Prieš posėdį po teismo langais jo šalininkai tikino, kad Lietuvą yra okupavę amerikiečiai, o teismais bandoma suvaržyti žodžio laisvę.

Kaltinamajame akte tvirtinama, kad V. Lekstutis viešai tyčiojosi, skatino neapykantą kitos seksualinės orientacijos žmonėms, konservatorių ir liberalų partijos nariams dėl jų įsitikinimų ir pažiūrų.

„Giname žodžio laisvę“

Socialiniame tinkle „Facebook“ Klaipėdos rajone gyvenantis vyras teisino Sovietų Sąjungos organizuotus lietuvių trėmimus į Sibirą.

„Rusiją išvadina teroristine valstybe. O apie tai, kad rusai po Antrojo pasaulinio karo, vakarų propagandos apšvitintus vežė į gryną orą (Sibirą) prasivėdinti, paverčiama kaip baisiausias dalykas. Taip, tai tremtis, taip buvo ištremta daug nekaltų žmonių, kuriuos skundė tie patys kaimynai ir „draugai“. Taip buvo ištremta daug jaunų žmonių, kuriems JAV pagalba buvo praplautos smegenys ir liepta priešintis Rusijai“, – viename komentare mintimis dalijosi V. Lekstutis.
Vėliau kliuvo ir politinėms partijoms: „Konservatoriams kartu su liberalais būtų laikas pagalvoti apie vieningos partijos pavadinimą, pvz., „Pedofilų, pederastų ir iškrypėlių partija“.

Prieš prasidedant posėdžiui prie teismo esančiame skvere pradėjo rinktis piketuotojai, tarp kurių buvo ir pagarsėję visuomenininkai Virginijus Partaukas bei Virginija Jurgilevičienė. Pirmasis aiškino, jog nepalaiko V. Lekstučio pasisakymų dėl trėmimų, tačiau neva baiminasi, jog dėl savo plakatų pats gali atsidurti teisiamųjų suole, tad atvyko apginti žodžio laisvės.

V. Jurgilevičienė pareiškė, jog ją piktina, kad, pavyzdžiui, jos tėvą ir bendražygius, kuris Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo rusų pusėje, vėliau – savisaugos būriuose, visuomenės ir politikos veikėja Rūta Vanagaitė išvadino žydšaudžiais, bet už tai neva niekas neteisė.

„Tebūnie – tai jų nuomonė. Jei Vanagaitės niekas nebaudžia, kodėl turėtų Lekstutį? Ar aš vieną turiu palaikyti, o kito ne? Palaikau abu ir neteiskime nė vieno“, – sakė moteris.

Iš viso skvere susirinko 13 piketuotojų iš įvairių Lietuvos miestų. Jie aiškino, jog V. Lekstučio ir jų bendražygių namuose neva dėl pilietinės pozicijos buvo atliekamos kratos, varžoma žodžio laisvė. Vienas vyras aiškino, jog Lietuvoje kitokią nuomonę turintys žmonės yra persekiojami.

„Sovietų okupantus pakeitė Europos okupantai. Nematau nei laisvės, nei demokratijos. Ne rusai puola, o NATO pederastai. Visas blogis ir išnaudojimas ateina ne iš Rytų, o iš Vakarų“, – tikino vienas iš mitinguotojų.

Rusiją myli

Piketuotojams suėjus į teismo posėdžių salę buvo pradėta liudytojų apklausa, tarp kurių buvo ir dienraščio „Klaipėda“ žurnalistė Asta Aleksėjūnaitė. Pasirodo, ji ir buvo šios bylos „kaltininkė“ – sulaukusi skaitytojų klausimo, ar V. Lekstučio viešai pilamos pamazgos nepažeidžia įstatymų, ji kaltinamojo parašytus komentarus persiuntė prokurorams, kurie ir pradėjo tyrimą.

Po posėdžio pats V. Lekstutis apie jam mestus kaltinimus kalbėjo miglotai.

„Su kaltinimais nesutinku, o dėl ko esu kaltinamas, šiandien nelabai suprantu. Nesu kaltinamas, kad duobės duobėtos, kad lyja ir kad snigs, o daugiau – viskuo“, – teigė vyras.

Paprašytas konkretizuoti jis pareiškė, jog neva pasiūlė paprastus dalykus.

„Pasiūliau liberalams ir konservatoriams įsteigti, vadinkim, gėjų partiją, ir tai buvo įžvelgta kaip nepagarba ir neapykanta gėjams. Jei pasiūlyčiau įsteigti žurnalistų partiją, ar tai būtų įžeidimas? – šnekėjo V. Lekstutis ir pridūrė, jog išties myli Rusiją ir Baltarusiją. – O kas čia tokio? Ar aš negaliu mylėti Rusijos, Baltarusijos, Latvijos, Estijos ar Lenkijos? Šiandien net Ameriką dar labiau myliu, nes išrinktas Trampas, kurį puikiai palaikau, nes jis už taiką, kad Rusija ir Amerika taikiai gyvens.“

Beje, dalies prie teismo pasirodžiusių V. Lekstučio bendražygių veiksmai nagrinėjami kitame uostamiesčio prokuratūros kuruojamame ikiteisminiame tyrime. Be V. Lekstučio, ten minima kintiškio Olego Titorenkos, sekso eksperte anksčiau prisistatydavusios Mildos Bartašiūnaitės, žurnalistu save laikančio Giedriaus Grabausko ir kitų veikėjų pavardės.

Šiame tyrime minimi atsišaukimų bei proklamacijų prieš NATO ir ES platinimo įvairiuose Lietuvos miestuose epizodai. Lapeliai, kuriuose žmonės kviečiami jungtis ir organizuoti nesmurtinio pasipriešinimo kovą „prieš JAV-NATO-ES okupantus ir bestuburius vietinius koloborantus“ buvo dalijami ir vakar prie teismo posėdžių salės durų.

Posėdžio stebėti atvyko ir Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas, kuris tvirtino V. Lekstučio pasisakymuose nematantis nieko blogo.

Šis politikas Lietuvą buvo išvadinęs fašistine valstybe, mat ši neįsileido nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąraše esančių trijų latvių.