Į DELFI kreipėsi net kelios mamos, auginančios dvynukus. Viešai pranešta, kad šiemet bus pradeda mokėti nauja išmoka – vienu metu gimus daugiau kaip vienam vaikui iki jiems sukaks dveji, šeima papildomai gaus 152 eurus per mėnesį. Gimus trynukams ar daugiau vaikų vienu metu papildomai bus mokama dar po 152 eurų už kiekvieną vaiką (skaičiuojant nuo trečio).

Tačiau taip lepinami bus tik tie tėvai, kurie kelių vaikų vienu kartu susilaukė ar susilauks nuo šių metų sausio 1 d.

Skriauda – jau dėl pinigų už vaiko priežiūrą

„Esame paprasta, jauna šeima. Gyvename Lietuvoje, mokame mokesčius. Iki šiol puoselėjome pilietiškumą, tautiškumą. Abu su vyru turime aukštuosius išsilavinimus. Planavome šeimos pagausėjimą. Dievas davė ir turime nuostabius vaikus – dvynukus 3,5 mėn. amžiaus, gimusius 2016 m. rugsėjį“, – DELFI dėstė skaitytoja Eglė.

Ji dėkojo valstybei už vienkartines išmokas, kurios buvo išmokėtos kiekvienam vaikučių, tačiau įžvelgė, kad dvynukai šiuo metu nepelnytai skriaudžiami.

„Gauname vaiko priežiūros pinigėlius. Vaiko auginimo atostogose esu tik aš, mama, todėl gaunami pinigėliai negali būti didesni nei 100 proc. iki tol gautų pajamų. Vadinasi, prarandame 40 proc. pajamų, kurias gautume, jei vaikai būtų pametinukai“, – skaičiavo mama.

Jei išeinama vaiko priežiūros atostogų dvejiems metams, už pirmus metus mokamos 70 proc. buvusios algos dydžio išmokos, o antraisiais – 40 proc.

„2x70 proc.=140 proc. Jau pirmais metais dvynukai finansiškai skriaudžiami įstatymų. Duok Dieve, įstatymų jei nepakeis, antraisiais vaiko auginimo metais gausime kaip ir visi vaikai 40 proc. (esant dvynukams – 80 proc.) atlygio“, – sakė pašnekovė.

Kyla daug klausimų

Anot Eglės, šaunu, kad siekiant pagerinti demografinę padėtį socialinę paramą imta skirti dviem ir daugiau vaikų, gimusiems vienu metu, tačiau ji aiškino nesuprantanti, kuo prastesni gimę iki šių metų sausio?

„Kuo prastesni vaikai (du ir daugiau vienu metu gimę), gimę iki 2017 01 01? Kodėl valstybė (vyriausybė) diskriminuoja vaikus, gimusius iki 2017 01 01? Kodėl pažeidžiamos žmogaus teisės ką tik gimusiems vaikams? Kaip užauginti dorą, tėvynei atsidavusį pilietį, kai jį, ką tik gimusį, valstybė atstumia? Koks skirtumas tarp dvynukų, trynukų, gimusių 2016 12 31 ir 2017 01 01 Atsakymas – 152eur/mėn. Daug ar mažai?“, – klausė pašnekovė.

Jos teigimu, anksčiau du ir daugiau vaikų pagimdžiusios mamos paliktos tarsi už įstatymo ribų.

Apskaičiavo, kiek kainuoja išlaikyti dvynukus

Eglė apskaičiavo ir tai, kiek maždaug kainuoja išlaikyti dvynukus. Mamos teigimu, vien būtinos prekės atsieina maždaug 200 eurų per mėnesį.

„Jei maitinama pieno mišiniais, dviem vaikams – apie 130eur/mėn. Ar jiems nereikia sauskelnių? Dviem vaikams – apie 70eur/mėn. O ką kalbėti apie būtiniausius daiktus, drabužėlius, avalynę, kitas higienos priemones, medikamentus? Tikrai vienkartines išmokos tam neužtenka. O dar vėlesnio papildomo primaitinimo kaštai – mažyliams reikia sveiko, kokybiško maisto“, – sakė ji.

Pašnekovė ragino susimąstyti ir kaip jaustis turėtų tos mamos, kurių vaikai į šį pasaulį pasiprašė anksčiau laiko, pavyzdžiui, neišnešiotukai-ankstukai, nors jų gimimo laikas buvo numatytas „pagal įstatymą“.

Sulaukė papildomos informacijos

„Mieli valdininkai, jei didinate pensijas, tai juk tai darote visiems pensininkams? Ar tik tiems, kurie išeis 2017 01 01 į pensiją? Tai kuo prastesni vaikai (dvynukai, trynukai), gimę iki 2017 01 01? Juk tai Lietuvos ateitis. Kodėl vyriausybė nusitaikė į silpniausius, savo žmogaus teisių negalinčius apginti naujagimius ir kūdikius?“, – klausė Eglė.

Savo mintimis ji sakė pasidalinusi ir su tautos išrinktaisiais, iš kurių sulaukė padėkos dėl išsakytų pastabų bei papildomos informacijos, kad yra rengiamos atitinkamos išmokų vaikams įstatymo pataiso.

„Kaip man, mamai, ugdyti savo vaikų meilę tėvynei, patriotiškumą Lietuvai, kai juos, vos gimusius, mūsų vyriausybė diskriminuoja?“, – susimąstyti ragino mama.

Dvynukų išlaikymui – 300 eurų

Tuo metu mama Miglė, auginanti 6 metų sūnų ir 8 mėnesių dvynukus, prisiminė, kad tik jiems gimus teko išgyventi sunkius laikus.

„Mūsų dvynukai gimė praėjusių metų balandžio 15 d. Pradžia buvo labai sunki, nes aš tik pagimdžiusi, o vyras buvo tik gavęs teisę dirbti tolimųjų reisų vairuotoju, laukė darbo pasiūlymo, tačiau po kurio laiko jam lūžo koja ir teko būti namie.

Kadangi išmokas gauni tik už 3 mėnesius prieš gimdymą, iki liepos reikėjo suktis kaip nori. Niekam neįdomu buvo. Na, užregistravę dvynukus gavome 800 eurus. Vėliau susitvarkiau pinigus vaikui, kuriuos tuo metu mokėjo nuo pajamų. Bet mūsų pajamos neviršijo nustatytos sumos, tai gaunu po 72 eurus per mėnesį“, – pasakojo mama.

Ji pridūrė iš „Sodros“ dar gaunanti 300 eurų, tačiau visi pinigai esą tenka dvynukų išlaikymui.

„Maistelis, mišinukas, sauskelnės,vaistukai, higienos reikmenys, drabužėliai (perku padėvėtus), rūpi dar ir žaisliuką kokį nupirkti, o kur dar 6-metis sūnus – jam taip pat visko reikia. Valdančiųjų sprendimas galėtų pasikeisti, jie galėtų atkreipti dėmesį į jau gimusius dvynukus, o ne juos ignoruoti lyg jie nėra Lietuvos piliečiai“, – piktinosi mama Miglė.

Įstatymo sąlygą vadina diskriminuojančia ir skaldančia visuomenę

Savo ruožtu Neringa, susisiekusi su DELFI, tikino, kad įstatymo sąlyga, kad išmoka mokama tik nuo 2017 m. sausio 1 d. gimusiems vaikams, yra diskriminuojanti ir skaldanti visuomenę, sukurianti sąlygas daliai vaikų augti prastesnėmis sąlygomis.

„Tai ydinga praktika – taikyti įstatymą daliai visuomenės, ypač, kai tai taikoma pažeidžiamiausiai visuomenės daliai – mažus vaikus auginantiems tėvams. Šiandieninės įstatymo taikymo sąlygos turi tik 1 paaiškinamą motyvą – taupo biudžeto lėšas. Kaip įmanoma numatyti, kiek reikės lėšų ir kiek per metus gims du ar daugiau vaikų vienu metu?“, – klausė mama.

Skaitytoja įsitikinusi, kad žmonių išrinkta valdžia, visų pirma, turėtų dirbti remdamasi visuotinės gerovės, lygybės ir teisingumo principais. Šiuo atveju, jos teigimu, nė vienas iš šių principų nėra taikomas.

Piktinasi, kad pažadai tik ir liks pažadais

Viešai prabilti panoro ir mama Aušra, kuri su vyru augina 3 mažamečius vaikus – 2,5 metų dukrelę ir prieš pusmetį gimusius berniukus dvynukus.

„Esame jauna šeima, bandanti gyventi kultūringai, sveikai. Nevartojame nei alkoholio, nei kitų svaigalų. Mylime savo tėvynę, tad iš paskutiniųjų stengiamės atsilaikyti prieš emigracijos bangas, palietusias ir didelę dalį mūsų giminės. Bandome gyventi ir išgyventi savo šalyje“, – tikino ji.

Aušra pasakojo pasinaudojusi galimybe vienu metu gimus dviem vaikučiams abiem tėvams eiti vaiko priežiūros atostogų, nes trys vaikai reikalauja itin daug dėmesio.

„Kadangi stengiamės būti pilietiški ir aktyviai dalyvauti valstybės gyvenime, norime tokį pavyzdį rodyti ir savo vaikučiams. Seimo rinkimų dieną abu su vyru ėjome balsuoti tikėdami renkamos valdžios pažadais rūpintis šeimomis. O pažadų buvo daug ir labai įtikinančių, tačiau, panašu, kad pažadai gali ir likti pažadais“, – piktinosi skaitytoja.

Šį klausimą aiškina svarstantys

Daugybės laiškų iš nusivylusių mamų DELFI sakė sulaukęs ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas. Jis užtikrino planuojantis teikti šio įstatymo pataisas, kurioms, tikisi, Seimas pritars pavasario sesijoje.

„Kai tai buvo daroma, įspėjau, kad kils problemų. Arba reikėjo visiems, arba niekam. Kadangi tai yra visiškai nauja išmoka, kurios nebuvo, aišku, kilo tokia reakcija. Mes juk nesidžiaugiame kitų pergalėmis ar galimybės, verčiau paklausiame: „O kodėl man ne?“ Čia suveikė lietuviškas sindromas. Tačiau kartu, manau, tai neteisinga ir reikia teikti pataisas“, – sakė A. Sysas.

Šį klausimą aiškino svarstantys ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai. Jų teigimu, tuo tikslu jau sudaryta darbo grupė.

„Kadangi teisė gauti išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui siejama su vaikų gimimo faktu ir tai, kad Išmokų vaikams įstatymas, reglamentuojantis šios išmokos skyrimą, įsigaliojo 2017 m. sausio 1 d., pagal galiojantį teisinį reguliavimą išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui asmenims skiriama ir mokama už vaikus, gimusius nuo 2017 m. sausio 1 d., nes teisė į šią išmoką negali atsirasti anksčiau, nei įsigalioja šią išmoką nustatančios normos, jeigu įstatymų leidėjas nenumato kitaip.

Siekiant užtikrinti visų šeimų, auginančių vienu metu gimusius du ar daugiau vaikų, teisėtus lūkesčius, Seime svarstoma galimybė tobulinti išmokos gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui mokėjimą, sudarant sąlygas minėtą išmoką gauti ir tais atvejais, kai iki 2017 m. sausio 1 d. vienu metu gimė daugiau kaip vienas vaikas, skiriant išmoką iki vaikams sukaks dveji metai“, – sakė ministerijos atstovai.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, planuojama, kad pagal galiojantį teisinį reguliavimą išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui 2017 m. gaus apie 400 asmenų ir tam valstybės biudžete numatyta 0,8 mln. eurų.

„Jeigu būtų priimtas Išmokų vaikams įstatymo pakeitimas, kuriuo būtų sudarytos sąlygos išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui gauti ir tais atvejais, kai dvynukai, trynukai ir t.t. gimė iki 2017 m. sausio 1 d., preliminariais skaičiavimais, iš valstybės biudžeto 2017 metams papildomai reikėtų apie 1,2 mln. eurų. Išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui papildomai gautų apie 616 asmenų“, – aiškino ministerijos atstovai.