Imitavo bombos paieškas

Valdžios vyrų kantrybės taurę perpildė triukšmingos popatlikėjų Natalijos Ivanovos ir Deivydo Zvonkaus vestuvės. Atvykstančių jaunųjų prie Kauno rotušės laukė pasamdytas ugniagesių automobilis, greitosios medicinos pagalbos ekipažas bei policijos uniformomis vilkėję vyrai su tarnybiniais šunimis.

Keturkojai buvo apvilkti šviesą atspindinčias liemenes su užrašu „Policija”. Šunis atsivedė ir klounų vaidmenį vaidino ne kas kitas, o vidaus tarnybos pirmojo pulko pareigūnai.

Vos pasirodė jaunieji, prasidėjo spektaklis. Buvo pranešta, jog Rotušė užminuota, jos prieigos aptvertos įspėjamąja juosta. Policijos uniformas vilkėję vyrai kurį laiką niekam neleido patekti į pastatą ir išeiti iš jo. Tačiau netrukus paaiškėjo, jog realus pavojus negrėsė. Visa tai tebuvo siurprizas jaunavedžiams.

Ministras pasipiktino

Spektaklį, kurio metu buvo imituojamas gresiantis pavojus, surengė vestuves organizavusios agentūros darbuotojos. Pasirodo, sumokėjus kelias šimtines, galima samdyti ką tik nori, net ir uniformuotus pareigūnus. Visai nesvarbu, jog tuo metu kažkam skubiai reikia policijos ar medikų pagalbos. Jie neatvyks, nes uoliai tenkins pinigus sumokėjusių pramogautojų užgaidas.

„Visa tai vertinu griežtai neigiamai – pareigūnai negali tapti klounais. Jie privalo saugoti viešąją tvarką, o ne dalyvauti kažkokiose nesąmonėse kaip Zvonkų vestuvės”, – „Ekstra žinioms” teigė vidaus reikalų ministras Gintaras Jonas Furmanavičius, pažadėjęs asmeniškai ištirti visas aplinkybes.

Ministro pasipiktinimą galima suprasti. Vidaus tarnybos pirmasis pulkas, kurio pareigūnai dalyvavo vestuvių spektaklyje, pavaldus tiesiogiai jam.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas taip pat sakė nerandąs paaiškinimo tokiam pulko pareigūnų elgesiui.

Parlamentaras teigė būtinai išsiaiškinsiąs visas šio spektaklio aplinkybes.

Policija paskirs baudą?

Laikinasis Lietuvos policijos vadovas Kęstutis Tubis tikino net neįsivaizduojąs, jog pareigūnai gali būti samdomi linksminti žmones. „Veiksmai, kai uniformuoti pareigūnai dalyvauja pramoginėse programose, prasilenkia su elementaria logika ir yra netoleruotini”, – teigė K.Tubis.

Kauno policijos vadovai buvo iš anksto gavę informacijos, jog prie Rotušės bus imituojama išminavimo operacija. N.Ivanovos ir D.Zvonkaus vestuvių organizatorės netgi prašė leidimo šiam renginiui, tačiau pareigūnai atsisakė jį suteikti. Numanydami, kuo viskas gali baigtis, pareigūnai dėl visa pikta nufilmavo spektaklį. Šiuo metu tiriama, ar imituojant visuomenei gresiantį pavojų, užtveriant įėjimą į visuomeninės paskirties pastatą nenusižengta įstatymams.

„Tai – absoliutus debilizmas, tokiais dalykais juokauti negalima. Nepateisinama ir tai, jog ne tik pareigūnai, bet ir aktoriai, apsirengę policininkų uniformomis, vaikė žmones. Kur jų protas?” – piktinosi Kauno policijos pareigūnai.

Beje, šiomis dienomis policijos vadovai svarsto galimybę teikti Seimui svarstyti įstatymo pataisą, numatančią atsakomybę už neteisėtą policijos uniformų bei skiriamųjų ženklų naudojimą. Tad viešosios tvarkos sergėtojais persirengti mėgstantys vakarėlių dalyviai netrukus turės aiškintis tikriems pareigūnams.

Vadas visai susipainiojo

Kaune dislokuoto vidaus tarnybos pirmojo pulko vadas pulkininkas Sergejus Madalovas iš pradžių kategoriškai neigė, jog vestuvių metu surengtoje klounadoje dalyvavo jo pareigūnai. Tą patį S.Madalovas teigė ir incidentu susidomėjusiam ministrui G.J.Furmanavičiui. Pareiškus, jog žurnalistai nufotografavo ne ką kitą, o jam pavaldžius pareigūnus ir tarnybinius pulko šunis, S.Madalovas ėmė abejoti savo žodžiais. Pagaliau vadas „prisiminė”, jog tą dieną prie Rotušės patruliavo du vidaus tarnybos pirmojo pulko pareigūnai. Neva jie tik ėjo pro šalį, kai vestuvių klounadai vadovavusios merginos paprašė jų pastovėti šalia susirinkusios gausios minios. Pulko vadovybė kategoriškai neigė, kad jų pareigūnai už pinigus buvo pasamdyti vaidinimui.

Gaisrininkai nusipigino

„Ekstra žinioms” pavyko išsiaiškinti dar vieną skandalingą faktą. Pasirodo, popatlikėjų vestuvių klounadoje dalyvavo Kauno rajono ugniagesiai. Mokesčių mokėtojų pinigais išlaikoma struktūra pasitenkino gana kuklia suma. Ugniagesių automobilio nuomos kaina valandai buvo viso labo 96 litai. Kas būtų nutikę, jei vykstant spektakliui kokiame nors atokiame kaime būtų užsiliepsnojusi sodyba?

Išgirdęs šį faktą, ugniagesius finansuojančios Kauno rajono savivaldybės laikinasis vadovas Kęstutis Juknis ne juokais įširdo. Valdininkas tikino nesuvokiantis, kaip tai galėjo įvykti.

Automobilis – nelegalus

Gana įdomia istorija apipintas ir spektaklyje dalyvavęs greitosios medicinos pagalbos automobilis.

Transporto priemonė su skiriamaisiais ženklais, mėlynu švyturėliu bei sirena priklauso vienam verslininkui. Šis apsukruolis automobilį nuomoja įvairiems renginiams. Kauno policijos pareigūnai teigė, jog tokia veikla nelegali. Naudotis specialiais ženklais ir signalais turi teisę tik specialiosios tarnybos, o ne vestuvininkų ar privačių vakarėlių dalyvių linksminimu besiverčiantis privatus asmuo.

„Aro” kovotojai rimti

Jei išmonės nestokojantiems vestuvininkams už tam tikrą pinigų sumą pavyksta surengti spektaklį su tikrais ugniagesiais, vidaus tarnybos pirmojo pulko pareigūnais bei medikais, gal tada įmanoma pasamdyti ir policiją?

Pavyzdžiui, kaip nustebtų gimimo dieną švenčiantis draugas, kai pas jį į namus įsiveržtų kaukėti „Aro” kovotojai, parverstų ant grindų ir surakinę antrankiais nežinia kur išsivežtų?

Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” vadas Viktoras Grabauskas tvirtino, jog panašiuose renginiuose kovotojai tikrai nedalyvaus. Tiesa, kiek anksčiau jis sulaukdavęs pasiūlymų surengti ginkluotų ir kaukėtų vyrų vaidinimus asmeninėse šventėse, tačiau jų griežtai atsakyta.