Galimos korupcijos rengiant atranką į Utenos urėdus byloje G.Miliauskui skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiem metams.

G.Miliauskas taip pat turėtų sumokėti 753 eurus į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

„Pareikštas kaltinimas pilnai pasitvirtino“, – sakė teisėja Jolanta Čepukėnienė.

Valstybei atiteks papirkti naudoti pinigai – beveik 29 tūkst. eurų. Daugiau nei 7,2 tūkst. eurų bus konfiskuot iš G.Miliausko, o daugiau nei 21,7 tūkst. saugomi pareigūnų seifuose, nes buvo perimti prieš pat jų perdavimą.

Byloje buvo apklaustas ir K.Komskis. Jam kaltinimai nebuvo pateikti, jis apklaustas liudytoju. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra užfiksavusi Klaipėdos restorane vykusį susitikimą, kuriame dalyvavo K.Komskis, konkursą į urėdus laimėjęs Alvydas Adomavičius ir G.Miliauskas.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad G.Miliauskas nuo 2014 metų birželio 10 dienos iki 2015 metų vasario 24 dienos A.Adomavičiui pasiūlė dalyvauti Utenos miškų urėdo konkurse – jis teigė, kad, pasinaudodamas visuomenine padėtimi ir pažintimis, gali paveikti Generalinės miškų urėdijos tarnautojus, kad A.Adomavičius laimėtų konkursą.

STT Klaipėdos valdybos pareigūnai teigia nustatę, kad G.Miliauskas iš pretendento į urėdo pareigas A.Adomavičiaus pareikalavo beveik 29 tūkst. eurų. Dalis pinigų, įtariama, perduota per susitikimą Vievyje. Vėliau, kai A.Adomavičius vežė G.Miliauskui kitą dalį pinigų, kelyje jį sulaikė STT pareigūnai. Vievyje galbūt perduoti pinigai taip ir nebuvo rasti.

G.Miliauskas teismą tikino, kad A.Adomavičiui norėjo padėti nuoširdžiai, nes manė, kad jis vertas tokių pareigų, iš jo jokio atlygio neprašė ir nereikalavo.

Bylos duomenimis, G.Miliauskas kreipėsi į dabar jau buvusį generalinio urėdo pavaduotoją Gintarą Viselgą. Pastarojo prašyta pašalinti galimas kliūtis, jeigu A.Adomavičius dalyvautų konkurse ir norėtų jį laimėti. Be to, G.Miliauskas susitiko su vienos bendrovės vadove ir pasirūpino, kad ji išrašytų pažymą, jog A.Adomavičiaus žinios atitinka užsienio kalbų reikalingą lygį. Iš tikrųjų A.Adomavičius prancūzų kalbos net nesimokė, pažyma buvo surašyta atgaline data.

A.Adomavičius kelis kartus apklaustas teismas. Jo parodymus per ikiteisminį tyrimą bei nagrinėjat bylą teisme teisėja J.Čepukėnienė įvertino kaip nuoseklius. Pasak teisėjos, visi bylos įrodymai siejasi logiška grandine ir patvirtina, kad buvo padaryta nusikalstama veika.

Tuo metu G.Miliauskas žurnalistams pareiškė, kad nesutinka su tokiu teismo vertinimu ir nuosprendį tikrai skųs. Nuosprendis nėra galutinis, jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.
„Neigiamai vertinu (nuosprendį – BNS), tikrai neigiamai vertinu, net nesuprantu, ką vertini – tariamai, galimai – toks modelis susidėlioja, nėra jokių įrašų, nei apie pinigus kalbėta“, – po posėdžio žurnalistams sakė nuteistasis.

„Įsivaizduokit – aš supyksiu ant ko nors, pasakysiu, kad daviau kyšį, o iš tikrųjų nepadaviau. Kaip įrodyti, kad nepadaviau? Įvyko kaip įvyko, šlykšti situacija, bet tikrai nesijaučiu kaltas“, – sakė vyras ir tikino G.Viselgos net nepažįstantis.

Anksčiau teisme liudytoja apklausta kita pretendentė į Utenos miškų urėdės postą Aurelija Jočienė, ėjusi Šiaulių miškų urėdijos Rėkyvos girininkijos girininkės pareigas. Ji tikino, kad A.Adomavičiaus elgesys per konkursą jai sukėlė įtarimą.

„A.Adomavičius atsakė į 96 klausimus iš 100, tiesiog genijus“ , – neslėpė nuostabos liudytoja.

Ji mano, kad gerai atsakyti į tiek klausimų praktiškai neįmanoma. Ji pati atsakė į 86 klausimus.

Bylos nagrinėjimo metu teismas aiškinosi, iš kur buvo gauti pinigai papirkimui.

A.Adomavičius teismui pasakojo, kad iki santuokos sudarymo 2000-ųjų pabaigoje jis iš tėvų dovanų gavo 100 tūkst. litų. Liudytojas tikino, kad pinigų dovanojimas buvo patvirtintas notaro. Jis sakė tėvų dovanotų pinigų neišleidęs. Šeima gyveno iš gaunamų pajamų.
Per kriminalinės žvalgybos tyrimą STT agentai išsiaiškino, kad A.Adomavičius dalį pinigų G.Miliauskui perdavė 2014 metų lapkritį Vievyje vykusio susitikimo metu. Pinigai perduoti netoli kavinės „Bildukas“, už kelių policijos posto. Tuo metu G.Miliauskas teigia jokių pinigų negavęs ir neėmęs.

Kitą dalį pinigų A.Adomavičius turėjo perduoti 2015 metų kovą. Tačiau jį automobiliu kartu su žmona vykstančius į Klaipėdą juos sustabdė pareigūnai. A.Adomavičius vežėsi 21,7 tūkst. eurų.