"Negaliu komentuoti, nes tokios informacijos mes neturime. Mes taip jau ir neprivalome turbūt stebėti kiekvienos valstybinės įmonės veiklos Prezidentūros lygmeniu. Tai turbūt atitinkamų žinybų turėjo būti laiku pateikta informacija. Tokios neturėjome", - sakė D. Grybauskaitė žurnalistams pirmadienį po to, kai portalas "delfi" aprašė "Lietuvos geležinkelių" sandorį su Rusijos bendrove.

Savo ruožtu valstybės vadovė teigiamai įvertino naujosios Vyriausybės veiklą, susijusią su "Lietuvos geležinkeliais".

"Bet bendrąja prasme ši Vyriausybė imasi labai rimtų žingsnių skaidrinti "Lietuvos geležinkelių" veiklą, ir esu pasirengusi ir jau pateikiau Seimui (įstatymų pataisas, - ELTA) dėl labdaros ir paramos teikimo iš valstybinių įmonių įvairiems tikslams", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentės pozicija yra tokia, kad "lėšos iš valstybinių įmonių turėtų eiti į valstybės biudžetą".

"O neskaidrus jų panaudojimas, kur matėme būtent "Lietuvos geležinkelių" pavyzdyje, parodė, kad įvairūs politikų ar politinių partijų fondai išties buvo naudojami, kaip ir valstybinių įmonių labdaros teikimas įvairiems tikslams, deja, vykdė partijų interesus, atstovavo partijų poreikiams, bet ne valstybės interesams", - sakė D. Grybauskaitė.

ELTA primena, kad vos darbą pradėjęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis atleido "Lietuvos geležinkelių" valdybą. Buvo suformuota nauja valdyba, kuri bendrovės generaliniu direktoriumi išrinko Mantą Bartušką, iki šiol vadovavusį "Klaipėdos naftai".

"Pirmoji užduotis generaliniam direktoriui yra atlikti pilną teisinį ir finansinį auditą, sutvarkyti viešuosius pirkimus, bendradarbiauti su teisėsauga, ir, galiausiai, "Lietuvos geležinkelius" padaryti tokia įmone, kuria galėtume didžiuotis, kuri būtų skaidrumo ir gero valdymo praktikos pavyzdys", - sakė R. Masiulis.