizės, kai Vyriausybei vadovavo Andrius Kubilius. Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams pirmasis turas buvo labai sėkmingas, tačiau vienmandatėse apygardose beveik viską nušlavė valstiečiai žalieji. Tai paskatino diskusijas apie konservatorių socialinę politiką, atjautą skurstantiems, partijos kryptį.

Partijos pirmininko rinkimai vyks vasario 11-12 dienomis. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje rinkimai vyksta tiesiogiai: tai reiškia, kad balsuoti, kas taps pirmininku, gali visi partijos nariai.

Pagal partijos įstatus, naujas pirmininkas bus renkamas ketveriems metams.