Taip 70-metis meras V. Brazys ketvirtadienį kalbėjo Marijampolės savivaldybės tarybos posėdyje. Jame diskutuota, ką daryti su dėl už smurtą prieš penktokę teisiamu Mokolų pagrindinės mokyklos direktoriumi Sigitu Virbicku.

Kaip DELFI jau rašė, nors socialdemokratui direktoriui iškelta baudžiamoji byla, jis ir toliau direktoriavo bei vedė kūno kultūros pamokas.

Situacijai ištirti mero potvarkiu sudaryta darbo grupė, joje dirba 6 asmenys. Jai vadovaujanti Marijampolės savivaldybės vicemerė socialdemokratė Irena Lunskienė tarybos narius ketvirtadienį informavo, kad komisija išklausė šeimą – motiną, tėvą ir nuskriaustą dukrą. Apklaustos ir persirengimo kambaryje buvusios mergaitės, direktoriaus pavaduotoja bei klasės auklėtoja. Galutinį sprendimą dėl direktoriaus priims taryba.

Po kilusio triukšmo uždraudė vesti pamokas

Meras V. Brazys pridūrė prieš porą dienų pasirašęs įsakymą, kuriuo mokyklos direktorių nušalino nuo kūno kultūros pamokų. „Kad jis su vaikais neturėtų ryšio. Ir, ko gero, kaip čia bebūtų, nėra tas klausimas labai smagus, mes žinome šiandien ir respublikoj kas darosi, taigi, matyt, klausimą turime įvertinti labai rimtai“, – kalbėjo V. Brazys.

Pasak mero, jei teismai tęsis ilgą laiką, sausio pabaigoje taryba, gavusi komiteto ir darbo grupės įvertinimą, svarstys – kokią bausmę skirti direktoriui. S. Virbickui gresia nuo pastabos, papeikimo iki šalinimo iš pareigų.

„Aš matau tik tiek: mokykla tikrai gera ir direktoriui neturėjome priekaištų, kadangi mokykla perpildyta, tėvai renkasi tą mokyklą, nes yra drausmė, išmokinama, pasiekiami rezultatai sporte ir visose kitoje. Tačiau šis dalykas, žinoma, nedžiugina mūsų ir, ko gero, turime suprasti, kad direktoriui, ko gero, toje mokykloje darbo nebus gero, jei mes jį paliktume. Jau žmonės susiskirstę, yra tų, kurie prieš direktorių, ir kita dalis palaikančių. Ir tarp tėvų tas pats“, – dėstė V. Brazys.

Pasak mero, negerai, kad ši istorija nuskambėjo per visą Lietuvą. Anksčiau su direktoriumi esą buvęs tik viens nedidelis incidentas.

„Kad atsitiko toks dalykas, matyt, direktoriaus neišnešė kantrybė, o ta mergaitė, ko gero, šiandien negalime mes pasakyti, bet kiek yra atėję iš tėvų, mokytojų, jie jau nuo pirmos klasės su ja nelabai susitvarko. Šiandien mes negalime teisti nei to, nei to, parodys gyvenimas“, – tęsė meras.

V. Brazys užsiminė, kad kada tėvai labai eina už vaikus, paskui susitvarkyti nebūna galimybės. V. Brazio aiškinimu, šioje situacijoje skubėti nereikia, mat sprendžiamas žmogaus likimas.

„O gal ten, žinote, reikėjo tuo direktoriumi atsikratyti, kadangi jis per daug reikalauja? O kad ten gal kepštelėjo – kuris čia užaugome nekepštelėtas tėvų? Ar tu? Tai jau, matyt, gerai išaugino tave, aš ir mazgote gavau, ir viskuo, tep kad čia nieko baisaus nėra, neužmušė nė vieno, jeigu ten ir pabaudė“, – reaguodamas į konservatoriaus tarybos nario Andriaus Vyšniausko pasisakymą, nusikrizeno socialdemokratas.

A. Vyšniauskas: tai rodo valdančiųjų moralinį nuosmukį

Pasak konservatoriaus A. Vyšniausko, savivaldybės vadovai atrodo akivaizdžiai išsigandę ir jaučiasi „prisidirbę“. Jo tvirtinimu, vykstantis teisminis procesas nedraudžia nušalinti Mokolų pagrindinės mokyklos direktoriaus nuo einamų pareigų dėl akivaizdžių darbo drausmės pažeidimų, tačiau meras to vis vien neteikė tarybai ir lauks kitos savaitės, kai bus sudarytos vidinės administracijos komisijos išvados.

Andrius Vyšniauskas
„Komisija kaip ir yra baigusi darbą, todėl sprendimą galėjome jau ir šiandien priimti. Tos trys dienos nieko nebepakeis. Bet vėl yra delsimas. Tad dar mėnesį su šiuo klausimu turėsime vargti.

Taip pat stebina ir liūdina mero požiūris į patyčias. Teigimas, kad visi kažkada yra „gavę“, demonstruoja mero vertybinį ir etinį nesusivokimą, nejautrumą. Ginti smurtaujantį asmenį yra mažų mažiausiai neetiška ir savivaldybės vadovui nesolidu. Bet tai jau ne pirmas kartas, kuris rodo Marijampolės valdančiųjų moralinį nuosmukį“, – dėsto A. Vyšniauskas.

Jis taip pat piktinosi, kad tarybos nariai apie situaciją sužinojo daugiau iš portalo DELFI publikacijos nei iš mero. Konservatorius ragino teisiamą direktorių atleisti skubiai sušauktame tarybos posėdyje.

Politikas pastebėjo, kad tyrimą vykdančią komisiją sudaro administracijos žmonės ir tie, kurie administracijos direktoriui tiesiogiai pavaldūs. Kaip žinoma, administracijos direktorius Sigitas Valančius yra smurtu įtariamo direktoriaus giminaitis.

Kaltina žurnalistus

Tarybos narys, iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos išmestas Gediminas Akelaitis laikėsi kitokios nuomonės. Jis sakė, kad rinkimai jau baigėsi, o dabar daromas šou ir kolektyvinis smerkimas. G. Akelaičio teigimu, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, taryba neturėtų kištis.

„Mes negalime kolektyviai pasmerkti pagal kažkokio rašeivos aprašytą istoriją. Aš puikiai atsimenu vieną, nenoriu įvardyti to korespondento vardo ir pavardės, atvažiavus pirmas žodis buvo kur pas jus kranas ir šaltas vanduo – kad galėtų pagiriotas atsigerti. O peregeras nešė kaip turi būti. Nu o paskui jis prirašė – reikia kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad po pusės metų paneigtų. Žinoma, jis paskui išvažiavo kažkur į Žemaitiją dirbti ir kuo jis užbaigė savo gyvenimą, kiek aš žinau, liūdnai“, – žurnalistais netikėti ragino valstietis žaliasis.

Pasak G. Akelaičio, ne viskas teisybė tai, kas rašoma ir visoje Lietuvoje kelia ažiotažą. „Šiuo atveju nesimėtykim vadovais, nesvarbu, kokias pareigas jie užima, tai yra atsakingos pareigos, nes normalus žmogus pagalvos – aš ateisiu 800 žmonių bendruomene vadovauti, galbūt kažkuriam atsiras priėjimas prie žurnalisto, aprašys jis ir visas gyvenimas bus su dėme“, – teismo sprendimo laukti ragino tarybos narys.